Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η επιλογή Πολύδωρα το 5ο ναυάγιο της κυβέρνησης να συγκροτήσει το ΕΣΡ - Καταργεί το άρθρο 2 του νόμου 4339/15

Η επιλογή Πολύδωρα το 5ο ναυάγιο της κυβέρνησης να συγκροτήσει το ΕΣΡ - Καταργεί το άρθρο 2 του νόμου 4339/15
Ο πρόεδρος της Βουλής παρά το αρνητικό κλίμα κάνει μια ύστατη προσπάθεια, με ελάχιστες ελπίδες, να συγκροτηθεί ΕΣΡ
Η κίνηση της κυβέρνησης να προτείνει το Βύρωνα Πολύδωρα για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όχι μόνον δεν απέφερε «καρπούς», το αντίθετο συνιστά το …χρονικό ενός ακόμα προαναγγελθέντος «ναυαγίου» του πέμπτου κατά σειρά στην προσπάθεια να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή.
Η Νέα Δημοκρατία αλλά και στο σύνολό τους τα κόμματα της ήσσονος Αντιπολιτεύσεως απάντησαν στην πρόταση Πολύδωρα με ένα ηχηρό «όχι» καθώς εκτιμούν ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν ήταν να προβεί μια ειλικρινή προσπάθεια και να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης και διακομματικής συνεργασίας ώστε να συσταθεί το ΕΣΡ, αλλά να κάνει μία ακόμα κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά παράλληλα υψηλού πολιτικού ρίσκου και αμφιβόλου επιτυχίας.
Επιπλέον η πρόταση Πολύδωρα δεν προκάλεσε αντιδράσεις μόνο στου πολιτικούς αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος καθώς δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κυριολεκτικά απόρησαν με το σκεπτικό και το κριτήριο της επιλογής καθώς ο Βύρων Πολύδωρας θεωρείται «σκληροπυρηνικός δεξιός» και δεν μπορεί στο πρόσωπό τους εύκολα να σχηματιστούν ευρύτερες συναινέσεις.
Και μπορεί ο Βύρων Πολύδωρας να είναι ένας πολιτικός με «καθαρά χέρια» με τον πρωθυπουργό να του αναφέρει χαρακτηριστικά «δε θέλω να βάλω έναν άνθρωπο της διαπλοκής» ωστόσο ο πρώην γαλάζιος υπουργός μετά το τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υποψηφιότητά του θεωρείται «καμένο χαρτί» για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτση παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί κάνει μια ύστατη προσπάθεια με ελάχιστες πάντως ελπίδες επιτυχίας για σύσταση του ΕΣΡ.
«Είμαι σε επαφή με τα κόμματα που μου γνωστοποίησαν ότι τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν τις δικές τους συλλογικές αποφάσεις, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει έδαφος για εύλογες ή προσχηματικές αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε άμεσα και γρήγορα» ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος της Βουλής αποκαλύπτοντας ότι «για να μην υπάρχει και αιφνιδιασμός των ηγεσιών των κομμάτων, η πρότασή μου που ο κορμός της θα είναι βεβαίως, με κάποιες διαφοροποιήσεις, η πρόταση που είχαμε καταθέσει την προηγούμενη φορά, θα έχει ως επικεφαλής για πρόεδρο τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη».
Πριν από την διάσκεψη των προέδρων στις πέντε το απόγευμα το πρωί η κυβέρνηση θα καταθέσει διάταξη με την οποία καταργείται το άρθρο 2 του νόμου 4339/15 και το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.
Με την κίνηση αυτή το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να απαντήσει στην άρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ζητά να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη παρόχων τηλεοπτικού σήματος και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή και εκλογή των μελών του ΕΣΡ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου να έχει να αντιμετωπίσει εκτός από το ζήτημα της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και του κλεισίματος της β΄ αξιολόγησης για την οποία τα μηνύματα από τους δανειστές είναι αν μη τι άλλο «δυσάρεστα» καθώς φαίνεται ότι από τη μία βγάζουν από το τραπέζι τη συζήτηση για το χρέος και βάζουν τη λήψη νέων μέτρων.
Όσο για τον «δομικό» ανασχηματισμός αυτό πάει ακόμα πιο πίσω χρονικά με τον πρωθυπουργό να δέχεται δύο εισηγήσεις για το χρόνο που θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Η μία εισήγηση θέλει τον ανασχηματισμός να γίνεται την ερχόμενη Πέμπτη το αργότερο την Παρασκευά με την ορκωμοσία του νέου υπουργικού Συμβούλιου και την πρώτη του συνεδρίαση το Σάββατο και η δεύτερη εισήγηση τοποθετεί χρονικά τον ανασχηματισμό μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης δηλαδή καλώς εχόντων των πραγμάτων τέλη Νοεμβρίου με πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου.

Πρώτη ενημέρωση: 22:01, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης