Τελευταία Νέα
Πολιτική

Hurriyet για ανασχηματισμό: Ο Τσίπρας προσθέτει και άλλους υπουργούς για να τελειώσει το δύσκολο μαραθώνιο

Hurriyet για ανασχηματισμό: Ο Τσίπρας προσθέτει και άλλους υπουργούς για να τελειώσει το δύσκολο μαραθώνιο
Η τουρκική εφημερίδα σχολιάζει το γεγονός ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 48 άτομα
Τον ανασχηματισμό του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου σχολιάζει η τουρκική Hurrieyt σε δημοσίευμα της με τίτλο «Ο Τσίπρας προσθέτει περισσότερους υπουργούς για να τελειώσει το δύσκολο μαραθώνιο».
«Αν υπάρχει μια εκλογική υπόσχεση που οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα απέτυχαν να τηρήσουν από τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία είναι το μέγεθος του υπουργικού συμβουλίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η δέσμευση για ένα μικρότερο, πιο αποτελεσματικό και λιγότερο δαπανηρό υπουργικό συμβούλιο ήταν ο κοινός παρονομαστής των προγραμμάτων όλων των ελληνικών κομμάτων.
Ωστόσο, είναι μια υπόσχεση που πρέπει να ξεχαστεί καθώς μια εκλογική νίκη φέρνει και δεύτερες σκέψεις σχετικά με τη δομή της κυβέρνηση ή για το πως μπορεί να λειτουργήσει μια κυβέρνηση, χωρίς να μένουν απέξω στενοί συνεργάτες του κόμματος.
«Η κυβέρνηση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Η μετέωρη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία σε δύο γενικές εκλογές του περασμένου έτους, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο θεωρήθηκε ως ένα σημάδι ότι οι Έλληνες ήθελαν να έχουν μια μόνιμη ρήξη με το παρελθόν και βασίζονταν σε αυτό το νέο, αριστερό κόμμα να διαχειριστεί τη χώρα» επισημαίνεται επίσης.
Ο αριθμός των υπουργών κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ και των μικρών συντηρητικών εταίρων τους, του Ανεξάρτητους Έλληνες, ήταν μόλις 18, μεταξύ των οποίων η περίφημος ή κακόφημο από τώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Αυτό ήταν ένα μεγάλο διάλειμμα σε σύγκριση με το πολυπληθές υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά που αποτελούνταν από 46 μέλη!» τονίζει η τουρκική εφημερίδα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικά και δεν μπορούσε
Αν και μικρή στον
Αν και μικρή σε αριθμό που η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική ενώ δεν μπορούσε να διαχειριστεί το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκαν πολλές φιλόδοξες προεκλογικές υποσχέσεις υπό την ασφυκτική πίεση και δυσπιστία των δανειστών της Ελλάδας.
Έτσι, όταν ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα οδήγησε σε νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα επανήλθε στην εξουσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κάποια αγανάκτηση σχολίασε στα social media «τώρα, μια σταθερή κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται γρήγορα».
Και τότε όμως ο Αλέξης Τσίπρας συγκρότησε υπουργικό συμβούλιο 14 υπουργών.
Ωστόσο μαζί με τους υφυπουργούς και του αναπληρωτές υπουργούς, το υπουργικό συμβούλιου έφτασε τα 46 άτομα και πάλι.
Μετά και το νέο ανασχηματισμό όμως που πραγματοποιήθηκε με φόντο τη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός των υπουργών έφτασε τους 48, ενώ προστέθηκαν τέσσερα νέα υπουργεία.
«Οι αριστεροί ταραξίες της τελευταίας κυβέρνησης που αντιστάθηκαν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έμειναν εκτός.
Μη εκλεγμένοι νέοι επαγγελματίες και νεαροί στην ηλικία ακαδημαϊκοί ανέλαβαν βασικά υπουργεία.
Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας συμφωνίας, που λήγει τον προσεχή Μάρτιο, η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας και οι νέες επενδύσεις.
Αυτό είναι ένα υπουργικό συμβούλιο που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, και ίσως κάποιους επενδυτές» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα επικαλείται και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
«Είμαστε στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθωνίου» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης