Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Κοντά στις ελληνικές θέσεις η τοποθέτηση του ΔΝΤ - Η Εθνική Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοεί το ΤΧΣ

Τζανακόπουλος: Κοντά στις ελληνικές θέσεις η τοποθέτηση του ΔΝΤ - Η Εθνική Τράπεζα δεν μπορεί να αγνοεί το ΤΧΣ
Πιθανή το επόμενο διάστημα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Trump υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την θέση ότι οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ J. Rice είναι πάρα πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι η χθεσινή τοποθέτηση δεν αλλάζει σε κάτι από τις προηγούμενες τοποθετήσεις.
Όπως είπε ο κ.Τζανακόπουλος, η ελληνική πλευρά ελπίζει να υπάρξει κοινή συμφωνία μέσα στο επόμενο διάστημα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα περί 4ου μνημονίου.
«Η κυβέρνηση εργάζεται για τη ρύθμιση του χρέους σε συνεργασία με τους εταίρους» είπε ο κ.Τζανακόπουλος,, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μόνο αυτή επιδιώκει  κάτι τέτοιο για να επιβάλει σκληρή ατζέντα λιτότητας ως αντάλλαγμα για το χρέος.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Obama τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα συνοδεύεται από τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Jack Lew που έχει αναφερθεί στο θέμα του χρέους.
«Είναι κρίμα που υποβαθμίζει η αντιπολίτευση τη σημασία αυτής της επίσκεψης» υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, J. Rice υποστήριξε ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε αυτό το σημείο ο κ.Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν στηρίζει νέα μέτρα.
«Το  χρονοδιάγραμμα αλλά και το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος είναι σαφές.
Στοχεύουμε στις 5 Δεκέμβρη να υπάρξει απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία για τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφέροντας πως «το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος».
«Η πάγια πρακτική είναι ότι η κυβέρνηση υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με Ευρωπαίους και ΔΝΤ και καμία από αυτές δεν θεωρήθηκε επιπλέον Μνημόνιο.
Με αυτή την έννοια η μοναδική συμφωνία είναι αυτή του περασμένου Ιουλίου.
Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων αν υπάρξει συμφωνία για να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, επισημαίνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Σε ερώτηση για το θέμα των χρημάτων που έχουν μπει στα δημόσια ταμεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι όσον αφορά το ζήτημα αυτό «θα προχωρήσουμε κατά νόμο ανάλογα με το τι θα προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ».
Ερωτηθείς για το θέμα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είπε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις για το θέμα, δεν παρεμβαίνει στην επιλογή της ηγεσίας των τραπεζών».
«Το ρήγμα ωστόσο ανάμεσα στην ΕΤΕ και το ΤΧΣ πρέπει άμεσα να επιλυθεί καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση ανησυχίας στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.
«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της», ξεκαθάρισε.
Όσον αφορά την εκλογή του Trump στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εκλογής του Trump ανακοινώνοντας ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Για το Κυπριακό είπε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυπριακές αρχές» και ότι «παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις και περιμένουμε το αποτέλεσμα όπως και όλος ο πλανήτης» ενώ για τα προσφυγικό είπε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμόζεται και από τις δύο πλευρές την ΕΕ και την Τουρκία.
«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται και από την πορεία της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης