Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο νόμος ψηφίστηκε, τα «καπέλα» και οι ανεξέλεγκτες προσφορές συνεχίζουν να νοθεύουν τον ανταγωνισμό στον Τύπο

Ο νόμος ψηφίστηκε, τα «καπέλα» και οι ανεξέλεγκτες προσφορές συνεχίζουν να νοθεύουν τον ανταγωνισμό στον Τύπο
Οι Υπουργικές αποφάσεις που ξέχασε να εκδώσει ο Νίκος Παππάς όταν νομοθέτησε
Η τάξη στον έντυπο τύπο που ευαγγελιζόταν ο πρώην Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς έμεινε στα λόγια καθώς ναι μεν ψηφίστηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις και μάλιστα μέσω τροπολογιών στον Ασφαλιστικό Νόμο τον περασμένο Μάιο αλλά ουδέποτε εκδόθηκαν οι Υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται από το νόμο.
Ειδικότερα, καθιερώθηκε η υποχρέωση σε όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες, περιοδικού και ημερήσιου τύπου να φέρουν ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα (barcode) ή εικονοστοιχείου (pixel) ή και οι δύο σημάνσεις, που φέρουν σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο του εντύπου.
Μάλιστα, προβλέπεται πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση ενώ υποτίθεται ότι ο Υπουργός θα καθόριζε τις τεχνικές προδιαγραφές, τη διαδικασία και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ακόμα και σήμερα να μην υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος στην κυκλοφορία των εντύπων και φυσικά να είναι ανεξέλεγκτα τα λεγόμενα «καπέλα» τα οποία έχουν ως συνέπεια την αλλοίωση της πραγματικής κυκλοφορίας αλλά και της κατανομής της διαφημιστικής πίττας.
Κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή αλλά αυτό δεν ισχύει καθώς ακόμα και το τελευταίο περίπτερο έχει προμηθευτεί σε αναγνώστη barcode.
Κι αν ακόμα υποτεθεί ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το barcode δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τις περίφημες προσφορές όπου στον ασφαλιστικό νόμο του Μαΐου υπάρχει διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση των εκδοτριών επιχειρήσεων περιοδικών και εφημερίδων, καθημερινού και περιοδικού τύπου, να υποβάλλουν ειδική ηλεκτρονική δήλωση με τα στοιχεία κόστους των αγαθών που περιλαμβάνονται στις εκδόσεις τους ως «προσφορές».
Και η υποβολή πρέπει να γίνεται προ της κυκλοφορίας του εντύπου με τις προσφορές.
Αν αυτό είχε εφαρμοστεί τότε θα ήταν γνωστό αν γίνονται ζημιογόνες προσφορές και προκύπτουν ζητήματα αθέμιτων πρακτικών στον ανταγωνισμό μεταξύ των Μέσων Ενημέρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης