Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Μηνύματα» στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τον Trump θα στείλει ο Obama από την Αθήνα - Σε τι ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση

«Μηνύματα» στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τον Trump θα στείλει ο Obama από την Αθήνα - Σε τι ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση
Αμερικανός αξιωματούχος σημειώνει πως θα επιχειρηθεί η πλήρης αξιοποίηση του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
«Μηνύματα» με αποδέκτες την παγκόσμια κοινότητα, τις ΗΠΑ αλλά και τον νέο πρόεδρο Τράμπ σκοπεύει να στείλει ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην άκρως συμβολική ομιλία του στην Αθήνα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας.

Τι θα πει ο Αμερικανός πρόεδρος για χρέος, μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες των ελλήνων

Αμερικανός αξιωματούχος που έχει πλήρη γνώση των στόχων και των συμβολισμών της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα σημειώνει πως θα επιχειρηθεί η πλήρης αξιοποίηση του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις κυρίως λόγω της υποστήριξης που παρέχει η Ουάσιγκτον στην Αθήνα για το ζήτημα του χρέους. Από την πλευρά του ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος μέσα από την άκρως συμβολική ομιλία του στην Αθήνα -η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Πνύκα με φόντο την Ακρόπολη αλλά για λόγους ασφάλειας θα γίνει σε κλειστό και πλήρως ελεγχόμενο χώρο κατά πάσα πιθανότητα στο Ίδρυμα Νίαρχου στο Φαληρικό Δέλτα- θα επιμείνει στην ανάγκη για άσκηση κοινωνικής πολιτικής στο εσωτερικό των ΗΠΑ και αυτοσυγκράτηση στις διεθνείς σχέσεις δύο έννοιες που δεν φαίνεται να υιοθετεί τουλάχιστο προς το παρόν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα στείλει μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας να εξέλθει της οικονομικής κρίσης ενώ θα αναγνωρίζει τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός στα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα, Μπεν Ρόουζ, «ο Πρόεδρος θα επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει κάνει στη νομοθέτηση και εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων». Ο κ. Ρόουντς σε ενημέρωση που έκανε επισήμανε, ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει συμπληρώνοντας ότι «συμφωνούμε με το ΔΝΤ ότι διευθέτηση του χρέους είναι καθοριστική για να επανέλθει η βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία». Ο Αμερικανός αξιωματούχος; αποκάλυψε, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ήθελε χρόνια να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι δεδομένης της βαθιάς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, της ταύτισης απόψεων για οικονομική σταθερότητα, τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον η επίσκεψη στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως χώρας μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη «ευαίσθητη» περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μια περιοχή όπου η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν, διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς τον αυταρχισμό και απομακρύνεται από το δυτικό στρατόπεδο, η Μέση Ανατολή φλέγεται με την κατάσταση στην Αίγυπτο να είναι ιδιαίτερα ρευστή και την απειλή της τρομοκρατική να παραμένει ισχυρή. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την αύξηση της Ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

Μαξίμου: Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και ουσίας

Γι αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού Εκπρόσωπου μίλα για μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας.

Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος, έχει μιλήσει ανοικτά για την ανάγκη άμεση μετάβασης από τις πολιτικές λιτότητας σε πολιτικές με αναπτυξιακό πρόσημο και δεύτερον διότι βάζει στην ατζέντα των συζητήσεων την άμεση λήψη μέτρων για την απομείωση τους ελληνικού χρέους. Επιπλέον η ελληνική πλευρά θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον κ. Τζακ Λιού, οι θέσεις του οποίου είναι εξαιρετικά προωθητικές στις συζητήσεις σε ότι αφορά στο ελληνικό χρέος.

Την ίδια ώρα προετοιμασία της επίσκεψης συνεχίζεται ενώ δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για μια σειρά από τεχνικά ζητήματα. Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα συνοδεύεται από την η «πρώτη κυρία», Μισέλ Ομπάμα, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν στην αποστολή εκτός από τον Τζάκ Λιου θα συμμετάσχουν και άλλοι υπουργοί, ο υπουργός Ενέργειας, Ερνεστ Μονίζ. Ωστόσο είναι πολύ πιθανή η παρουσία της βοηθού υπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για την Ευρώπη, Βικτόρια Νούλαντ, ενδεχομένως και του συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια, Αμος Χοκστάιν.

Στη ομιλία που αναμένεται να εκφωνήσει, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναφερθεί στην έννοια της δημοκρατίας και θα μιλήσει και για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξέλιξη την οποία θα συνδέσει με την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των τομών που απαιτούνται ώστε να καταστεί η χώρα πιο παραγωγική και ανταγωνιστική. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επικρίνει τις πολιτικές αυστηρής λιτότητας χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να συγκρουσθεί ευθέως με το Βερολίνο στο οποίο θα βρεθεί πριν έρθει στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης - ο δείπνος στην Προεδρεία - η επίσκεψη στον Παρθενώνα

Σε ότι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας της επίσκεψης οι Αμερικανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί και θέλουν να περιορίσουν στο ελάχιστο την έκθεση του κ. Ομπάμα στον οποιονδήποτε κίνδυνο. Για αυτό το λόγο φαίνεται να απορρίπτεται η αρχική σκέψη για μετάβασή του στη Λέσβο με κλιμάκια αμερικανών αξιωματούχων να έχουν ήδη μεταβεί στο νησί ενώ λόγο του έντονου ενδιαφέροντος του κ. Ομπάμα για την προσφυγή κρίση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επισκεφθεί κάποιο χώρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Αττική αφού πρώτα οι μυστικές θα έχουν «χτενίσει» κάθε σημείο απ΄ όπου θα περάσει ή θα επισκεφθεί. O κ. Ομπάμα θα αφιχθεί την Τρίτη το πρωί και θα μεταβεί κατευθείαν στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ θα παραβρεθεί σε επίσημοι δείπνο προς τιμή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και την Τέταρτη θα επισκεφτεί τον Παρθενώνα. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ομιλία του, την μοναδική που θα δώσει και θα είναι η αποχαιρετιστήρια.

Που θα μείνει ο Αμερικανός πρόεδρος

Πιθανότερο μέρος για τη διαμονή του προέδρου Ομπάμα είναι είτε η κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα είτε κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο αλλά όχι στο κέντρο με πιο πιθανό το ξενοδοχείο «Intercontinental» το οποίο μπορεί να φυλαχθεί καλύτερα περιμετρικά.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Σε ότι αφορά την ατζέντα των συζητήσεων θα κυριαρχήσουν το Κυπριακό αλλά και τα ενεργειακά με έμφαση στους σχεδιασμούς μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, ίσως και την Αίγυπτο, προς την Ελλάδα και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές, όσο και τη μεταφορά σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ με LNG στην Ελλάδα και από εκεί σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης