Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Η Κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο και στρατηγική - Προσέγγισε τυχοδιωκτικά το θέμα του χρέους

Γεννηματά: Η Κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο και στρατηγική - Προσέγγισε τυχοδιωκτικά το θέμα του χρέους
"Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης", σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά
«Η Κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο και στρατηγική, ούτε για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ούτε για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ούτε συνολικά για την ανάπτυξη και την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πιάνεται μόνο με τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα και «μέχρι σήμερα το μόνο που κατάφεραν είναι να οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο, να παγιδεύονται και να υποχωρούν κατά κράτος.
Με την πλάτη στον τοίχο δέχονται τα πάντα.
Ναι σε όλα.
Πρόθυμοι στις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών της Ευρώπης».
Κατά την ίδια, «η Κυβέρνηση και το θέμα του χρέους το προσέγγισε τυχοδιωκτικά, με ψέματα και όρους επικοινωνιακούς.
Αφού συμφώνησαν και συνυπέγραψαν τον περασμένοι Μάιο την θέση Σόιμπλε ώστε η όποια ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα του χρέους να γίνει μετά το 2018, τώρα άρχισαν πάλι τους λεονταρισμούς.
Με στόχο να εμφανίσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ήδη εφαρμοσθεί ως νέο μεγάλο Εθνικό Στόχο.
Όπως και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή του 2015.
Και αυτά με αντάλλαγμα νέα πρόσθετα μέτρα, νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ.
Λοιπόν, το αστείο πρέπει να τελειώσει και μαζί και αυτή η Κυβέρνηση».
Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε καθοριστικό το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους για την δυνατότητα να καταφέρει η χώρα κάποια στιγμή να δανειστεί από τις αγορές και να γλυτώσει από την εξάρτηση και τα μνημόνια.
«Η παράταξη μας έχει συμβάλει στην απομείωση του χρέους το 2012 αλλά και πρόσφατα με τις προσπάθειες που έχω καταβάλει υπέρ των Ελληνικών θέσεων προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε  πως «μαζί με την όποια ρύθμιση του χρέους απαιτούνται μέτρα αναπτυξιακά, πνοή ζωής για την τελματωμένη μας οικονομία.
Να σπάσουμε τον "φαύλο κύκλο" της ύφεσης. Ανάπτυξη βιώσιμη, αισθητή, όχι μόνο ως δημοσιονομικό στοιχείο αλλά ως δουλειά, ικανοποιητικό επίπεδο ζωής με αξιοπρέπεια για όλους».
Υπογράμμισε δε, πως "η χώρα χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την καθοριστική εκλογική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης".
Για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, η κ. Γεννηματά τόνισε πως «εμείς δεν μείναμε ποτέ με σταυρωμένα χέρια στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Επειδή για εμάς τα εργασιακά δεν είναι άλλη μία σελίδα στα κομματικά φυλλάδια αλλά πυρήνας της πολιτικής ιδεολογίας μας, από την αρχή πρώτοι χτυπήσαμε το καμπανάκι του κινδύνου για ότι θα ερχόταν και τελικά ήρθε το φθινόπωρο.
Ήδη από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού αναλάβαμε πρωτοβουλία διαλόγου και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο θέσεων που αποδέχονται οι κοινωνικοί εταίροι για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων».
«Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι έχουμε από τη μια τον ΣΥΡΙΖΑ που από τον απόλυτα καταγγελτικό λόγο και τα μεγάλα λόγια άνοιξε ξανά το θέμα και από την άλλη τη ΝΔ να βολεύεται που η δήθεν πρώτη φορά αριστερά κάνει τη …δουλειά, είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας πως «η λύση στα προβλήματα της χώρας μας δεν είναι η εργασιακή ζούγκλα, η φτηνή εργασία.
Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε νέα μείωση του κόστους εργασίας και περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Οι βασικές μας προτάσεις στοχεύουν στην ενίσχυση και καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και φυσικά στην απόκρουση των ελεύθερων ομαδικών απολύσεων και του περιβόητου "lockout".
Έχουν υποχρέωση να τις αξιοποιήσουν».
Περαιτέρω, ανέφερε ότι «αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, με την αυξανόμενη παγκόσμια αστάθεια, τις αιματηρές συγκρούσεις στην Μ. Ανατολή και τις πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική, δεν μπορεί παρά να προκαλούν ανησυχία.
Η εκλογή Τραμπ, το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία, η άνοδος ακραίων λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων, φυσικά και προβληματίζουν.
Δεν αρκεί όμως ο προβληματισμός, είναι φανερό ότι πρέπει να υπάρξει δράση από τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις».
Όπως είπε, «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι ώρα να υψώσει το ανάστημά της, να σεβαστεί την ιδεολογία, τις αξίες που υπηρετούμε διαχρονικά.
Να σταματήσει να δίνει την εντύπωση ότι ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή δεξιά και τις συντηρητικές πολιτικές.
Πρέπει να βγούμε μπροστά.
Να δουλέψουμε για να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας, τις ανισότητες και τη φτώχεια που έχει προκαλέσει η ασυδοσία των αγορών σε μια παγκοσμιοποίηση χωρίς κανόνες και πολιτική διεύθυνση.
Και να διαμορφώσουμε μαζί μια νέα ριζοσπαστική ατζέντα για την Ευρώπη».
Ακόμη, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μια ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μπορέσει να επιβάλλει την αναγκαία εθνική συνεννόηση και τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης ευρείας στήριξης.
Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και μια νέα κοινωνική συμφωνία.
 Η διακριτή, αυτόνομη πορεία που ακολουθούμε αυτό το στόχο υπηρετεί.
Δεν «τσιμπάμε» στο ψεύτικο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ.
Το φύγε εσύ να έρθω εγώ δεν δίνει λύσεις».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού για τη συνθήκη της Λωζάνης , η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «είναι βέβαιο ότι η στάση του κ. Ερντογάν απειλεί την Ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Τόσο με τις δηλώσεις του , όσο και τις εξαγγελίες νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων απειλεί την εθνική μας ασφάλεια.
Επιβάλλεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές με σχεδιασμό και ουσιαστικές ενέργειες».
Όσον αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως «στηρίζουμε την προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης λύσης στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την προσπάθεια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό.
Υπενθυμίζουμε τέλος την πάγια αρχή μας «ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα σταθερά στηρίζει τις υπεύθυνες αποφάσεις της Λευκωσίας».\
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει περιθωριοποιήσει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό, περιφερειακό και ευρύτερο διεθνές πλαίσιο, έχοντας απολέσει ερείσματα και συμμάχους με την ανερμάτιστη πολιτική της, με παλινωδίες και άστοχες κινήσεις.
Από την πλευρά της η Ν.Δ. επανέρχεται σε μια εξόχως πατριδοκαπηλική προσέγγιση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στη σταθερή πατριωτική προσέγγιση, της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, των Ευρωπαϊκών αξιών, συνεργασίας και διαλόγου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης