Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρήγας: Το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μεγάλο σταθμό και σημείο καμπής

Ρήγας: Το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μεγάλο σταθμό και σημείο καμπής
Οι προτάσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα, για το διάστημα που απομένει μέχρι το Συνέδριο του κόμματος
«Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει τη σημασία της γιατί βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το δεύτερο συνέδριο που αποτελεί μεγάλο σταθμό και σημείο καμπής για την επόμενη περίοδο», ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα.
Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι οι αποφάσεις και η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαμορφώσουν τους όρους, ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί το Συνέδριο ως μια ανοιχτή διαδικασία με αριστερό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό και όχι ως μια διαδικασία που αφορά τη διευθέτηση εσωτερικών εκκρεμοτήτων, ενώ έκανε αναφορά σε όσα έγιναν από τον Ιανουάριο του 2015.
Κάνοντας αναφορά στη ΝΔ, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει και δεν θέλει να διατυπώσει ξεκάθαρες προγραμματικές θέσεις.
Όπως είπε ο κ. Ρήγας, «όλη η εκφορά του λόγου της ΝΔ ήταν σε λογική που προεξοφλούσε την αποτυχία της κυβέρνησης και ζητούσε και ζητάει εκλογές αν και τους έχουμε βεβαιώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019», προσθέτοντας ότι «η λογική αυτή δεν είναι ενάντια στην κυβέρνηση αλλά είναι ενάντια στην ίδια την κοινωνία».
Κατά τον ίδιο, «αυτή η λογική της καταστροφολογίας, έχει τη βοήθεια των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, της οικονομικής ελίτ και των συμφερόντων που αποτελούν το σύστημα της διαπλοκής».
Σημείωσε δε, ότι μετά την εφαρμογή του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, διαμορφώνεται μια εικόνα διαστρέβλωσης από τα ΜΜΕ και τίθενται ερωτήματα και αμφισβήτηση αν αυτά που έχει καταφέρει η κυβέρνηση έχουν βάση και αλήθεια.
Όπως είπε, «η μόνη λύση απέναντι σε αυτή τη στρατηγική είναι εμείς οι ίδιοι να βγούμε στον κόσμο να επικοινωνήσουμε και να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα».
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, στα μέτρα με κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο και στον αγώνα για να αλλάξει προσανατολισμό η Ευρώπη.
Για τη διάσκεψη των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης που έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και στην κοινή διακήρυξη των Αθηνών, ανέφερε ότι άνοιξε το δρόμο για να διαμορφωθεί μια νέα ατζέντα για το πώς η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις τρόπο αλληλέγγυο και όχι με τρόπο που οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, «χωρίς να πανηγυρίζουμε, φαίνεται ότι μπαίνει στο αυλάκι αυτή η προσπάθεια, γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει συνέχεια με όλες αυτές τις συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα».
Για τη διαπραγμάτευση, ο ίδιος αφού ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια κρίσιμη μάχη, συμπλήρωσε ότι όσα έγιναν και χθες στην Μπρατισλάβα δίνουν μια αισιοδοξία ότι οι ευρωπαίοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να επικρατήσει η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Οι προτάσεις
Σειρά προτάσεων έκανε ο κ. Ρήγας για το διάστημα που απομένει μέχρι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, πρότεινε να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που διαμορφώνουν συνθήκες συμπόρευσης με τους πολίτες εκείνους τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τους νέους, τα λαϊκά στρώματα, τους ανέργους, τους ενεργούς πολίτες, αλλά και ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τις θέσεις να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να οργανώνει θεματικές εκδηλώσεις  για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, για θέματα που εντοπίζονται στον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ (δημόσια διοίκηση, παιδεία, κοινωνική οικονομία, ΕΣΠΑ, εργασιακά).
Επίσης, πρότεινε να ενταχθεί η καμπάνια σε τοπικό επίπεδο με περιοδείες, συνεντεύξεις, επισκέψεις σε χώρους δουλειάς στελεχών των ΝΕ και των βουλευτών που θα καλούν τους πολίτες να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στον προσυνεδριακό διάλογο, όπως επίσης και να διαμορφωθούν οι επιτροπές στήριξης σε επίπεδο Νομού.
Σχετικά με ν τρόπο διεξαγωγής και τη συζήτηση του Συνεδρίου,  πρότεινε σε τρεις θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα, η αριστερά στον 21ο αιώνα, το κόμμα, προγραμματικές αιχμές.
Τέλος, ο ίδιος προτείνει να γίνει καταστατικό συνέδριο εντός του 2017 και μάλιστα, στο μεταβατικό στάδιο προτείνει τροποποίηση του άρθρου 10 που αναφέρεται στις περιφερειακές επιτροπές, του άρθρου 20 που αναφέρεται στα τμήματα και της παραγράφου 6 του άρθρου 30 για τη γυναικεία εκπροσώπηση στα εκτελεστικά όργανα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης