Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Στην 5η θέση στην ΕΕ η Ελλάδα στην απορρόφηση του πακέτου Juncker

Σταθάκης: Στην 5η θέση στην ΕΕ η Ελλάδα στην απορρόφηση του πακέτου Juncker
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δείχνει πολύ ισχυρή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία υποστήριξε ο υπ. Οικονομίας
Την θέση ότι βάσει στοιχείων της Κομισιόν η Ελλάδα είναι πέμπτη στην ΕΕ στην απορρόφηση του πακέτου Juncker διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.
Κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Μανιάτη, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την απορροφητικότητα και τα έργα του πακέτου Juncker ο κ.Σταθάκης υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι παρούσα στην Ελλάδα με επιταχυνόμενους ρυθμούς συμφωνιών και δείχνει πολύ ισχυρή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία με όλο το φάσμα των εργαλείων που ενεργοποιεί».
«Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και θα δημιουργήσει και νέα με στόχο τη βέλτιστη αποδοτικότητά τους για την οικονομία» επεσήμανε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όπως είπε ο κ.Σταθάκης, έχουν ξεκινήσει δανειοδοτικά εργαλεία, η χρηματοδότηση έχει πλέον εν εξελίξει πολύ μεγάλα πακέτα και υπολογίζεται ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι για τις ΜΜΕ θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ στους αμέσως επόμενους μήνες.
«Έως το τέλος του 2016 η Ελλάδα από το πακέτο Juncker θα έχει απορροφήσει περίπου 2 δισ. ευρώ.
Στον μακρύ κατάλογο των έργων, για τα οποία υπάρχει συμφωνία με την ΕΤΕΠ για απευθείας χρηματοδότηση, υπάρχουν και τρία πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα, η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (1,5 δις. προϋπολογισμός, 75% χρηματοδότηση από την ΕΤΕΠ και 25% από το ΕΣΠΑ), η διασύνδεση ηλεκτρική Κρήτης - Πελοποννήσου (330 εκατ. Προϋπολογισμός χρηματοδότηση 50% από δανειακά κεφάλαια και 50% από το ΕΣΠΑ) και η επέκταση δικτύου ΦΑ σε 16 πόλεις (280 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμός)» είπε ο κ.Σταθάκης.
Από την πλευρά του ο κ.Μανιάτης υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του κ.Σταθάκη, «επιβεβαιώνει τους φόβους για απορροφητικότητα πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και ότι λίγα πράγματα έγιναν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης