Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Δεν πανηγυρίζουμε για τα στοιχεία της οικονομίας – Οι αριθμοί δε δείχνουν την εικόνα της κοινωνίας

Τζανακόπουλος: Δεν πανηγυρίζουμε για τα στοιχεία της οικονομίας – Οι αριθμοί δε δείχνουν την εικόνα της κοινωνίας
«Στεκόμαστε στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για τη λιτότητα και την ανάγκη για μείωση του ελληνικού χρέους»
Η ελληνική κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει για τα θετικά στοιχεία της οικονομίας, καθώς οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της κοινωνίας.
Αυτό υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, στον απόηχο της επίσκεψης του Barack Obama.
«Δεν πανηγυρίζουμε για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι αριθμοί δεν μετατρέπονται σε κοινωνική ευημερία άμεσα.
Η δικιά μας δουλειά είναι οι αριθμοί αυτοί να αντανακλώνται και στην καθημερινότητα των πολιτών», ήταν η χαρακτηριστική του δήλωσε.
Σχετικά με την επίσκεψη του κ.Obama, ο κ.Τζανακόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση αποτιμά θετικά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας, ενώ είναι πλήρως ικανοποιημένη από τη στήριξή του.
«Στεκόμαστε στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για τη λιτότητα και την ανάγκη για μείωση του ελληνικού χρέους.
Επίσης, στεκόμαστε ιδιαιτέρως και στην αναγνώριση της ελληνικής στάσης στο προσφυγικό από τον κ.Obama», υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει βγει από την απομόνωση της καταστροφικής περιόδου 2010 – 2014, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά πιθανό το 2016 να κλείσει με θετικό πρόσημο για την οικονομία.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι ακριβώς έχει αλλάξει και πλέον η άποψη του κ.Obama για το χρέος θα επηρεάσει τους δανειστές, υποστήριξε:
«Είναι διαφορετική η σημερινή συγκυρία από τη συγκυρία προ διετίας.
Εντελώς διαφορετικό το κλίμα.
Είμαστε πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους»
Μένοντας στο επίμαχο θέμα του χρέους, ο εκπρόσωπος εκτίμησε πως η απόφαση της 24ης Μαΐου είναι πολύ συγκεκριμένη, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες για εξαιρετικά θετικές ειδήσεις, πριν το τέλος του έτους.
«Ως τις 5 Δεκεμβρίου (2016) θα έχει κλείσει η β' αξιολόγηση, θα πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως το χρονοδιάγραμμα πρέπει και μπορεί να τηρηθεί. (…)
Στις 27-28 Νοεμβρίου θα έχουμε το staff level agreement.
Τα δημοσιονομικά πάντοτε απασχολούν τις συζητήσεις σε κάθε αξιολόγηση.
Επίσημη συζήτηση για το δημοσιονομικό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Θα συζητηθεί σε συνάρτηση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει πρόβλημα με την πορεία των διαπραγματεύσεων».
Ο κ. Τζανακόπουλος αποτίμησε επίσης θετικά και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα μεγάλοι ηγέτες όπως ο Barack Obama και ο Vladimir Putin, ενώ υπενθύμισε και την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αμερικανικό ραδιόφωνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «κινδυνολογία» και «καταστροφολογία».
«Δεν υπονομεύει την κυβέρνηση, αλλά όλη τη χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να προκαλέσει κλίμα αποσταθεροποίησης, ζητώντας συνεχώς εκλογές.
Η ρητορική του είναι εξαιρετικά υπονομευτική», υποστήριξε, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «ψευδές» το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για το «success story» της ελληνικής οικονομίας το 2014.
Σχετικά με το επικείμενο βέτο της ιταλικής κυβέρνησης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αλλά και την προαναγγελία της Κομισιόν για μία πιο χαλαρή στάση στο θέμα των κρατικών δαπανών, είπε πως η Επιτροπή λέει πλέον πως οι χώρες που έχουν τη δυνατότητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε επεκτατική πολιτική.
«Μικρό, αλλά σημαντικό βήμα για την αντιστροφή των πολιτικών της λιτότητας», σχολίασε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τόνισε πως πρέπει πρώτα να υπάρξει καταρχήν συμφωνία μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου και μετά να υπάρξει πολυμερής σύσκεψη.
«Το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης