Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξυδάκης: Το Βερολίνο να τηρήσει τους κανόνες αναφορικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους

Ξυδάκης: Το Βερολίνο να τηρήσει τους κανόνες αναφορικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους
Οι διαδικασίες για το προσφυγικό προχωρούν αλλά η βοήθεια έρχεται με το σταγονόμετρο, με καθυστέρηση και πολύ παζάρι είπε ο κ.Ξυδάκης
Την θέση ότι το Βερολίνο πρέπει να τηρήσει τους κανόνες για το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο ο κ.Ξυδάκης υποστήριξε ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη.
«Υπάρχει ένα πείσμα, μία επιμονή, που πιθανώς εξυπηρετεί τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της γερμανικής οικονομίας, αλλά δεν είναι σίγουρο αν εξυπηρετεί την ίδια τη Γερμανία μακροπρόθεσμα, τον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει να έχει στην Ευρώπη, με ποιους όρους και για πόσο χρόνο.
Το Βερολίνο «θα πρέπει να θυμηθεί την προσήλωση στους κανόνες ...δεν μπορεί να υπάρχει κατ' επιλογή τήρηση των κανόνων, αλα κάρτ» υποστήριξε ο κ.Ξυδάκης, ο οποίος αναφερόμενος στη βοήθεια που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είπε πως αν και οι διαδικασίες προχωρούν, «η βοήθεια έρχεται με το σταγονόμετρο, με καθυστέρηση και πολύ παζάρι»
«Υπάρχει μία συγκεκριμένη νοοτροπία σε εταίρους μας στην ΕΕ που μπήκαν στην Ένωση μετά το 2004.
Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η συμμετοχή αφορά και την πλήρη ανάληψη ευθυνών και τον καταμερισμό των βαρών, όπως των ωφελημάτων.
Υπάρχει μία επιλεκτική, αλά καρτ συμμετοχή που αποτελεί δομικό πρόβλημα» είπε ο κ.Ξυδάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «πάντα υπάρχει όφελος από την άμεση επαφή και την ειλικρινή σχέση μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.
«Αυτή είναι η ευθεία οδός, η πιο αποτελεσματική στις διεθνείς σχέσεις ...
Είναι πολύ καλό που μιλάμε, που καταλαβαίνει ο καθένας όλο το πρόβλημα και τη δυναμική της εκάστοτε συγκυρίας.
Όλοι επικαλούνται την κοινή τους γνώμη, έτσι κάνει και η Ελλάδα ...
Όμως πάντοτε βγαίνει κάτι ωφέλιμο», υποστήριξε ο κ.Ξυδάκης.
«Όταν είσαι στην ΕΕ με κρύα καρδιά ή κάτι πολύ ειδικό, αντλείς τα οφέλη χωρίς να προσφέρεις και πολιτικά δεν το πιστεύεις, στο τέλος φτάνεις σε ρήξη, σε διάσταση, κάτι που θα βλάψει και τους δύο.
Η ΕΕ χάνει τον ατλαντικό πυλώνα της, αλλά και η Βρετανία τώρα ψάχνει τι μπορεί να κερδίσει πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50» τόνισε ο κ.Ξυδάκης, υποστηρίζοντας ότι ήδη υπάρχουν τοποθετήσεις που υπονοούν ότι τελικά η Βρετανία μπορεί και να μην αποχωρήσει.
«Το Brexit δημιουργεί παράλληλα αντίστοιχη δυναμική και σε άλλους εταίρους.
Το θέμα είναι ο καθένας τι νομίζει ότι μπορεί να πετύχει, ποιο είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Αν τραβάμε το σκοινί από πολλές μεριές ταυτοχρόνως, αυτό το φιλόδοξο, ιστορικό εγχείρημα του β΄ μισού του 20ου αιώνα θα το θέσουμε εν κινδύνω» είπε ο κ.Ξυδάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης