Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το κρυφό μήνυμα του Π. Σκουρλέτη, η θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και το «δακτυλίδι» από τον Τσίπρα

Το κρυφό μήνυμα του Π. Σκουρλέτη, η θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και το «δακτυλίδι» από τον Τσίπρα
Με κάθετο τρόπο, ο Π. Σκουρλέτης τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ
Αντάρτικο Σκουρλέτη;
Μπαϊράκι Υπουργού;

Ή μήπως μία στοχευμένη κίνηση που …λύνει τα χέρια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας τον δρόμο στον πρωθυπουργό να κινηθεί με ευκολία τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο όσο και με τους δανειστές;
Ο Πάνος Σκουρλέτης ένα πρόσωπο που ανήκει στο πολύ στενό κύκλο συνεργατών του πρωθυπουργού και ο οποίος μετέχει στον Δευτεριάτικο «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτήρισε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρα «Ακραία νεοφιλελεύθερο» τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν το υιοθετεί», και πως «αν η απομείωση του χρέους συνοδεύεται από νέο μνημόνιο αυτό θα πρέπει να απαντηθεί, κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει».
Εκ πρώτης η αναφορά του αυτή φαντάζει σαν «σήκωμα παντιέρας» μόνο που ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειες δεν κινείται …πειρατικά και οι επιλογές του είναι πάντα μετρημένες και καλοζυγισμένες. 
Άλλωστε ένα μόλις 24ωρο πριν τον Πάνο Σκουρλέτη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου του κόμματος δεν εννοούσε κάτι διαφορετικό όταν έλεγε πως «η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής και όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας, η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση χρέους καθώς και της ένταξης και της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση, της χώρας που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη, δεν έχει καμιά δικαιολογία».  
Και φυσικά ο πρωθυπουργός, εκ της θεσμικής του θέσεως, δεν είχε τη δυνατότητα να προσθέσει αυτό που πολύ θα ήθελε να πει και  …το είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Ότι δηλαδή η συμφωνία μπορεί και να μη βγει.
Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης μπορεί να μην βρίσκεται σε υπουργική του θέση αλλά κάπου αλλού.
Τι σημαίνει αυτό;
Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει φτάσει στα όριά του στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο των θεσμών και στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ είναι γνωστό πως δεν επιθυμεί  την πώληση της ΔΕΗ ενώ λέει βροντερό «όχι» σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.
«Αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι αυτά που είπαμε το Σεπτέμβρη στον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά στο Συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για τους καλά γνωρίζοντες δήλωνε έμμεσα ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το υπουργείο στον επικείμενο ανασχηματισμό ώστε να μην υπάρξουν περεταίρω συγκρούσεις και εμπλοκές με τους δανειστές.  
Επίσης σχεδόν φωτογράφισε και για το που βάζει …. πλώρη.
Δηλαδή για το ποια θέση προαλείφεται. 
Και δεν είναι κάποιο άλλο υπουργείο αλλά ένας πολύ γνώριμος χώρος.
Η Κουμουνδούρου.
«Έλειψε το πολιτικό καθοδηγητικό κέντρο σε κρίσιμες αποφάσεις», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του από το βήμα του Συνεδρίου  σημειώνοντας πως «το κόμμα πρέπει να έχει το ειδικό βάρος των μεγάλων επιλογών πολλές μάχες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ως σήμερα, τις έδωσε ο καθένας μόνος του, χρειάζεται ένα πολιτικό κέντρο και αυτό το κέντρο είναι το κόμμα».
Με απλά λόγια ο Πάνος Σκουρλέτης θέλει να είναι  νέος Γραμματέας του Κόμματος. 
Θέλει να είναι το πρόσωπο που θα γεφυρώσει τις εσωκομματικές διαφορές και θα μετατρέψει τον παλιό πολυτασικό ΣΥΡΙΖΑ με τις πολλές εσωκομματικές «φυλές» σε ένα ενιαίο προοδευτικό κόμμα με αριστερό πρόσημο ανοιχτό αλλά και ελκυστικό στις δυνάμεις της σοσιαδημοκρατίας.
Με λίγα λόγια να υλοποιήσει το σχέδιο της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην «κυβερνώσα Αριστερά».
Εύλογα θα ρωτήσει κανείς ότι αυτό θέλει ο Πάνος Σκουρλέτης και πως το θέμα είναι τι λέει ο  …ξενοδόχος δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας.
Μα η απάντηση έρχεται κατευθείαν από τα χείλη του πρωθυπουργού μια ημέρα πριν μιλήσει ο Πάνος Σκουρλέτης.
«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας δηλαδή της ηγεσίας παρά να είναι υπουργός» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας».
Όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να δώσει στον στενό του συνεργάτη, Πάνο Σκουρλέτη,  το δακτυλίδι του Γραμματέα του κόμματος μια κίνηση που συνδέετε με τον ανασχηματισμό.
Το παρασκήνιο και τις ζυμώσεις σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου επιβεβαιώνει ο Π. Σκουρλέτης  εμμέσως και με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» του Σαββάτου.
Μια συνέντευξη που δόθηκε πριν την ομιλία και στην οποία για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να διατηρηθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού δηλώνει πως «δεν θα με έβλεπα ως γραμματέα του κόμματος», χωρίς όμως και να το διαψεύδει. 

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

«Ακραία νεοφιλελεύθερο» χαρακτήρισε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν το υιοθετεί, αλλά και παραδεχόμενος πως «κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα βγει».
Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «είναι πολλά αυτά που ζήσαμε, είμαι βαθιά πεισμένος ότι κάναμε τη σωστή επιλογή μιας Αριστεράς που μάχεται και δεν κάνει πίσω».
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη συλλογικής αυτοκριτικής, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Όπως είπε, «έλειψε το πολιτικό καθοδηγητικό κέντρο σε κρίσιμες αποφάσεις», ενώ συνέχισε, σημειώνοντας πως «το κόμμα πρέπει να έχει το ειδικό βάρος των μεγάλων επιλογών.
Πολλές μάχες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ως σήμερα, τις έδωσε ο καθένας μόνος του.
Χρειάζεται ένα πολιτικό κέντρο και αυτό το κέντρο είναι το κόμμα.
Πέρα από τα πεδία της αντιπαράθεσης και της διαπραγμάτευσης που κερδίσαμε πολλά πράγματα η εκάστοτε αντιπαράθεση με τους θεσμούς εξαρτάται από τους εκάστοτε συσχετισμούς».
Ο υπουργός τάχθηκε με κάθετο τρόπο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ υποστήριξε πως «αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι αυτά που είπαμε το Σεπτέμβρη στον ελληνικό λαό».
Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: «Αν η απομείωση του χρέους συνοδεύεται από νέο μνημόνιο αυτό θα πρέπει να απαντηθεί. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει. Δε μπορούμε να γίνουμε φορείς ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που βλέπουν την υγεία, την παιδεία ως εμπόρευμα. Δεν υιοθετούμε το πρόγραμμα, είναι ξένο με μας».
Το κόμμα είναι ενιαίο και θα έχουμε αποκαταστήσει τον πραγματικό χαρακτήρα των τάσεων ως συλλογικά όργανα και όχι με προσυννενοήσεις από πριν, σημείωσε ακόμα, επισημαίνοντας πως πρέπει να «ανατρέχουμε στα μεγάλα ιδανικά μας για να στοχεύουμε στον ορίζοντα του κοινωνικού μετασχηματισμού. Θα ήθελα μετά από χρόνια να βλέπουν οι τότε αριστεροί το Νίκο το Φίλη ή τον Πάνο το Λάμπρου και αισθάνονται τόσο υπερήφανοι όσο εμείς αισθανόμαστε για τον Τάκη Μπενά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης