Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρδούβελης (πρώην ΥΠΟΙΚ): Οι τακτικές Βαρουφάκη κόστισαν στην Ελλάδα 40 δισ. ευρώ

Χαρδούβελης (πρώην ΥΠΟΙΚ): Οι τακτικές Βαρουφάκη κόστισαν στην Ελλάδα 40 δισ. ευρώ
«Αν δει κανείς και το μειωμένο ΑΕΠ θα συνειδητοποιούσαμε ότι οι απώλειες για κάθε πολίτη είναι της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ, ετησίως»
Δριμύ κατηγορώ προς τον Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Γκίκας Χαρδούβελης, καταλογίζοντας του πως οι τακτικές που ακολούθησε κόστισαν στην Ελλάδα 40 δισ. ευρώ.
«Η τακτική Βαρουφάκη έχει κοστίσει στη χώρα περί τα 40 δισ. ευρώ.
Αν το σκεφθεί κανείς ένα άμεσο, εμφανές και προφανές κόστος, αφορά στην απώλεια της μετοχικής αξίας του Δημοσίου στις τράπεζες, περίπου 25 δισ. λόγω της ανακεφαλαιοποίησης.
Καταφέραμε και ξανα-ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες και βάλαμε ξανά λεφτά των φορολογουμένων, όχι όσα περιμέναμε, 5 με 6 δισ. και χάσαμε όσα λεφτά είχαμε βάλει προηγουμένως.
Αν δει κανείς και το μειωμένο ΑΕΠ θα συνειδητοποιούσαμε ότι οι απώλειες για κάθε πολίτη είναι της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ, ετησίως», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και Μ.Μ.Ε., ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής τόνισε πως «δεν μπορεί ένας υπουργός οποιασδήποτε χώρας να έρχεται και να λέει στην ΕΚΤ ότι έχει δανείσει χρήμα στις τράπεζες της χώρας του, αλλά επειδή αυτή χρεοκοπεί, δεν πρόκειται να πληρώσει».
«Η ΕΚΤ ήταν επόμενο να αντιδράσει, όπως και αντέδρασε», συμπλήρωσε.
Για τη συζήτηση σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους εντός του 2016, υποστήριξε πως είναι ένα «μέγα θέμα», εκτιμώντας πως «οι Ευρωπαίοι δεν θα το ακουμπήσουν πριν από τις γαλλικές εκλογές και αυτές που αναμένονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
«Έχει αποφασιστεί από τον Μάιο, ένα τριετές πλαίσιο σχετικά με το δάνειο και σε αυτό το πλαίσιο η ουσία του ζητήματος έχει μετατεθεί.
Δεν βλέπω να λύνεται νωρίτερα το ζήτημα του χρέους».
Εμείς βεβαίως θα επιθυμούσαμε να επιλυθεί νωρίτερα, αλλά είναι δεδομένη και η διχογνωμία ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο επιμένει να ζητά περισσότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό, άρα και νέα μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Οι Ευρωπαίοι πάλι από πλευράς τους θέλουν θα λέγαμε να το μπαλαμουτιάσουν και να βρουν μια μεσοβέζικη λύση, λόγω και των εκλογών που έχουν μπροστά τους».
Θα πρέπει να αναμένουμε έως τον Δεκέμβριο.
Γενικά είμαστε σε μια φάση που ό,τι και να κάνουμε είναι δύσκολο, δεν μπορούμε να το επισπεύσουμε.
Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε την δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, πείθοντας για τη σοβαρότητά μας το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει το θέμα τον Νοέμβριο», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης