Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέες αποκαλύψεις από Wikileaks: Πως οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να πείσουν τον Τσίπρα για το νέο μνημόνιο

Νέες αποκαλύψεις από Wikileaks: Πως οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να πείσουν τον Τσίπρα για το νέο μνημόνιο
Το νέο email εστάλη τρεις ημέρες πριν το ελληνικό δημοψήφισμα
Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις παρασκηνιακές κινήσεις των ΗΠΑ ώστε να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας να υπογράψει το νέο μνημόνιο προχώρησε ο ιστότοπος Wikileaks, συνεχίζοντας τις διαρροές emails.
Αυτή τη φορά, στο φως της δημοσιότητας έρχεται ένα νέο email του John Podest (ελληνοαμερικανός επικεφαλής της καμπάνιας της Hillary Clinton), ενώ ως αποστολέας εμφανίζεται ο Jeffrey Zients (ένας εκ των οικονομικών συμβούλων του Barack Obama) και εστάλη στις 8 Ιουλίου, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015.
Όπως γράφει «ο Angelides δεν είναι κοντά με τον Τσίπρα αλλά να σημειωθεί ότι ήταν στο πλευρό του Τσίπρα όταν μαζί με άλλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς έκανε ταξίδι στις ΗΠΑ ενώ ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης και από τότε έχουν κρατήσει επαφή. Μίλησε με τον Jamie Galbraith, έναν συμμαθητή του στο κολέγιο που τον γνωρίζει εδώ και 40 χρόνια, αυτό το απόγευμα για το πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποστολή του μηνύματος προς τον Τσίπρα για την εφαρμογή του Plan A, ότι δηλαδή ο Τσίπρας έχει τους δικούς του στόχους στο εσωτερικό, το ίδιο ισχύει όμως και για τη Merkel και πρέπει να προχωρήσει με ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Ο Angelides είπε ότι σε περίπτωση εξόδου θα ήθελε να βοηθήσει και προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα προκειμένου να παρέχουν βοήθεια».
Όσον αφορά τον Mike Dukakis, ο σύμβουλος του Obama ενημερώνει τον Podesta ότι «προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα για όποιον σκοπό χρειάζεται.
Σημείωσε ότι δεν γνώριζε κάποιον που να έχει στενούς δεσμούς απευθείας με τον Τσίπρα.
Του τόνισα ότι εμείς επικεντρωνόμαστε στο Plan Α για να υπάρξει συμφωνία και ότι θα πρέπει να ψάξει βαθιά στο δίκτυό του και να σκεφτεί όποιο τυχόν ξέρει που μπορεί να κινητοποιήσει τον Τσίπρα.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, μου διατύπωσε ιδέες για παροχή βοήθειας από Αμερικανούς ειδικούς προκειμένου να πεισθεί η Ελλάδα να ξεπεράσει τον σκεπτικισμό για την ικανότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων (π.χ. η εφορία να συγκεντρώνει περισσότερους φόρους).
Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή».


Στις 13 Οκτωβρίου 2016, το bankingnews.gr μετέδιδε:

Wikileaks: O Λευκός Οίκος «έβαλε» τον Clinton να πείσει τον Τσίπρα για τη συμφωνία του 2015

Στα e-mails της Hillary Clinton που αποκάλυψαν πρόσφατα τα WikiLeaks περιλαμβάνεται και ένα αίτημα από τον Ιούλιο του 2015, όπου ο Podesta (στενός συνεργάτης του Clinton, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής καμπάνιας της Hillary) έστειλε μήνυμα στο γραφείο του Clinton, ζητώντας του να πιέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί τη συμφωνία της ΕΕ για το ελληνικό χρέος.
Ειδικότερα, το μήνυμα του Podesta ανέφερε το εξής:
«Είμαι σε ένα τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσουμε στο τηλέφωνο.
Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε εάν ο WJC είχε τέτοια σχέση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα που τον επιτρέπει να τον καλέσει και να τον συμβουλέψει να συμφωνήσει.
Μπορείς να τον ρωτήσεις εάν αυτό εφικτό.
Αν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού κατέβω από το τρένο και του εξηγήσει το σκεπτικό του αλλά και τι ελπίζουν να πετύχουν.
Ευχαριστώ».
Επισημαίνεται ότι ο «WJC» είναι ο πρώην πρόεδρος William Jefferson Clinton.
Η απάντηση από το γραφείο του Clinton ήταν η εξής:
«Λέει ναι, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό, τι έχει τώρα.
Αμεση ερώτηση του είναι: Πιέζουμε τη Merkle επίσης;
Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος για να μιλήσεις;»
Επισημαίνεται ότι η «Merkle» είναι ένα ορθογραφικό λάθος του επωνύμου της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, breitbart.com, το 2015, όταν ο Podesta υπέβαλε το αίτημα του στον Bill Clinton, το μέλλον της Ελλάδας κρεμόταν από μία κλωστή καθώς είχε απορρίψει τις συνθήκες λιτότητες και βασικά προκάλεσε τους Ευρωπαίους να αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει.
Οι Έλληνες ηγέτες ήταν έτοιμοι να στοιχηματίσουν ότι η Ευρώπη θα δειλιάσει την τελευταία στιγμή είτε λόγω της συνολικής δημοσιονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας είτε λόγω της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.
Επισημαίνεται ότι ο Τσίπρας υπέγραψε τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους μέσα σε λίγες ημέρες από το e-mail μεταξύ Podesta και του γραφείο του Bill Clinton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης