Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στόχος της κυβέρνησης να «κλείσει» η αξιολόγηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.. και η Ν. Υόρκη

Στόχος της κυβέρνησης να «κλείσει» η αξιολόγηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.. και η Ν. Υόρκη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια σειρά επαφών που θα έχει με ξένους αξιωματούχους θέλει να ανοίξει ευθέως το ζήτημα του χρέους 
Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε να κλείσει ο κύκλος της αξιολόγησης το αργότερο έως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2016 επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να ασκεί pressing στους υπουργούς του να βρουν συμβιβαστικές λύσεις που να ικανοποιούν τόσο την κυβέρνηση όσο και το κουαρτέτο των θεσμών.
Στόχος του πρωθυπουργού να έχει έως την Παρασκευή θετικά μηνύματα για τις εκκρεμότητες στα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα ώστε να πάει με «λυμένα τα χέρια» στη Νέα Υόρκη.
Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια σειρά επαφών που θα έχει με ξένους αξιωματούχους αλλά κυρίως με τα στελέχη της αμερικάνικης κυβέρνησης, θέλει να ανοίξει ευθέως το ζήτημα του χρέους και να ζητήσει στήριξη.
Με τον αμερικάνο υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού να επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την απομείωση του ελληνικού χρέους αλλά επιθυμούν να προχωρήσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις και να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει τη δυνατότητα να προβάλει το επιχείρημα ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του είναι συνεπείς και κινούνται on track και πως τώρα είναι η ώρα να επιδείξουν συνέπεια στις δεσμεύσεις τους και στην συμφωνία του Μαΐου και οι δανειστές.
Πάντως, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου και το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης εκπέμπουν αισιοδοξία ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει και μάλιστα με θετικό πρόσημο την ίδια ώρα το κουαρτέτο των θεσμών βγάζει «κόκκινες κάρτες» και κρατά επιφυλάξεις η ακόμα και αρνητική στάση σε μια σειρά από ζητήματα.
Η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο, δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τους δανειστές, καθώς ισχυρίζονται ότι θα λάβει τη μορφή μιας αναπτυξιακής τράπεζας επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για κάτι τέτοιο και πως η λειτουργία του θα είναι ασύμβατη και ανταγωνιστική με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα.
«Όχι» των δανειστών και στην παροχή κινήτρων και φοροελαφρύνσεων για την καθολική και ευρεία χρήση πλαστικού χρήματος.
Ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι θεσπίζοντας μικρές φοροελαφρύνσεις για τις συναλλαγές με κάρτες ώστε να γίνεται ευρεία χρήση και βαλτωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, το κουαρτέτο των δανειστών, αν και επιθυμεί την πλήρη εφαρμογή του πλαστικού χρήματος, δεν φαίνεται να συμφωνεί στην παροχή κινήτρων και ειδικά φοροελαφρύνσεων.
«Μπλόκο» και στο νομοσχέδιο για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων και εισοδημάτων, με την κυβέρνηση να προτείνει φορολόγηση σε ποσοστό από 42% έως και 50% σε όσους προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία και ώστε να υπάρχει κίνητρο και τους δανειστές να επιμένουν πως το ποσό πρέπει να κατάσχεται στο σύνολό του και όσοι δηλώνουν εθελούσια το κρυφό εισόδημα απλά να αμνηστεύονται για το ποινικό αδίκημα της φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και απόκρυψης εισοδήματος.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι χωρίς κίνητρο και με τη δικαιοσύνη να κινείται στους γνωστούς ρυθμούς, δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ τα ποσά ακόμα και όσα έχουν εντοπισθεί σε διάφορες λίστες και ουδείς θα προχωρήσει σε αυτοκαταγγελία.
Ενστάσεις υπάρχουν και σε μια σειρά από ζητήματα όπως η αύξηση του ακατάσχετου στους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», το οποίο κατά την καθολική του εφαρμογή σε όλη την επικράτεια την 1/1/2017 θα αγγίξει τα 900 εκατ.
Την ίδια ώρα ο Γιώργος Κατουγκαλος ανανέωσε το ραντεβού του με τους θεσμούς για τις 17 Οκτωβρίου, αναμένοντας και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις.
Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι βάση της διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει το πόρισμα της επιτροπής που θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι θεσμοί επιμένουν να αρνούνται τις συλλογικές διαπραγματεύεσαι και να λένε «όχι» στον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση ζητώντας αυτός να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους.
Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών έχει ως εξής:

10:00-12:00 Δημοσιονομικά (Ε.Τσακαλώτος-Γ.Χουλιαράκης)

12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (Γ. Κατρούγκαλος)

14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Τσακαλώτος-Σταθάκης-ΤτΕ-ΗFSF)

18:30-19:30 Δικαιοσύνη (Ν. Παρασκευόπουλος)

Την ίδια ώρα «εξαιρετικά θετικές» χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις θέσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι προτάσεις του ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφορικά με την αύξηση των επενδυτικών κονδυλίων στα 630 δισ. έως το 2022, που πρότεινε ο επικεφαλής της Κομισιόν το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι αυτές οι θέσεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες κατά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και μάλιστα πρέπει να αποτελέσουν και αντικείμενο κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης