Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Το Grexit δεν αποτελεί ένα προοδευτικό σχέδιο - Δεν μπορεί να χαράζουν δικές τους πολιτικές τα υπουργεία

Τσίπρας: Το Grexit δεν αποτελεί ένα προοδευτικό σχέδιο - Δεν μπορεί να χαράζουν δικές τους πολιτικές τα υπουργεία
Για τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό της καθήκον και την ευθύνη εξόδου της χώρας από την κρίση
«Περάσαμε από Συμπληγάδες, χτυπηθήκαμε σκληρά, μα σταθήκαμε όρθιοι - Αποδείξαμε, ότι εκτός από την Αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει μπροστά για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού», ανέφερε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016.
Για τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό της καθήκον και την ευθύνη εξόδου της χώρας από την κρίση.
«Αυτόν τον αγώνα έχουμε την ιστορική υποχρέωση να τον κερδίσουμε», όπως τόνισε, για να συμπληρώσει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται «μια άλλη Ελλάδα το 2021».
Ο Τσίπρας ανέφερε, ότι η κυβέρνηση κάνει συμμαχίες και αλλάζει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, επιμένοντας, ότι «δεν μπορεί να οικοδομηθεί ο κοινωνικός μετασχηματισμός πάνω στις στάχτες του Φιλελευθερισμού».
«Έχουμε πυξίδα και σχέδιο για να νικήσουμε και θα νικήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να ξεκαθαρίσει, ότι για τον ίδιο η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ δεν αποτελεί ένα προοδευτικό σχέδιο.
«Δεν διστάσαμε, δεν δειλιάσαμε, μας εκβίασαν μέσω της χρηματο-πιστωτικής ασφυξίας οδηγηθήκαμε ακόμα και σε στάση πληρωμών... για να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή και να δείξουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη τη δύναμη του δίκιου και της ψυχής ενός ολόκληρου λαού», ανέφερε ο Τσίπρας, για να συμπληρώσει, ότι η κυβέρνησή του δεν μπόρεσε να προχωρήσει στο Grexit επειδή έκρινε ότι το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο.
Ο ίδιος σχολίασε, ότι η επιλογή του Grexit αποτελούσε επιλογή και «μιας μικρής πλειοψηφίας στο κόμμα μας».
Ο Τσίπρας ανέφερε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην άνοδό του στην εξουσία είχε απέναντί του όχι μόνον τους θεσμούς (τρόικα) και τη Γερμανία, αλλά και το παλαιό πολιτικό σύστημα της Ελλάδος και τα ΜΜΕ.
«Φτάσαμε στο τέρμα, επιχειρήσαμε με το δημοψήφισμα να ανοίξουμε ρωγμές στη συντηρητική Ευρώπη... κληθήκαμε και λάβαμε πολύ δύσκολες αποφάσεις», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Για τον ίδιο, η Ε.Ε. συνειδητοποιεί, ότι είναι η ακροδεξιά και όχι η Αριστερά, που επιδιώκει τη διάλυση της Ευρώπης.
Ο Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η ελληνική κρίση θα τελειώσει οριστικά επειδή η Ευρώπη δεν αντέχει άλλες αναταράξεις, απαιτώντας συμμετοχή της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, «αδικαιολόγητο το ότι δεν συμμετέχουμε».
«Πήραμε ακραίες αποφάσεις γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή, τηρήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας... άρα πρέπει και οι εταίροι μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Για τον Τσίπρα, η Ελλάδα διαθέτει συμμάχους για τη μείωση του ελληνικού χρέους ακόμα και εντός της γερμανικής πολιτικής σκηνής, συμπληρώνοντας, ότι «η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες για να μείνει η Ε.Ε. όρθια».
Όπως ισχυρίστηκε, η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος (μνημόνιο) οικονομικής διάσωσης της Ελλάδος «θα γίνει στην ώρα της, αλλά πρέπει να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και να απομειωθεί το χρέος».
Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «τέκνο της ανάγκης και της οργής», επεσήμανε, ότι η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί επικίνδυνο φαινόμενο.
«Ως πρωτοπόρα πολιτική δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξει ρόλο στις ευρωπαικές εξελίξεις... Οι στόχοι μας δεν είναι εύκολοι, πρέπει να υπάρχουν συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δε θα γίνει ποτέ κομπάρσος», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι «στο φόντο των κρίσεων στην Ε.Ε., διεξάγεται μία πολιτική σύγκρουση μεταξύ Βορρά - Νότου».
Η κυβέρνηση προωθεί την ανακατανομή των βαρών υπέρ των εργατικών τάξεων, όπως είπε ο Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη να εφαρμοστεί μια ριζοσπαστική στρατηγική για να μη βυθιστεί η Ε.Ε. στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με τον Τσίπρα, «ο Μητσοτάκης λέει να μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις μέσω κατάργησης δομων αλληλεγγύης και περικοπών στην Υγεία», τονίζοντας ότι αντί αυτών η κυβέρνηση θα εντείνει τον αγώνα της, ερχόμενη «σε σύγκρουση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», προάγοντας ένα μοντέλο που θα βασίζεται στο «υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε», στην καινοτομία, στην εργασία και όχι στο κέρδος.
Όπως ξεκαθάρισε, «το φιλελεύθερο μοντέλο είναι κοινωνικά καταστροφικό», τονίζοντας ότι ο σημαντικότερος εθνικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας.
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε, ότι το κράτος εισέπραξε 1 δισ. ευρώ από φοροφυγάδες, αναφέροντας ότι πρέπει να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό κράτος και το σύστημα Υγείας, τα οποία «έχουν καταστραφεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Ο Τσίπρας ζήτησε να αποκατασταθεί η Δημοκρατία και να παταχθεί η διαφθορά, συμπληρώνοντας, ότι τα προηγούμενα χρόνια η διαπλοκή - «που αποτελεί μια από τις αιτίες της κρίσης» - άκμαζε, «βάλαμε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», για να τονίσει, ότι τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες «θα πάνε στα νοσοκομεία και στην Παιδεία».
Με αυτοκριτική διάθεση, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, ότι έκανε κάποιες «λάθος επιλογές ορισμένων μελών» στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να διορθώσουμε μερικές δυσλειτουργίες στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να χαράζουν δικές τους πολιτικές τα υπουργεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης