Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ): Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά

Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ): Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά
Η  Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, μίλησε  στην Κεντρική Συγκέντρωση του PES και των PES Activists
«Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση των νέων στη χώρα είναι ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα.
Είναι όμως και πολιτικό και εθνικό πρόβλημα», τόνισε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, μιλώντας  στην Κεντρική Συγκέντρωση του PES και των PES Activists στο Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo.
Όπως είπε, «πολλοί νέοι και νέες αισθάνονται απογοήτευση και ματαίωση. Δεν κάνουν όνειρα ή φεύγουν από τη χώρα.
Δεν εμπιστεύονται την πολιτική και τους πολιτικούς.
 Δεν συμμετέχουν στην πολιτική ζωή γιατί δεν βρίσκουν νόημα σε αυτό», για να προσθέσει «δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά. Και σήμερα αυτό που καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό είναι η διαγενεακή αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Πρέπει να ανοίξει με τόλμη αυτό το κεφάλαιο γιατί πλέον είναι θέμα επιβίωσης για τη χώρα».
Κατά την ίδια, «είναι προφανές ότι επιζητούμε λύσεις μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί κατανοούμε ότι στο σύγχρονο κόσμο, κανένα κράτος, δεν μπορεί μόνο του», ενώ «η διεθνής οικονομική κρίση, το «νεοφιλεύθερο παράδειγμα» που λειτούργησε ως πρότυπο και για τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε συνδυασμό με το έλλειμμα ηγεσιών συνέβαλαν αναμφίβολα σε πισωγυρίσματα και σε εσωστρεφείς εθνικές πολιτικές».
Μάλιστα, όπως είπε, «την απουσία του ενοποιητικού αυτού στοιχείου την έχουμε βιώσεις εμείς οι Έλληνες 2 φορές τα τελευταία χρόνια: την πρώτη το 2009-10 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, τη δεύτερη φορά όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση το 2015».
Η κ. Γεννηματά μίλησε για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων όχι μόνο μεταξύ των κρατών-μελών που την αποτελούν, αλλά μεταξύ των ανθρώπων που τη συνθέτουν.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ελαστικοποιήθηκαν ωράρια εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος έγινε κοστοβόρο, η δημόσια υγεία και παιδεία προκάλεσαν - σύμφωνα με τους νεοφιλελεύθερους - την αφαίμαξη της οικονομίας.
«Αλλά και εμείς οι σοσιαλδημοκράτες με στοιχεία και αριθμούς απαντάμε: Το 2015 στο σύνολο των 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 όταν ξέσπασε η κρίση.
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα έχει διπλασιαστεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία.
Οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος, οι νέοι και οι οικογένειες με παιδιά είναι αυτοί που πλήγηκαν περισσότερο.
Κοινωνικός αποκλεισμός και φτώχεια.
Και η ακροδεξιά καραδοκεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να εκμεταλλευτεί τη γενικευμένη ανασφάλεια και τον ευρωσκεπτικισμό», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.
Τόνισε ότι η πολιτική δεν έχει μόνο την τεχνοκρατική της όψη, αλλά έχει να κάνει κυρίως με όραμα για μια καλύτερη ζωή.
Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι «οι σοσιαλιστές αποτελούμε μία προοδευτική δύναμη. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πραγματικότητα και να επιστρέψουμε στο Κράτος – Έθνος.
Διότι μικρά και αδύναμα κράτη, με υποτιμημένες δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, είναι το δώρο που θα ήθελαν οι διεθνείς κερδοσκόποι».
Υπογράμμισε ότι μετά την «καμπάνα» του Brexit, είναι η ώρα των αποφάσεων, αλλά και ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να αλλάξει και «εμείς οι Σοσιαλιστές πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε».
Κατά την ίδια, απαιτείται, ο σοσιαλιστικός και σοσιαλδημοκρατικός χώρος να διαμορφώσει μία νέα πολιτική ατζέντα, και να την υπερασπιστεί.
«Ο σοσιαλισμός, είναι η νιότη του κόσμου.
Για αυτό και επιβάλλεται ο σοσιαλισμός να βρει και πάλι τη χαμένη δική του νιότη.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην Ελλάδα, είναι μία δύναμη, που θέλει και μπορεί να φέρει στο Λαό μας μία νέα μεγάλη Αλλαγή», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης