Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Το Αιγαίο δεν πρόκειται να γίνει «έπαθλο» κανενός

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Το Αιγαίο δεν πρόκειται να γίνει «έπαθλο» κανενός

"H κυβέρνησή μας στηρίζει ομόφωνα τη λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών και αξιών" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς

«Το Αιγαίο δεν πρόκειται να γίνει «έπαθλο» κανενός», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».
Όπως είπε, «τα δικαιώματα σε αυτό τα ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα εκείνου της θαλάσσης.
Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης και πρέπει να παραμείνει τέτοια.
Αυτή είναι η φροντίδα μας.
Η πολιτική της ειρήνης, όμως, δεν θα επιτρέψουμε να κατανοηθεί εσφαλμένα ως πολιτική υποχωρήσεων ή κατευνασμού.
Αποτρέπουμε με όλα τα μέσα κάθε αντίθετη επιδίωξη.
 Η κούρσα εθνικής πλειοδοσίας, πιο σωστά εθνικιστικής, από όπου και αν προέρχεται πρέπει να τελειώνει».
Ακόμη, ο κ. Κοτζιάς κληθείς να σχολιάσει τις γκρίζες διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο που επέστρεψαν δια της πλαγίας οδού, μέσα από εσωτερικές τουρκικές πολιτικές έριδες, απάντησε ότι «η Τουρκία είναι μια «νευρική δύναμη».
Έχει ορισμένα κοινά σημεία με τη Γερμανία του 19ου αιώνα: Γρήγορη ανάπτυξη, μεγέθυνση της οικονομίας της, σχετικά ισχυρή ηγεσία, πολλαπλές αντιθέσεις και αντιφάσεις.
Μετά την ήττα των πραξικοπηματιών επανέρχονται στοιχεία εθνικισμού από πολλές πλευρές.
Όμως, ό,τι γίνεται αντικείμενο διαπάλης στο εσωτερικό, αποκτά και εξωτερική διάσταση και εντάσσεται σε έναν ιδιότυπο αναθεωρητισμό της τουρκικής πολιτικής σκηνής».
«Αυτή την έξαρση αναθεωρητισμού», υπογράμμισε ο υπουργός, «την αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα, ηρεμία, αυτοπεποίθηση και με μια μακροπρόθεσμη ματιά. Δεν την υποτιμάμε, αλλά ούτε και την υπερτιμάμε.
Με την Τουρκία όλα θέλουν το μέτρο τους».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο, σημείωσε ότι «στην περίοδο του Ερντογάν δεν υπήρξαν θερμά επεισόδια όπως στην εποχή των Κεμαλιστών.
Παραμένει, όμως, η προσπάθεια κύκλων των τουρκικών ελίτ να θέτουν υπό αμφιβολία το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από αυτό»
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, η Ελλάδα έχει εξαιρετική άμυνα και διπλωματία, γνωρίζει τι θέλει και πώς μπορεί να αποτρέπει εκδηλώσεις κάθε είδους, ενώ «η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σοβαρός και μετρημένος γείτονάς της». Εκτίμησε δε, πως η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη από τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και την πλήρη προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Σχετικά με το αν θα μπορέσει ο Ερντογάν να εξασφαλίσει την άρση της βίζας που ζητάει από την Ε.Ε, ο κ. Κοτζιάς μεταξύ άλλων ανέφερε πως «κάθε συμφωνία για να υλοποιηθεί χρειάζεται την θετική ενέργεια όλων εκείνων που εμπλέκονται σε αυτήν. Σήμερα στην Ε.Ε. υπάρχουν κράτη που δεν ήταν «απόλυτα» πεπεισμένα για την αναγκαιότητα αυτής της συμφωνίας.
Άλλα, πάλι, ήλπιζαν, να μη χρειαστεί να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα».
Όπως είπε, «δική μας θέση είναι ότι η συμφωνία ωφελεί και τις δύο πλευρές και ότι πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για την εφαρμογή της.
Ταυτόχρονα φροντίζουμε να αυξάνει το πολιτικό κόστος για όποιον και από όποια πλευρά, τυχόν υπονομεύσει την εφαρμογή της συμφωνίας».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι Ελλάδα και Αλβανία είναι σε διαπραγμάτευση για ζητήματα επί των οποίων έχουν διαφορές και διαφωνίες, αλλά και ότι «η κυβέρνησή μας στηρίζει ομόφωνα τη λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών και αξιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης