Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Αναμενόμενη η σκληρή στάση των δανειστών – Κανένα θέμα για 13ο και 14ο μισθό

Κατρούγκαλος: Αναμενόμενη η σκληρή στάση των δανειστών – Κανένα θέμα για 13ο και 14ο μισθό
Παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να έχουμε λύση στα εργασιακά είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Την εκτίμηση ότι είναι απολύτως αναμενόμενο οι δανειστές να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης με σκληρή στάση, διότι αυτή είναι μια συνήθης διαπραγματευτική πρακτική, διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.
«Το γεγονός ότι δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους και κράτησαν σκληρή στάση «είναι αναμενόμενο, μία συνήθης διαπραγματευτική πρακτική να εμφανίζονται κατ' αρχάς με ενιαίο μέτωπο, ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι έχουν σημαντικές διαφωνίες στο εσωτερικό τους» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Κατρούγκαλος.
«Ο ακραίος παίκτης, το ΔΝΤ, έχει πιο ακραίες θέσεις ακόμη και από τους πιο ακραίους νεοφιλελεύθερους στην Ευρώπη.
Σε κάθε διαπραγμάτευση οι κινήσεις για να βρεθεί λύση δεν έρχονται στην αρχή αλλά προς το τέλος.
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αναστρέψουμε την απορρύθμιση των τελευταίων έξι χρόνων» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι την Πέμπτη ακολουθεί νέα συνάντηση με το κουαρτέτο «δείχνει ότι και οι δύο πλευρές παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές επιδιώκουν να έχουμε λύση στα εργασιακά».
«Αυτό επιδιώκουμε κι εμείς, χωρίς υποχωρήσεις που θα θέσουν σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Το αντίθετο: πάμε να διευρύνουμε αυτά τα δικαιώματα που έχουν τόσο υπονομευτεί τα τελευταία χρόνια.
Η διαπραγμάτευση έχει περιοριστεί σε τρεις άξονες, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο που έθεσαν οι δανειστές και κυρίως του ΔΝΤ, καθώς και την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, που θέτει η ελληνική πλευρά.
Αυτοί υποστηρίζουν ότι η παραγωγικότητα υπονομεύτηκε από τις αυξήσεις μισθών το διάστημα 2000-2010, με ρυθμούς μεγαλύτερους από ότι π.χ. στη Γερμανία.
Η σύγκριση δεν μπορεί προφανώς να γίνει, δεν ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία ... άλλωστε ένας από τους σκοπούς της ΕΕ είναι η σύγκλιση των χωρών, όχι η απόκριση» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «οι εργοδοτικές οργανώσεις την ίδια ώρα έχουν δεχθεί ότι το πρόβλημα για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα δεν είναι το μισθολογικό κόστος», αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν φωνές στο ΣΕΒ που αμφισβητούν την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων το καλοκαίρι, που αποτελεί και την εθνική θέση στα εργασιακά.
«Σε κάθε περίπτωση μέχρι στιγμής ο ΣΕΒ δεν έχει αποσύρει την υπογραφή του» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι οι χαμηλές επενδύσεις στα πάγια, τον εξοπλισμό, τον εκσυγχρονισμό, η γενικευμένη αποεπένδυση της τελευταίας περιόδου και «φυγή μυαλών» στο εξωτερικό».
«Δεν υπάρχει επομένως επιχειρηματολογία που να μπορεί να στηρίξει το status quo», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.
«Το κουαρτέτο έθεσε θέμα συνδικαλιστικού νόμου και η ελληνική θέση είναι ότι εφόσον δεν θίγεται το δικαίωμα στην απεργία και δεν επιδεινώνονται οι δυνατότητες προσφυγής των εργαζόμενων σε αυτήν, μπορεί να συζητηθεί κάποια βελτίωση, όπως προβλέπει και η κοινή δήλωση» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε παράδοξο ότι η ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, τη στιγμή που δεν την αφορά η ρύθμιση καθώς επηρεάζει επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους, που δεν σχετίζονται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου.
Όσον αφορά το θέμα του 13ου και 14ου μισθού, ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ούτε ετέθη.
«Ποτέ δεν ετέθη τέτοιο θέμα, ποτέ.
Υπάρχει ένα νέφος παραπληροφόρησης από τα συστημικά ΜΜΕ»για να δημιουργηθεί κλίμα φόβου, όπως έγινε και στις συντάξεις.
Ούτε από το ΣΕΒ έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, πέρα από κάποιες αρχικές νύξεις για ενσωμάτωση των ποσών στους υπόλοιπους 12 μισθούς.
Κανένας παίκτης, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό δεν θέτει παρόμοιο ζήτημα» είπε ο υπουργός Εργασίας, διαμηνύοντας πως τα χρήματα για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης έχουν βρεθεί.
«Οι δανειστές δεν ζητούν μόνο να βρούμε τα χρήματα αλλά και να κόψουμε επιδόματα, να κάνουμε τους φτωχούς φτωχότερους για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια.
Επιδόματα όπως το οικογενειακό ή το αναπήρων δεν πρόκειται να κοπούν, αναφέρονται σε ειδικές ανάγκες ειδικών κατηγοριών πληθυσμού που δεν είναι μόνο φτωχοί, έχουν και άλλους λόγους να χρειάζονται ενίσχυση.
Είναι από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης που θεωρούμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η φωνή της λογικής ... και οικονομικά, αν αφαιρέσουμε αυτά τα επιδόματα από τους φτωχούς ... πολύ μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού θα έχει ανάγκη το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης