Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Μόνο με σταθερό επιτόκιο μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Μόνο με σταθερό επιτόκιο μπορεί να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα εκτοξεύσουν το χρέος προς τους δανειστές
Στις εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Σήμερα (28/11/2016), εξάλλου, συνεδριάζει το EuroWorking Group ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι ανησυχίες της κυβέρνησης

Όπως μεταδίδει το Reuters, προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να «διορθωθούν» οι πληρωμές για το μεγαλύτερο μέρος των 228 δισ. ευρώ που οφείλονται σε επίσημους πιστωτές από τρία πακέτα διάσωσης της χώρας.
Τα 162,7 δισ. ευρώ οφείλονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αναφέρει στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Ο EFSF και ο ESM δανείζονται χρήματα για να δανείσουν την Ελλάδα.
Επειδή σχεδιάζουν να δανείζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μετακυλίσουν το κόστος στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι δόσεις θα αυξηθούν αν αυξηθούν τα επιτόκια, όπως αναμένεται» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ανταλλάξει τα ομόλογα του EFSF κυμαινόμενου επιτόκια με 30ετείς τίτλους σταθερού επιτοκίου.
Έτσι, η κυβέρνηση -όπως μεταδίδει το Reuters- έχει ζητήσει τη γνώμη των Βασικών Διαπραγματευτών στην αγορά ομολόγων για να πάρει μια ιδέα σχετικά με το επιτόκιο που θα μπορούσε να πετύχει.
«Ελπίζει ότι αυτή η πληροφορία μπορεί να χρησιμεύσει στις συνομιλίες με τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου» αναφέρουν πηγές στο Reuters.
Εξάλλου, όπως δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος, η μείωση του ελληνικού χρέους που είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο είναι απαραίτητη για να μπει το χρέος σε βιώσιμη πορεία.
«Η αλλαγή ενός μέρους τους χρέους που είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό θα βοηθήσει να αποφευχθεί ένα πιθανός φαύλος κύκλος, εάν τα επιτόκια αυξηθούν μακροπρόθεσμα» είπε στο πρακτορείο ο ίδιος αξιωματούχος.
Μεταξύ των 162,7 δισ. ευρώ είναι και 31 δισ. ευρώ ομόλογα του EFSF κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους αξιωματούχους να επιτρέψουν την ανταλλαγή αυτών των ομολόγων με άλλα σταθερού επιτοκίου, μεγαλύτερης διάρκειας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Reuters.
«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να κλειδώσουμε το ποσό αυτό σε ένα σταθερό επιτόκιο διάρκειας 30 ετών» είπε ο αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης