Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξυδάκης: Τη Μοσούλη σκέφτεται ο Erdogan και μιλά για τη Λωζάνη – Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

Ξυδάκης: Τη Μοσούλη σκέφτεται ο Erdogan και μιλά για τη Λωζάνη – Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί
Η Άγκυρα ανησυχεί για τις αλλαγές που γίνονται στην πολιτική γεωγραφία στα νότια της Τουρκίας είπε ο κ.Ξυδάκης
Την θέση ότι όλες οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν μια αντίδραση της Τουρκίας σε ό,τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική της γειτονιά διατύπωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ν. Ξυδάκης.
«Αλλάζει όλη η πολιτική γεωγραφία στα νότια της Τουρκίας, αυτό την ανησυχεί.
Τη Μοσούλη έχει κατά νου η Άγκυρα και αναφέρεται εν γένει στις παλιές συνθήκες και στο τι έγινε τότε και το τι θα ήθελε να έχει γίνει.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να αποδώσουμε κι όλη αυτή τη συζήτηση στο πραγματικό πλαίσιο και στην πραγματική πηγή ανησυχίας για την Άγκυρα» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 Fm ο κ.Ξυδάκης.
Όπως είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι στην Τουρκία, «υπάρχει μια αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας και μια εν εξελίξει μεγάλη μεταμόρφωση της τουρκικής κοινωνίας και του τουρκικού κράτους, από τον εκκοσμικευμένο κεμαλισμό σε κάποιον ισλαμοσυντηρισμό, μία νέα κατάσταση, η οποία επί χρόνια εξελίσσεται και φαίνεται ότι προκαλεί δικές της αναταράξεις».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ.Ξυδάκης υποστήριξε ότι από την αρχή ήταν γνωστό πως υπήρχε ένας βαθμός επισφάλειας ως προς την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αν και εκτίμησε πως έχουν αλλάξει τα πράγματα και πως στο εξής δεν θα έχουμε μια απότομη αύξηση των προσφυγικών ροών.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επανέλαβε την κριτική του για τη στάση που τηρούν ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ, τονίζοντας ότι από την πλευρά της ΕΕ «υπάρχει μία απροθυμία, μεταστροφή, η οποία γίνεται πλέον προσπάθεια να διατυπωθεί και στα κείμενα».
Ερωτηθείς για την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε «πώς κινείται η Ελλάδα, πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα και σκέψεις ενόψει κάποιων ενδεχομένων ανακατατάξεων στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών».
Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι «πολιτικά ο στόχος είναι να κινηθούμε πολύ γρήγορα».
«Έχει αποδειχθεί ότι το τελευταίο διάστημα - και στην πρώτη αξιολόγηση - πολλές από τις καθυστερήσεις προήλθαν και από τους θεσμού.
Υπάρχει και μία παρελκυστική τακτική, η οποία δεν μπορεί παρά να υποθέσει κανείς ότι μερικές φορές κρύβει και πολιτικές σκοπιμότητες.
Υπάρχουν κινήσεις παραδειγματισμού, τιμωρητικού χαρακτήρα - να τα λέμε στην Ελλάδα να τα ακούει και η Ισπανία και η Πορτογαλία και η Ιταλία.
Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να προχωρήσει γρήγορα και να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση, είναι το μεγάλο ορόσημο, το οποίο θα κρίνει και κατά πόσο τηρούνται τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές, κυρίως τους εταίρους μας» υποστήριξε ο κ.Ξυδάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης