Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρήγας (ΣΥΡΙΖΑ): Η πολιτική μας έχει ορίζοντα το τέλος της τετραετίας

Ρήγας (ΣΥΡΙΖΑ): Η πολιτική μας έχει ορίζοντα το τέλος της τετραετίας
«H πολιτική μας στόχευση είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και την επιτροπεία ανεπιστρεπτί», τόνισε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας
«Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις», τόνισε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας,  σε συνέντευξή του στο Liberal.gr, σημειώνοντας πως «η πολιτική μας στόχευση είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και την επιτροπεία ανεπιστρεπτί».
Υπογράμμισε δε, πως «η πολιτική μας δεν έχει ορίζοντα τον Οκτώβρη του 2016, αλλά το τέλος της τετραετίας, οπότε και θα κριθούμε», ενώ υπενθύμισε ότι πέρυσι το καλοκαίρι «υπογράψαμε ένα δύσκολο, εμπροσθοβαρές πρόγραμμα.
Κανείς μας δεν ανέμενε η κατάσταση να είναι εύκολη.
Είμαστε στο σημείο εκκίνησης της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.
Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για εφησυχασμούς, είναι ώρα για σκληρή δουλειά».
Κληθείς να απαντήσει αν θα είναι ξανά  υποψήφιος για Γραμματέας του κόμματος, ο κ. Ρήγας αφού σημείωσε ότι «ο τελευταίος χρόνος στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια πολύ πλούσια εμπειρία για όλους μας», ανέφερε πως «στην αριστερά ο απολογισμός δεν μπορεί να είναι προσωπικός.
Το ζητούμενο είναι η συνεισφορά του καθένα μέσα από το ρόλο του στην υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου»
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει κόμμα ανοιχτό και εξωστρεφές», αλλά και ότι «επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ οι οικονομικοί ολιγάρχες και τα διάφορα καρτέλ κλήθηκαν να πληρώσουν».
Περαιτέρω, σημειώνει ότι «εάν στο εγγύτερο ή απώτερο μέλλον μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θελήσει να ιδιωτικοποιήσει ΔΕΚΟ ή άλλους μεγάλους δημόσιους οργανισμούς θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει, καθώς θα βρίσκονται ακόμα υπό δημόσιο έλεγχο».
Κατά τον ίδιο, «είναι προφανές ότι η υπαγωγή των δημόσιων επιχειρήσεων στο νέο Υπερταμείο αποτελεί προϊόν συμβιβασμού στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.
Σε αντίθεση όμως με το ΤΑΙΠΕΔ των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο Υπερταμείο δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν γίνεται υποθήκευση περιουσίας, οι μετοχές ανήκουν μόνο στο ελληνικό δημόσιο και δεν μπορούν ούτε να μεταβιβαστούν, ούτε να πουληθούν.
Είναι ξεκάθαρα ζήτημα πολιτικής βούλησης λοιπόν η πιθανή ιδιωτικοποίηση μιας ΔΕΚΟ.
Σας διαβεβαιώ ότι την βούληση αυτή δεν την έχουμε».
Κάνοντας αναφορά στο χρέος, ο κ. Ρήγας τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην ανάγκη διευθέτησης του χρέους εδώ και αρκετά χρόνια, από τότε ακόμα που η κυβέρνηση Σαμάρα - Βενιζέλου το χαρακτήριζε βιώσιμο και συνέχιζε να δεσμεύεται για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα που μεταφράζονταν σε δυσβάσταχτα μέτρα. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν δικαίωσαν πλήρως την άποψή μας και πλέον είναι πανθομολογούμενη η διαπίστωση ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της επιτροπείας».
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως είπε, « δεν αφορά λοιπόν κανένα ιερό δισκοπότηρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποτελεί ξεκάθαρο κομμάτι της συμφωνίας του Ιουλίου 2015 και της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Μαΐου.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί στην κατεύθυνση αυτή και από τη στιγμή που υλοποιούμε το δικό μας κομμάτι της συμφωνίας απαιτούμε να πράξουν το ίδιο».
«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απομείωση του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «όσο ταχύτερα συμβεί αυτό τόσο το καλύτερο».
Υπενθύμισε  πως «όσοι προεξοφλούσαν, ή και επιθυμούσαν, την πτώση της κυβέρνησης τα Χριστούγεννα του 2015, το Πάσχα του 2016 και την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με διενέργεια εκλογών διαψευστήκαν από την ίδια την πραγματικότητα».
Όπως είπε, «έχουμε μπροστά μας κάτι λιγότερο από τρία χρόνια για να το υλοποιήσουμε, προκειμένου να θέσουμε εν συνεχεία τα πεπραγμένα μας στην κρίση του ελληνικού λαού».
Σε ερώτηση αναφορικά με το ότι κατηγορεί συνέχεια τη ΝΔ για ακραίο νεοφιλελευθερισμό και το τι διαφορετικό κάνουν ως κυβέρνηση, ο κ. Ρήγας ανέφερε πως «είναι εμφανής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, αναφορικά με τον ρόλο του κράτους και την αναγκαιότητα ύπαρξης κοινωνικού κράτους.
Η νεοφιλελεύθερη άποψη αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές παροχές και υποδομές ως περιττά έξοδα, σπατάλη, αχρείαστο κόστος.
Προτείνει δε, την παράδοση των υποδομών και των υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις θεωρούμε ότι τέτοιου χαρακτήρα δαπάνες είναι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία».
Κατά τον ίδιο, «οι διαφορές είναι βαθιές, δομικές και ουσιαστικές, τόσο σε επίπεδο πρακτικής, όσο και σε επίπεδο στρατηγικής».
Τέλος, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «το μεγάλο μας στοίχημα την επόμενη περίοδο είναι η αντιστοίχιση του εκλογικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό», κάτι που όπως είπε «έχουμε ήδη καθυστερήσει.
Στόχος μας στο επερχόμενο 2ο Συνέδριο είναι να καταδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς, το οποίο δεν κλείνεται στον εαυτό του και στις παραδοσιακές μορφές άσκησης και συμμετοχής στην πολιτική, αλλά μαζικοποιείται επιχειρώντας να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης