Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παραμένουν οι δυσκολίες για τη συγκρότηση ΕΣΡ – Επιμένει στο «όχι» Πολύδωρα η ΝΔ

Παραμένουν οι δυσκολίες για τη συγκρότηση ΕΣΡ – Επιμένει στο «όχι» Πολύδωρα η ΝΔ
"Όχι" απάντησε η ΝΔ, Το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρόταση της κυβέρνησης για πρόεδρο του ΕΣΡ

(upd9) Στη Βουλή συνεχίζεται τη Δευτέρα (31/10) η «μάχη» κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ.
Αύριο, Δευτέρα (31/10), θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με μόνο θέμα συζήτησης τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ.
Η πρόταση της κυβέρνησης που έγινε το Σάββατο 29/10 για να τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας, προκάλεσε την αρνητική απάντηση της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της ΝΔ, ενώ οι  αντιδράσεις συνεχίστηκαν και σήμερα.
Μάλιστα, η ΝΔ, όπως τονίστηκε σήμερα, Κυριακή 30/10, δια στόματος του αντιπροέδρου της, Αδ. Γεωργιάδη, θέτει προϋποθέσεις για να συναινέσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Ωστόσο, με νέα του δήλωση σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, κάλεσε τη ΝΔ να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ».
Παράλληλα, οι δηλώσεις του Β. Πολύδωρα στην ΕΡΤ προκάλεσαν το σχολιασμό της ΝΔ, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου, κατόπιν να της απαντά.

Παππάς: Στο ΕΣΡ η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό

Σύμφωνα με τον κ. Παππά «η αρμοδιότητα για όποιον  νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15».
Όπως τόνισε, «η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ.  
Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά.
Η ΝΔ έχει την υποχρέωση  να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ».

Γεωργιάδης: Προϋπόθεση για τη συγκρότηση ΕΣΡ η απόσυρση του νόμου Παππά

Ωστόσο, η ΝΔ, όπως τονίστηκε δια στόματος του αντιπροέδρου της, Αδ. Γεωργιάδη, θέτει προϋποθέσεις για να συναινέσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης πριν πάρουμε στα χέρια μας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με το πλήρες σκεπτικό της, ώστε να νομοθετήσουμε ανάλογα, και πριν καταργηθεί ο νόμος Παππά και αντικατασταθεί με νέο νόμο που θα επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και θα του δίνει την εντολή να κάνει τον διαγωνισμό χωρίς περιορισμένο αριθμό αδειών.
Όταν γίνουν αυτά τα δύο βήματα το τρίτο θα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ».

N. Βούτσης για ΕΣΡ: Το βράδυ της Δευτέρας (31/10) θα ξέρουμε τι θα γίνει

«Αύριο το βράδυ, θα ξέρουμε τι θα γίνει» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, από τη Θεσσαλονίκη σχετικά με τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Ο κ. Βούτσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 30 Οκτωβρίου του 1944, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπάρχει συναίνεση στο πρόσωπο του Β. Πολύδωρα.
Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως «υπάρχει συναίνεση στην ανασύσταση της συλλογικής μνήμης και την ανάγκη ανασύστασης του κοινωνικού ιστού μετά τόσα χρόνια επώδυνων πολιτικών, για να βγούμε από την κρίση.

Β. Πολύδωρας: Δεν φοβάμαι τα ρίσκα - Θέλουν να απαξιώσουν την υποψηφιότητά μου

«Θέλουν να απαξιώσουν την υποψηφιότητά μου», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Βύρων Πολύδωρας, τον οποίο έχει προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν φοβάται τα ρίσκα, ότι στενοχωρήθηκε με τη στάση της ΝΔ, ενώ  αποκάλυψε τη συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό, όταν του προτάθηκε η Προεδρία του ΕΣΡ.
Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε χαρακτηριστικά για την επικξοινωνία του με τον Α. Τσίπρα, «με πήρε στο τηλέφωνο και μου είπε: “Τι θα έλεγες Βύρωνα για πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου;», του απάντησα «ευχαριστώ, έχω πολλούς εχθρούς όμως, Πρόεδρε» και ο κ. Τσίπρας τότε του είπε «έχεις και περισσότερους φίλους».
«Σας μεταφέρω ενόρκως τον διάλογο», είπε ο κ. Πολύδωρας.
Σημείωσε δε, πως είναι «ευγνώμων και τιμώμενος από την πρόταση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός ο κ.Τσίπρας, διότι δεν λαμβάνουν πολλοί τέτοια πρόσκληση, ούτε είναι παιχνίδι».
Αναφορικά με την αντίδραση της Ν.Δ. στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Πολύδωρας
Όπως είπε, «στενοχωρήθηκα με τη στάση της ΝΔ.
Αυτή η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκφράζει όλο το κόμμα.
Οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος και ο πολύς κόσμος που ψηφίζει ΝΔ είναι μαζί μου».
Μεταξύ άλλων ανέφερε «αυτοί κάνουν τακτικισμούς για να ρίξουν την κυβέρνηση.
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ με συκοφαντεί και με χτυπά. Ενδεχομένως δεν με θέλει γιατί δεν είμαι φίλος του Χριστοφοράκου», αλλά και ότι «τα μίντια, υποκινούμενα από τα γνωστά κέντρα, θέλουν να απαξιώσουν την υποψηφιότητά μου».
Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι γαντζωμένος από καμία θέση, αλλά και πως δεν θέλει να «φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό».
Όπως είπε  «δεν κάνω εκβιασμούς.
Είμαι πάντα έτοιμος να διευκολύνω εκείνον που με πρότεινε για το ΕΣΡ.

Περιβάλλον Κ. Καραμανλή: Καμία γνώση για το θέμα Πολυδωρα

«Δεν είχε και είχε και δεν έχει καμία γνώση για το θέμα» ξεκαθαρίζουν πηγές από το στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή, διαψεύδοντας ότι ο Κ. Καραμανλής είχε ενημέρωση αναφορικά με την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του νέου προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ).
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές από το στενό περιβάλλον του Κ. Καραμανλή ανέφερε ότι έχει να συναντηθεί και να επικοινωνήσει με τον Β. Πολύδωρα πάνω από τέσσερα χρόνια.  


ΝΔ για Πολύδωρα: Όλοι κατάλαβαν γιατί τον πρότεινε ο Τσίπρας

«Όλοι κατάλαβαν γιατί τον πρότεινε ο κ. Τσίπρας», σημειώνει η ΝΔ σχολιάζοντας τη σημερινή παρουσία του Β. Πολύδωρα στην ΕΡΤ.
 Ειδικότερα, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «μετά την σημερινή παρουσία του κ. Πολύδωρα στην Ε.Ρ.Τ. όλοι κατάλαβαν γιατί τον πρότεινε ο κ. Τσίπρας και ποια ακριβώς είναι τα προσόντα του...».

Καμμένος: Ο Μητσοτάκης να το σκεφθεί ξανά μέχρι τη Δευτέρα για τον Πολύδωρα

«Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο το να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία την ψυχή του Καραμανλή, που είναι ο Βύρων Πολύδωρας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος,  με αφορμή το «όχι» της ΝΔ για την τοποθέτηση του Β. Πολύδωρα στην  θέση του προέδρου του ΕΣΡ.
Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Σιδηρόκαστρο, «δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο το να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία την ψυχή του Καραμανλή, που είναι ο Βύρων Πολύδωρας, που ξεκίνησε από το 1974, από το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έχουν επικρατήσει στη Νέα Δημοκρατία εκείνοι που ο Καραμανλής κατονόμαζε ως άκρα».
Συνέχισε λέγοντας «ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να το σκεφθεί ξανά μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι και να δει ότι άνθρωποι σαν τον Βύρωνα Πολύδωρα, οι οποίοι αποτελούν την ψυχή της παράταξης, από την ίδρυσή της, δεν μπορεί να έχουν μια τέτοια αντιμετώπιση».
«Αν έχουν τέτοια αντιμετώπιση άνθρωποι σαν τον Βύρωνα Πολύδωρα φανταζόμαστε τι αντιμετώπιση θα έχουν οι πολίτες», κατέληξε ο κ. Καμμένος.


Ένωση Κεντρώων: Να ματαιωθεί η διάσκεψη των Προέδρων - Ο Δήμας κατάλληλος για πρόεδρος του ΕΣΡ

Η Ένωση Κεντρώων καλεί τον κ. Τσίπρα να ματαιώσει την αυριανή διάσκεψη των Προέδρων με σκοπό την ανεύρεση νέας σύνθεσης κοινής αποδοχής για το ΕΣΡ.
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, προτείνει «ολιγοήμερη αναβολή της διάσκεψης, έως ότου αναζητηθεί νέο πρόσωπο ως πρόεδρος του ΕΣΡ, πρόσωπο που να εγκρίνει και η ΝΔ».
Η Ένωση Κεντρώων προτείνει «τον κ. Σταύρο Δήμα ως κατάλληλο για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ».
«Καλό είναι η κυβέρνηση πριν ανακοινώνει ονόματα να έρχεται σε επαφή και με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.
Αν δεν γίνει λεπτός χειρισμός , η κυβέρνηση οδηγείται σε αδιέξοδο και η πολιτική μας ζωή σε ακραίες εντάσεις», καταλήγει η Ένωση Κεντρώων.


Τον Πολύδωρα προτείνε το Σάββατο (29/10) η κυβέρνηση για πρόεδρο του ΕΣΡ - Όχι είπε η αντιπολίτευση

Μετά το φιάσκο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς ο νόμος Παππά για τα κανάλια κρίθηκε αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση επιχειρεί με κινήσεις αντιπερισπασμού να μετριάσει την ήττα που υπέστη.
Συγκεκριμένα, προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα, προερχόμενο από το χώρο της κεντροδεξιάς, ως πρόεδρο για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ωστόσο η αντίδραση της ΝΔ ήταν χθες άμεση και αρνητική.
Αρνητική ήταν και η απάντηση χθες, Σαββάτο 29/10,  από Το Ποτάμι, το οποίο διεμήνυσε πως «δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας...», όπως επίσης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τον “Υπουργό της ζαρντινιέρας”.
Πάντως, στήριξη στην επιλογή του Α.Τσίπρα για την τοποθέτηση του Β. Πολύδωρα ως πρόεδρο του ΕΣΡ, έδωσαν οι ΑΝΕΛ, αναφέροντάς σε ανακοίνωσή τους ότι "η προσωπικότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός για αυτή τη θέση".
Χθες η κυβέρνηση με ένα πρόσωπο - έκπληξη πέρασε στην αντεπίθεση και ένα 48ωρο πριν τη διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή τη Δευτέρα 31/10 για τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), έριξε  στο τραπέζι τον Βύρωνα Πολύδωρα, πρώην γαλάζιο υπουργό που έχει διατελέσει και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν ότι η ΝΔ δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί να συναινέσει στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα.
Παρ όλα αυτά, με ανακοίνωση της η ΝΔ απάντησε το Σάββατο 29/10 αρνητικά στο πρόσωπο του Β. Πολύδωρα λέγοντας  ότι «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλα δείχνουν πως η διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα στις 17:00, η τέταρτη κατά σειρά, θα οδηγηθεί σε ναυάγιο.
Μένει να φανεί εάν από την πλευρά της, η ΝΔ θα απαντήσει με κάποιο άλλο πρόσωπο ή αν το Μέγαρο Μαξίμου θα επανέλθει με νεότερη πρόταση.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η ΝΔ ζητά πλήρη απόσυρση και το νομοσχεδίου - γέφυρα που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση, πλήρη επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και παράλληλα καταθέτει δική της πρόταση νόμου για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να εκθέσει την αντιπολίτευση πως είναι εκείνη που ευθύνεται συνολικά για τα απανωτά ναυάγια στις προσπάθειες σύστασης του ΕΣΡ δίνοντας «ζωή» στο καθεστώς αναρχίας και ανομίας που επικρατεί εδώ και 27 χρόνια.
Σημειώνεται ότι  μετά την συνάντηση το Σάββατο 29 Οκτωβρίου του Πρωθυπουργού με τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του ανέφερε πως «είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις».
Ακολούθησε η ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία απάντησε αρνητικά στο πρόσωπο του Β. Πολύδωρα, αλλά και η αρνητική απάντηση από Το Ποτάμι, όπως και οι αντιδράσεις  των άλλων κομμάτων.
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τη Δευτέρα όλες οι αρμοδιότητες, μαζί και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του, επιστρέφουν με διάταξη στο ΕΣΡ.

Κυβερνητικές πηγές: Τη Δευτέρα 31/10 με διάταξη όλες οι αρμοδιότητες επανέρχονται στο ΕΣΡ

«Τη Δευτέρα το πρωί θα κατατεθεί διάταξη που καταργεί τη διάταξη 2Α του νόμου 4339/15, η οποία μετέφερε τις αρμοδιότητες από το  ΕΣΡ στην κυβέρνηση», ανέφεραν το Σάββατο (29/10) κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι αρμοδιότητες, καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του, επανέρχονται στο ΕΣΡ», δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

ΑΝ.ΕΛ: Ο Πολύδωρας πληρoί τις προυποθέσεις 

Στήριξη προς την κυβέρνηση παρέχουν για μια ακόμη φορά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καθώς εμφανίζονται σύμφωνοι με την εποιλογή Πολύδωρα για Πρόεδρο του ΕΣΡ.
"Χαιρετίζουμε την πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να αναλάβει ο κ. Βύρων Πολύδωρας καθήκοντα Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), επισημαίνεται σε ανακοίνωση των ΑΝΕΛ.
"Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε ότι η προσωπικότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα πληρoί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός για αυτή τη θέση.
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει, επιτέλους, να συναινέσει στο αίτημα για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να πάψει να επικρατεί το καθεστώς ανομίας και αναρχίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος τα κάθε είδους μικροπολιτικά παιχνίδια της", συμπληρώνεται.


Παππάς: Να πέσουν οι τόνοι

«Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις», δήλωσε μετά την χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, «είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15.
Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις».
 «Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων», κατέληξε ο κ. Παππάς.

ΝΔ: Το πρόσωπο του Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί

«Το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,  δεν  πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί», ξεκαθάρισε χθες με ανακοίνωσή της η ΝΔ, με αφορμή την πρόταση του κ. Τσίπρα για τον κ. Πολύδωρα.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, «η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία.
Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το Ε.Σ.Ρ., αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. στον κ. Παππά.
Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.
Η στελέχωση του Ε.Σ.Ρ. με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά».
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ΝΔ, «όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,  δεν  πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

Ποτάμι: Δεν θα ψηφίσουμε για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το παρελθόν της χρεοκοπίας

To Ποτάμι «δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών», όπως ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση.
Μάλιστα, το Ποτάμι τόνισε ότι «δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας...», αλλά και ότι «δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δεν θα ψηφίσουμε «τον υπουργό της ζαρντινιέρας»


«Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί  τα κριτήρια που έχουμε θέσει», τόνισε  σε ανακοίνωσή της το Σάββατο 29/10 η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχετικά με την συγκρότηση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Όπως ανέφερε, «η  Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση της  ότι θα συμβάλλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή – και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου – επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και  ουσιαστικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλά και να συγκεντρώνουν  την ευρύτερη αποδοχή.
Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος ,που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί  τα κριτήρια που έχουμε θέσει.
Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη , με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής – για τη χώρα – περιόδου 2004/2009.
Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον “Υπουργό της ζαρντινιέρας”.
Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή».
«Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ», κατέληγε  η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

ΚΚΕ: Δεν θα πάρουμε μέρος σε παζάρια για την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ

«Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί», ανέφερε χθες , Σαββάτο 29/10, το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε "μητέρα των μαχών" της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού».
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή».

Ένωση Κεντρώων: Να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ

«Για να υπάρχει αποτέλεσμα στην διάσκεψη των προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ», ανέφερε το Σάββατο 29/10  η Ένωση Κεντρώων.
Όπως τόνισε η Ένωση, «ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση».
«Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλλει στο σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση», καταλήγει η Ένωση Κεντρώων.


Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Την πόρτα του Μαξίμου πέρασε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος είναι το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση στη διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας, για τη θέση του προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ).
Ο κ. Πολύδωρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, και μάλιστα εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε ότι η πρόταση να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ είναι τιμητική. 
Μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του ανέφερε πως «είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις».
Ακολούθησε η ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία απάντησε αρνητικά στο πρόσωπο του Β. Πολύδωρα.

Β. Πολύδωρας: Τιμητική η πρόταση

 «Η πρόταση να αναλάβω πρόεδρος του ΕΣΡ είναι τιμητική και αποτελεί πρόταση ευθύνης», ανέφερε σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος είναι το πρόσωπο που προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.
«Θέλω να συμβάλω στη θεσμική και νομική εξομάλυνση, τόνισε ο κ. Πολύδωρας και συμπλήρωσε ότι «δεν πάει άλλο με το αδιέξοδο».
Όπως είπε, στόχος αποτελεί η άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, ενώ υπογράμμισε ότι «με συνταγματική συμπεριφορά - συμμόρφωση, αποδεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ».
Ακόμη, ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε επικοινωνιακά παιχνίδια και πρόσθεσε πως «ούτε στην κυβέρνηση υπάρχει τάση επικοινωνιακών τεχνασμάτων».
Ο ίδιος  εξέφρασε την επιθυμία του να επικοινωνήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Πολύδωρας συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, και τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση.

Κυβερνητικές πηγές: Πρόσωπο για τη θέση προέδρου του ΕΣΡ που δύσκολα θα απορρίψει η ΝΔ

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας, πρόσωπο για τη θέση του προέδρου, το οποίο η Ν.Δ. δύσκολα θα μπορούσε ένα απορρίψει».
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του Μαξίμου, «η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων.
Η διαρκής μέχρι σήμερα άρνηση της Ν.Δ. να συμβάλει στη συγκρότησή του, αποτελεί θεσμική παρεκτροπή, ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ».
Ενόψει της διάσκεψης των προέδρων τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ρίχνει το «γάντι».
Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, «όσοι επιμείνουν να αρνούνται να συμβάλλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου.
Τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας, πρόσωπο για τη θέση του προέδρου, το οποίο η Ν.Δ. δύσκολα θα μπορούσε ένα απορρίψει».
«Έτσι λοιπόν, τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της Ν.Δ. είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμική αυθαιρεσία, με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιοδήποτε διαγωνισμού», σημείωναν οι ίδιες οι κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας ότι το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ αναμένεται στις 12:00 να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.


(Πρώτη ενημέρωση 12:01, Σαββάτο 29 Οκτωβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης