Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ζήτημα ωρών ο ανασχηματισμός – Πιθανότατα αύριο 4/11 – Το παρασκήνιο και τα ονόματα

Ζήτημα ωρών ο ανασχηματισμός – Πιθανότατα αύριο 4/11 – Το παρασκήνιο και τα ονόματα
Το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εταίρος βρίσκεται στο εξωτερικό και επιστρέφει το Σάββατο, δεν φαίνεται να επηρεάζει την απόφαση του πρωθυπουργού 
Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει ήδη ξεκινήσει, με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές η μία μετά την άλλη να μιλούν ανοικτά και να αναφέρουν πως ο ανασχηματισμός θα γίνει αύριο Παρασκευή 4/11.
Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός αργά χθες το βράδυ έκανε και τα πρώτα τηλεφωνήματα σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και σε πρόσωπα που θα μετέχουν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας είχε συνεχείς συσκέψεις, ενώ συγκάλεσε για τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο 10ήμερο το Πολιτικό Συμβούλιο.
Όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις να ανακοινώσει το νέο υπουργικό σχήμα μέσα στο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται πως επικράτησε η άποψη πως το ζήτημα του ανασχηματισμού, ο οποίος «σέρνεται» για περισσότερο από ένα μήνα, έχει οδηγήσει στο να ακυρωθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Και πηγές από την προεδρία της Δημοκρατίας σημείωναν πως τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν τα χαρτοφυλάκια είναι ήδη έτοιμα, προσθέτοντας μάλιστα πως το να αποσταλούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να υπογραφούν είναι ζήτημα δύο, το πολύ τριών ωρών.
Επίσης, το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, βρίσκεται στο εξωτερικό και επιστρέφει το Σάββατο, δεν φαίνεται να επηρεάζει την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει αύριο στον ανασχηματισμό, καθώς τα χαρτοφυλάκια που κατέχουν υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ δε φαίνεται να επηρεάζονται.
Ιδιαίτερα έντονη είναι η φημολογία πως εκτός κυβέρνησης μένει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ και η αναφορά του πρωθυπουργού σήμερα 3/11 το πρωί στην Ευρω – αραβική Σύνοδο πως το ισχυρότερο υπουργείο δεν είναι το Οικονομικών αλλά το Οικονομίας και Ανάπτυξης, δείχνει ότι κάποιος της απολύτου εμπιστοσύνης του μπορεί να πάρει το χαρτοφυλάκιο που αφορά την ανάπτυξη.
Το όνομα που ακούγεται έντονα είναι αυτό του Νίκου Παππά.

Νωρίτερα, το bankingnews.gr μετέδιδε:

Θέμα 3 – 4 ημερών είναι πλέον ο ανασχηματισμός, καθώς φουντώνουν όλο και περισσότερο οι φήμες ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του, έχει καταλήξει στα νέα πρόσωπα και έχει παράλληλα αξιολογήσει το ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μετακινηθούν.
Μάλιστα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά εκτιμούσε πως η Κυριακή ή η Δευτέρα είναι οι πλέον πιθανές ημέρες να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς το Σάββατο 5/11 επιστρέφει στην Αθήνα και ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Η ίδια πηγή αδυνατούσε να αποκλείσει έναν πιθανό αιφνιδιασμό ακόμα και αύριο, προσθέτοντας πάντως πως προσωπική του εκτίμηση είναι πως την αυριανή ημέρα «δεν θα είναι ώριμα τα πράγματα».
Σε κάθε περίπτωση, με το ζήτημα του ανασχηματισμού «να σέρνεται» για περισσότερο από ένα μήνα, για την κυβέρνηση το στοιχείο του αιφνιδιασμού έχει πλέον «καεί», γι' αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η δομή, τα νέα υπουργεία, τα νέα πρόσωπα και οι εξωκοινοβουλευτικοί που θα μετέχουν στο νέο υπουργικό σχήμα θα αποτελέσουν το «δυνατό χαρτί» του επικείμενου ανασχηματισμού, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει να σηματοδοτήσει την είσοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης