Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα off the record του συνεδρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που «βλέπουν»… εκλογές

Τα off the record του συνεδρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που «βλέπουν»… εκλογές
Η ολοκλήρωση της ομιλίας του Π. Μοσκοβισί σε αρκετούς συνδαιτυμόνες άφησε μια πικρή γεύση 
Ο πρωταγωνιστής της πρώτης ημέρας του 27ο Ετήσιου Συνεδρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ήταν αναμφισβήτητα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί, που μίλησε σε μία κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Athenaeum Intercontinental.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, σχολιάστηκε αρνητικά η απουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που επέλεξε το μακρινό ταξίδι στην Κούβα για να αποδώσει φόρο τιμής στη μνήμη του επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο.
Πάντως, ο Πιέρ Μοσκοβισί έβαλε πολύ συναίσθημα στην ομιλία του, ενώ ο ίδιος επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν ήθελε ποτέ να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να ασκήσει την παραμικρή πίεση στην άλλη πλευρά της ομάδας διαπραγμάτευσης.
Η ολοκλήρωση της ομιλίας του Π. Μοσκοβισί σε αρκετούς συνδαιτυμόνες άφησε μια πικρή γεύση καθώς ανέμεναν μια πιο σαφή στήριξη.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν ότι τα έχουμε ακούσει και πρόσθεσαν με νόημα ότι από θεωρία καλά πάμε.
Οι πιο αυστηροί έναντι του Επιτρόπου που είχαν παρακολουθήσει την ομιλία του υπουργού Οικονομίας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ανέμεναν μια πιο γενναία στάση και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους.
Η ομιλία του υπουργού Οικονομιών πέρα από τη αγωνία που έβγαλε στο ακροατήριο για όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης αποκάλυψε ότι μας ζητούν τη λήψη μέτρων για μετά το 2018.
Ο κ.Τσακαλώτος επανέφερε τη γνωστή θεωρία με το τενεκεδάκι που το κλωτσάνε για να πάει πιο κάτω.
Πράγματι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο έδωσε την αίσθηση στο ακροατήριο ότι είναι πιθανό να έχουμε πολιτικές εξελίξεις διότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα.
Λοιπόν, άρωμα εκλογών άφησε ως αίσθηση η ομιλία του κ. Τσακαλώτου.
Νωρίτερα, η τοποθέτηση του στελέχους της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ως τεχνοκράτη, δεν παρέκλινε και αναμένει την τελική συμφωνία.
Δηλαδή, δώστε τη μάχη μόνη σας με αυτά που έχετε κάνει ως χώρα ή δεν έχετε κάνει Βάζουμε πιο νωρίς στο κάδρο τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής κ Νίκο Παππά και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που μίλησε τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου…
Στην ομιλία του είπε ότι μεταξύ άλλων ότι αν όλες οι πλευρές τηρήσουν το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα.
Υπονοώντας ότι κάποιοι θέλουν κάτι παραπάνω από την αρχική συμφωνία.
Όσοι παρακολουθούσαν ανελλιπώς τις εργασίες του συνεδρίου το μόνο που αποκόμισαν από τη συνολική παρουσία των υπουργών ήταν ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.
Το σενάριο των εκλογών πήρε υψηλό ποσοστό ως πιθανό σενάριο ενώ για κάποια στελέχη τραπεζών τοποθετήθηκαν ευθέως σε πηγαδάκια τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.
Οι εκλογές είναι θέμα χρόνου.
Το στέλεχος της τραπεζικής αγοράς χρησιμοποίησε τη δική του ορολογία για να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ανυψωθεί ένα τείχος προβλημάτων που δεν θα μπορεί να... υπερπηδήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δική του θεωρία είχε ως τίτλο το Τείχος του Καλοκαιριού με επίκεντρο το τραπεζικό σύστημα.
Τα πηγαδάκια που είχαν ως θέμα την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών έβαζαν οι ίδιοι το ερώτημα τι θα αλλάξει;
Ο πιο ετοιμόλογος της συντροφιάς είπε απλά θα μάθουμε τα όρια αντοχής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, πολιτικός με προφίλ τεχνοκράτη που συμμετέχει ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι απέκλεισε κατηγορηματικά το σενάριο των εκλογών μέσα στο 2017 λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στη υλοποίηση της συμφωνίας.
Ο ίδιος πρόλαβε να πει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τον χρεοκοπημένο ΟΑΕΕ από τη νέα χρόνια κλείνοντας τη συζήτηση επισημαίνοντας ότι το νέο πολιτικό τοπίο θα αναζητήσουμε από το 2018.
Οι ανώνυμοι συνομιλητές μας να σημειωθεί ότι έχουν πλήρη επίγνωση της οικονομικής κατάστασης όσο και της πολιτικής πραγματικότητας.
Κανένας ακόμη δεν γνωρίζει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το τενεκεδάκι που θα κλωτσήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές για να πάει η χώρα πιο… κάτω.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης