Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση φτιάχνει «μαξιλάρι» εσόδων στο 1,3% του ΑΕΠ και οι… φορολογούμενοι χάνουν τον ύπνο τους!

Η κυβέρνηση φτιάχνει «μαξιλάρι» εσόδων στο 1,3% του ΑΕΠ και οι… φορολογούμενοι χάνουν τον ύπνο τους!
Η υπερ-απόδοση αυτή των εσόδων - που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης καταιγίδας των φόρων και όχι της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ
Με ένα υψηλό πλεόνασμα εσόδων που φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ ή το 1,3% του ΑΕΠ ετοιμάζεται η κυβέρνηση να υποδεχτεί τους δανειστές στο πλαίσιο των νέων συνομιλιών που θα ξεκινήσουν στις 14 Νοεμβρίου για τα ανοικτά μέτωπα της β’ αξιολόγησης.
Η υπερ-απόδοση αυτή των εσόδων - που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης καταιγίδας των φόρων και όχι της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ - εξυπηρετεί τη δεδομένη χρονική στιγμή τα κυβερνητικά σχέδια για την δημιουργία μίας γραμμής άμυνας απέναντι στους δανειστές. Οι οποίοι κατά πάγια τακτική τους κάθε φορά που έρχονται στην Αθήνα βλέπουν και μία νέα δημοσιονομική τρύπα.
Στην τελευταία επίσκεψή τους οι πιστωτές έκαναν λόγο για κενό 400 εκατ. ευρώ το 2017 εξαιτίας των μειωμένων παρεμβάσεων που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Όμως, η ανθοφορία των φορολογικών εσόδων επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αποκρούσει τους ισχυρισμούς του κουαρτέτου στο δεύτερο κύκλο των συνομιλιών.
Μένει να δούμε για το αν η «σκληρή» ομάδα των πιστωτών πεισθεί από τα ελληνικά επιχειρήματα ότι δεν πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός αλλά κάτι το οποίο θα έχει διάρκεια καθώς υπάρχουν στοιχεία πάγιου και επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα στη ροή των φορολογικών εισπράξεων.
Συν τοις άλλοις δρομολογούνται ήδη μέτρα όπως η επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων με τη διαδικασία της επισκόπησης των δαπανών (spending review).
Το «μαξιλάρι» των εσόδων θα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό «χαρτί» και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Δευτέρας στην διάρκεια του οποίου θα γίνουν γνωστές και οι προθέσεις των πιστωτών.
Θα προηγηθεί η σημερινή ενημέρωση από τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, για το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους θα «χτίσουν» την δικής τους επίθεση στις μειωμένες ενέργειες - παρεμβάσεις για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το ύψος του οποίου για το 2017 προβλέπεται να φθάσει τα 760 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση προχωρά με στόχο η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τη στιγμή που οι δανειστές θεωρούν ρεαλιστικό αυτό το σενάριο τοποθετώντας την συμφωνία για τα μέσα Ιανουαρίου του 2017.
Άλλωστε, οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και υπολογίζεται πως το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα έως το τέλος Φεβρουαρίου ακόμα και χωρίς τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στη δεύτερη αξιολόγηση.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης