Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με διπλή στόχευση προσέρχεται στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Με διπλή στόχευση προσέρχεται στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας
Κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου θα είναι «με την αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει
Με διπλή στόχευση, από τη μία την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης και ανασυγκρότησης των στενών κομματικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με «ομογενοποίηση» των εσωκομματικών…«φυλών» που τον συνθέτουν και από την άλλη την υλοποίηση του εγχειρήματος της διεύρυνσης, θα προσέλθει στο τριήμερο Συνέδριο του κόμματός του ο Αλέξης Τσίπρας.
Κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου θα είναι «με την αριστερά μπροστά για την Ελλάδα που μας αξίζει.
Κοινωνική Δικαιοσύνη – Δημοκρατία – Δίκαιη Ανάπτυξη».
Μάλιστα, καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην ανασυγκρότηση του κόμματος και της νεολαίας και πως η στόχευση της διεύρυνσης -αν και υπαρκτή- ενδέχεται να μπει σε δεύτερη μοίρα καθώς ήδη το προηγούμενο διάστημα έχει διαπιστωθεί άρνηση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας να προσέλθουν σε γόνιμο διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα όπως π.χ. η παιδεία ή η Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ήδη, ο πρωθυπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, κορυφαίους υπουργούς αλλά και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη και δέχθηκε μια σειρά από εισηγήσεις για την στρατηγική με την οποία θα πορευθούν ο ίδιος και η ηγετική ομάδα ώστε να βγουν ενισχυμένοι από το δεύτερο Συνέδριο του κόμματος.
Ήδη στις τελευταίες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας και μεγάλη μερίδα υπουργών έγιναν αποδέκτες κριτικής για τον τρόπο διακυβέρνησης, τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, τις κλειστές πόρτες υπουργών στα κομματικά στελέχη αλλά κυρίως για την περιορισμένη εφαρμογή έστω και μέρους του παράλληλου προγράμματος της Θεσσαλονίκης και κυρίως λήψης μέτρων ανακούφισης των αδυνάτων.
Και μπορεί η συζήτηση για την διαπλοκή στη Βουλή να λειτούργησε συσπειρωτικά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η «κυβερνώσα αριστερά διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα» ωστόσο ο θόρυβος από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το σπάσιμο της υποδόσης, το νέο μπαράζ δημοσιευμάτων εντός και εκτός συνόρων ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους παραπέμπεται στις καλένδες, και τα λουκέτα στην αγορά δημιουργού ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στο Συνέδριο.
Άλλωστε δεν θα λείπουν οι «σκληροπυρηνικοί» που θα θέσουν το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ «μεταλλάχθηκε» σε ένα ακόμα μνημονιακό κόμμα ή έχει ακόμα τη δυνατότητα να πορευθεί με αριστερό πρόσημα μέσα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.
Και ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμος να πάρει θέση σε αυτό το ερώτημα και να απαντήσει.
Στην ομιλία του θα προχωρήσει σε έναΝ απολογισμό του νομοθετικού και μεταρρυθμιστικού του έργου που όπως θα πει είχε φιλολαϊκό πρόσημο και στόχευε στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και τη στήριξη όλων όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την πολυετή εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η επίσπευση ρυθμίσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικία αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων για την προστασία οφειλετών όπου για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών βιώσιμων πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εξέλιξη που θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Σε ότι αφορά τον δεύτερο στόχο του συνεδρίου τη διεύρυνση ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να προσέλθουν σε έναν ανοικτό, ειλικρινή διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα και «όρους» για την δημιουργία ενός ευρύτατου «δημοκρατικού φιλοευρωπαϊκού μετώπου» ενάντια στις νεοφίλευθερες πολιτικές την ακροδεξιά ρητορική και τον ευρωσκεπτικισμό, με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους, και ενάντια σε κάθε είδους σχέδια για «αριστερή παρένθεση».
Στο συνέδριο μετέχουν κυρίως τρεις μεγάλες ιδεολογικές τάσεις όπου η μια επιχειρεί να εξοστρακίσει την άλλη επιθυμώντας να βγουν από την εσωκομματική διαδικασία όσο το δυνατόν ισχυρότερες και να έχουν το πάνω χέρι στην επόμενη ημέρα του κόμματος αλλά και να έχει λόγο στις κυβερνητικές αλλαγές στο επερχόμενο ανασχηματισμό.
Σε ότι αφορά αυτό καθ αυτό το Συνέδριο οι όποιες αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος παραπέμπονται σ το Συνέδριο το 2017.
Ωστόσο θα υπάρξει πρόταση για τέσσερις τροποποιήσεις.
Η πρώτη θα αφορά στην εξειδίκευση και οργάνωση της περιφερειακής συγκρότησης η δεύτερη τη συγκρότηση των τμημάτων, η τρίτη θα αφορά την αλλαγή της υπάρχουσας διάταξης βάση της οποίας μόνο το 25% της Κ.Ε μπορεί να είναι κυβερνητικά στελέχη.
Στη τροποποίηση που θα μπει σε ψηφοφορία θα προβλέπεται στο ποσοστό αυτό να συμπεριλαμβάνονται και οι βουλευτές, ενώ εξετάζεται και η μείωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από 201 που είναι σήμερα σε 151.
Η τέταρτη τροποποίηση αφορά την επέκταση της ποσόστωση φύλου (30%) που τώρα υπάρχει μόνο για την Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία αλλά σε άλλα κομματικά όργανα.
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν τουλάχιστο 2.300 σύνεδροι εκλεγμένοι από τις κομματικές οργανώσεις ενώ έχουν λάβει προσκλήσεις να στείλουν εκπροσώπους όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής αλλά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα όπως η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, και το ΠΡΑΤΤΩ η ΕΚΙΕΑ του Φώτη Κουβέλη και η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκα Κατσέλη.
Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να δώσουν το παρόν και αντιπρόσωποι κομμάτων από 80 χώρες αλλά και 30 προσωπικότητες.
Σε ότι αφορά στην ανθρωπογεωγραφία και τις εσωκομματικές «φυλές» του κυβερνώντος κόμματος αυτές είναι:

-Η Ενωτική Κίνηση που είναι η λεγομένη προεδρική πλειοψηφία και στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, τέσσερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ο Γιάννης Μπουρνούς, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Πέτρος Καραγεώργος και ο Νίκος Σκορίνης, καθώς και στελέχη όπως ο Στέλιος Παππάς και ο Κώστας Πουλάκης.

- Η κίνηση των «53+» στην οποία ηγείται ατύπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκκαλώτος και μετέχουν ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, οι βουλευτές Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Καββαδία, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μαντάς, Ελένη Σταματάκη, Γιώργος Κυρίτσης και Μάκης Μπαλαούρας

- Η Πλατφόρμα 2010 στην μετέχουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, η Ρένα Δούρου, ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών Δημήτρης Παπαδημούλης ο Γιάννης Μπαλάφας και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης

-Η ομάδα των ανένταχτων προεδρικών όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης.

-Οι Πασοκογενείς όπως ο Παναγιώτη Κουρουμπλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θεόδωρος Παραστατίδης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αντώνης Κοτσακάς.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης