Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Λύση για το Κυπριακό χωρίς τουρκικά στρατεύματα - Lavrov: Να τηρηθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας

tags :
Τσίπρας: Λύση για το Κυπριακό χωρίς τουρκικά στρατεύματα - Lavrov: Να τηρηθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας
Νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο
(upd3) Οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, οι περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και την Ουκρανία αλλά και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Παράλληλα, συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ελληνο-ρωσικές πολιτιστικές σχέσεις, με εφαλτήριο την επιτυχία του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.
«Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές σχέσεις, αναγκαίες σχέσεις, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προωθήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Lavrov στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Πέραν του μεγάλου ζητήματος για την ειρήνη στην φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στην Συρία, τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα η δυνατότητα εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που βεβαίως βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου όπου αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις, σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την κρίση ασφάλειας και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις εποικοδομητικές σε αυτές τις κρίσεις, και αυτές οι λύσεις βρίσκονται μόνο μέσα από τον κοινό διάλογο», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητικό το έτος Ελλάδας-Ρωσίας», αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου Vladimir Putin στην Ελλάδα, και στις δύο συναντήσεις τους, καθώς ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί την Ρωσία, και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν τη συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού, της οικονομικής συνεργασίας και υπ' αυτήν την έννοια θεωρώ ότι τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας».
Από την πλευρά του ο Lavrov διαβίβασε καταρχήν στον πρωθυπουργό τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου Βλ. Πούτιν, ενώ αναφέρθηκε και στο «σημαντικό πακέτο εγγράφων που υπογράφηκε κατόπιν των συνομιλιών σας».
«Μιλάμε με ικανοποίηση για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το Έτος, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των παραδοσιακών πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών μας», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
«Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, σήμερα ξεκινά η μικτή διυπουργική επιτροπή η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθούν τρόποι αύξησης του εμπορίου» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές για τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και γι' αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας».
«Και σήμερα και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων και συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή.
Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού, πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα που έγιναν κατά την υιοθέτηση των σχετικών Ψηφισμάτων Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών, να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού.
Και βεβαίως είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Κατόπιν της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ο Sergei Lavrov απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο Ελληνο-ρωσικό Ενεργειακό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 4ου Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Μόλις τώρα είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και διαπιστώθηκε η δυναμική της αμοιβαίας φιλίας και ο αλλησεβασμός αναμέσα στις δύο χώρες», τόνισε ο Lavrov, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημερινή διεθνή συγκυρία, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, χαιρέτισε τη δράση της κοινωνικής διπλωματίας και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης του Ελληνο-ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, σημειώνοντας πως «αποκτά ξεχωριστή σημασία και γίνεται ιδαίτερα σημαντικό για να εξετάσουμε το μέλλον».
Περαιτέρω, υπογράμμισε πως αποτελεί ένα καλό βήμα για την ύπαρξη διεθνών επαφών και διαλόγου και έχει προσφέρει σημαντικά στους τομείς ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, ενώ υποστήριξε πως είναι συμβολικό ότι η καινούργια 4η Σύνοδος του Ελληνο-ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ γίνεται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν εντυπωσιακές εκδηλώσεις, από ανταλλαγές μουσειακών εκθεμάτων έως τη δημιουργία στρογγυλών τραπεζών με ένα ευρύ φάσμα θέματων από τον τουρισμό, την ενέργεια και το εμπόριο.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Lavrov στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία η Ρωσία ήταν τιμώμενη χώρα, και έκανε λόγο για σημαντικό βήμα στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, ενώ στη συνέχεια στάθηκε στην πνευματική εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, η οποία υπάρχει, όπως σημείωσε, πέρα από οποιαδήποτε συγκυρία και ταλαντεύσεις στις πολιτικές επιλογές.
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη παρέμαβασή του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση πως το σημερινό 4ο Ελληνο-ρωσικό Κοινωνικό Φόρουμ θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων.

Συνάντηση Lavrov με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο
Νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί μειώσεις στην κυριαρχία και στο στρατό κατοχής στην Κύπρο κατά την προσφώνηση και την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ.Παυλόπουλος ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο ενώ αναφερόμενος στο θέμα της κρίσης στη Συρία, υποστήριξε πως «στηρίζουμε τη συνεργασία Ρωσίας, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία».
«Η συνεργασία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είναι η εγγύηση για τον κόσμο» επεσήμανε ο κ.Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του ο Lavrov υποστήριξε για το Κυπριακό ότι «δεν μπορούμε να πετύχουμε τη συμφωνία επειδή κάποιοι δεν θέλουν τη λύση του».
«Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν είτε προσπάθειες να οριστούν κάποιες προθεσμίες.
Αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ορίσει τα πλαίσια για τη συμφωνία όσον αφορά την κυριαρχία, το περιουσιακό, τις ιδιοκτησίες.
Εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μην υπάρχουν αποκλίσεις» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην κρίση στη Συρία.
«Πολλές φορές ασκείται σαμποτάζ προς την πολιτική διευθέτηση προς το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ασφαλείας γιατί μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν το καθεστώς Άσαντ.
Αν τα ψηφίσματα υλοποιούνταν τίμια θα είχε σημειωθεί πρόοδος.
Από την αρχή της αραβικής άνοιξης όταν πολλοί υποστήριξαν αυτό το κίνημα εμείς καλέσαμε να μην γίνουν αλλαγές καθεστώτων βίαια αλλά μέσω διαλόγου εθνοτήτων και θρησκειών στην Αίγυπτο, στη Συρία κ.α.» είπε ο Lavrov, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία θα έχουμε ως στόχο την τίμια πρόθεση προς την πολιτική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχει και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίσουν για την τύχη τους».
«Το  ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει πολιτικές διαπραγμάτευσεις που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, προβλέπει ελάφρυνση της ανθρωπιστικής κατάστασης» είπε ο Lavrov.
Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 2 Νοεμβρίου 08:40)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης