Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στ. Θεοδωράκης: Όλοι οι μικροί πρόσφυγες είναι και δικά μας παιδιά

Στ. Θεοδωράκης: Όλοι οι μικροί πρόσφυγες είναι και δικά μας παιδιά
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Γιάννη Μπουτάρη
«Ως Ευρωπαίοι, ως δημοκράτες, ως άνθρωποι που πιστεύουμε στην αλληλεγγύη, λέμε ότι όλη η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει αντίστοιχα όπως έχει συνεισφέρει και η Κεντρική Μακεδονία, στο θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών της Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού:
«Όλα τα προσφυγόπουλα είναι και δικά μας παιδιά».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, ο επικεφαλής του Ποταμιού, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και στη συνέχεια με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυριζόγλου, Κορδελιού-Ευόσμου Πέτρο Σούλα, Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδης, Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
Και στις δύο συναντήσεις που είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης κυρίαρχο θέμα ήταν το προσφυγικό, και όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόκειται για ένα πρόβλημα «με το οποίο θα ζήσουμε πάρα πολλά χρόνια και δεν θα πρέπει να αδικήσουμε καμία Περιφέρεια της χώρας». Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη σχετικά με τις υποσχέσεις που είχε δώσει στο παρελθόν ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι «ο κόσμος θέλει καθαρές κουβέντες. Όλοι δεχόμαστε το δικαίωμα στο λάθος, -αν θέλετε- ακόμα και στην υπερβολή, ότι δεν ήξερες τι αναλαμβάνεις και είχες υποσχεθεί τα πάντα. Αλλά το να έρχεται ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και να λέει «υποσχέθηκα μερικά πράγματα, τα έκανα όλα και συνεχίζω, νομίζω ότι αυτό προσβάλει τη νοημοσύνη των πολιτών μας».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

Για τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα:

Είναι σημαντικό, ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γίνεται σημαντικό έργο. Μου δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσω με τον Περιφερειάρχη για όλα αυτά που έχουν γίνει, τα οποία είναι σημαντικά αλλά και αυτά που προγραμματίζει να κάνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και του εξήγησα ότι παρά τις όποιες μικρές πολιτικές μας διαφορές, θα παραμείνουμε υποστηρικτές της άποψης ότι η Ελλάδα θα αναστηθεί, αν γίνει δουλειά στις Περιφέρειες, αν γίνει δουλειά στους Δήμους. Το ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει κατορθώσει, να απορροφήσει όλα τα κονδύλια προς όφελος των πολλών, είναι κάτι πολύ σημαντικό, που πρέπει να είναι, κατά μία έννοια, οδηγός για τη δράση σε όλη την Ελλάδα.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό:

Οι άνθρωποι στη Μακεδονία έχουν κάνει με το παραπάνω το καθήκον τους. Από τη μια μεριά της Μακεδονίας μέχρι την άλλη. Και το έχουμε πει και στον κ. Μουζάλα, ότι δεν μπορεί η Μακεδονία να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος, από άλλες περιφέρειες της χώρας. Ως Ευρωπαίοι, ως δημοκράτες, ως άνθρωποι που πιστεύουμε στην αλληλεγγύη, λέμε ότι όλη η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει αντίστοιχα όπως συνεισφέρει και η Κεντρική Μακεδονία, στο θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Είναι ένα πρόβλημα με το οποίο θα ζήσουμε πάρα πολλά χρόνια και δεν θα πρέπει να αδικήσουμε καμία Περιφέρεια της χώρας. Υπάρχουν βέβαια και άμεσα ζητήματα που αφορούν τους συνανθρώπους μας, θέματα υγείας, θέματα επιβίωσης και νομίζω ότι και εκεί πρέπει να υπάρχει μια συνεχής δράση και των Περιφερειακών αρχών για να ελαφρύνουμε λίγο, την ελληνική κοινωνία, την κοινωνία της Μακεδονίας που συνεχίζει να περνά δύσκολα χρόνια, παρά τα μνημόνια που υπογράφονται στην Αθήνα.

Για τα απογευματινά μαθήματα των προσφυγόπουλων και τις αντιδράσεις των δημάρχων:

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια. Πολλές χώρες έχουν προσπαθήσει να δώσουν βιαστικές λύσεις. Να σας πω μια τέτοια. Μια βιαστική είναι να λες πως «εδώ δίπλα υπάρχει ένας καταυλισμός με πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι είκοσι προσφυγόπουλα. Ας τα βάλουμε όλα σε μια τάξη, μαζί με τα παιδιά της περιοχής». Αυτό αναγκαστικά θα δημιουργήσει μια καθυστέρηση στη μάθηση, και για τα προσφυγόπουλα και για τα υπόλοιπα παιδιά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να τι προτείνουμε: Προτείνουμε, πρώτον, από θέση αρχής ότι όλα τα προσφυγόπουλα είναι και δικά μας παιδιά. Πέρα από το τι θα γίνει με τους γονείς τους κλπ., πρέπει τώρα να μάθουν γράμματα. Πως; Υπάρχουν δύο λύσεις. Η μια είναι σχολεία, για την πρώτη και δεύτερη χρονιά, στους καταυλισμούς. Είναι αυτά που στην Ισπανία λένε «σχολεία του δρόμου». Στήνεται, δηλαδή, ένα σχολείο ειδικά για αυτά τα παιδιά, για να αρχίσουν να μαθαίνουν, να αντιλαμβάνονται πράγματα σε σχέση με τη μάθηση, γιατί πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν ξαναμπεί σε σχολείο. Πρέπει, λοιπόν, να μελετήσουμε αυτή την πρόταση που έρχεται από την Ιβηρική Χερσόνησο, από πολύ παλιά που είναι τα «σχολεία του δρόμου». Σε περιοχές που είναι λίγα προσφυγόπουλα που μπορούν να πάνε σε ένα σχολείο και έχουν μια προηγούμενη σχολική εμπειρία, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα να ενταχθούν στις τάξεις. Δηλαδή, για να σας το δώσω και σαν εικόνα: όταν λειτουργεί μια τάξη με 20 δικά μας παιδιά, και προστίθενται δύο- τρία παιδιά είναι εύκολο να ενσωματωθούν, να αφομοιωθούν, να κάνουν φιλίες. Αν προστεθούν 20 παιδιά στα 20, νομίζω ότι η μαθησιακή διδασκαλία θα πάει πίσω. Άρα χρειαζόμαστε, έξυπνες, ευρωπαϊκές λύσεις και όχι αποφάσεις που λαμβάνονται εν θερμώ με βάση ιδεοληψίες που δε θα είναι προς όφελος και των προσφυγόπουλων και των παιδιών της Θεσσαλονίκης.

Για τις αναφορές του πρωθυπουργού στην ομιλία του στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης:

Θα ήθελα πάρα πολύ σα βουλευτής Θεσσαλονίκης να πιστέψω τον κ. Τσίπρα. Αλλά αδυνατώ να τον πιστέψω και αδυνατώ να τον παρακολουθήσω γιατί είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος λέει τόσα χρόνια ψέματα και δίνει υποσχέσεις αλλά δεν έχει το θάρρος να έρθει σήμερα και να πει "έδωσα κάποιες υποσχέσεις, δεν μπόρεσα να τις τηρήσω αλλά απ΄εδώ και πέρα θα κάνω αυτά". Μ' ένα τέτοιο άνθρωπο που παραδέχεται τα λάθη του θα μπορούσε κανείς να συνομιλήσει, αλλά μ' έναν άνθρωπο που λέει ότι "ό,τι υποσχέθηκα το έχω κάνει, να σας πω τι θα κάνω από εδώ και πέρα" νομίζω ότι αυτό προκαλεί γέλια, μη πω κλάματα στους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης. Ο κόσμος θέλει καθαρές κουβέντες. Όλοι δεχόμαστε το δικαίωμα στο λάθος, -αν θέλετε- ακόμα και στην υπερβολή, ότι δεν ήξερες τι αναλαμβάνεις και είχες υποσχεθεί τα πάντα. Αλλά το να έρχεται ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και να λέει "υποσχέθηκα μερικά πράγματα, τα έκανα όλα και συνεχίζω, νομίζω ότι αυτό προσβάλει τη νοημοσύνη των πολιτών μας.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τον Σταύρο Θεοδωράκη και χαρακτήρισε «ειλικρινές το ενδιαφέρον του για τα θέματα της Κεντρικής Μακεδονίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καλωσόρισε τον Σταύρο Θεοδωράκη και όπως είπε στη συνέχεια «δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη Θεσσαλονίκη και στο δημαρχείο». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Νομίζω πως η σημερινή του παρουσία εδώ δεν σχετίζεται άμεσα με την έκθεση, γιατί συνηθίζεται οι πολιτικοί αρχηγοί να θυμούνται τη Θεσσαλονίκη μια φορά τον χρόνο. Έχει έρθει επανειλημμένα. Εξάλλου είναι και βουλευτής της Θεσσαλονίκης. Η σχέση μας και η συνεργασία μας είναι παλιά. Εγώ προσωπικά με πολλές από τις απόψεις του Ποταμιού συμφωνώ απολύτως και εύχομαι η όποια συνεργασία και όποιες πρωτοβουλίες παίρνει για να μπορέσει η χώρα να βγει από αυτή την πολιτική κρίση που επικρατεί στο κέντρο της πολιτικής εικόνας να ευοδωθούν. Και κάτι ακόμα, ο Σταύρος θα γιορτάσει τη γιορτή του αύριο στη Θεσσαλονίκη».
Ο Λάζαρος Κυριζόγλου με την ιδιότητα του πρόεδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Μακεδονίας, είπε ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης συζητάει και συνομιλεί με τους δημάρχους σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος αναφερόμενος στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, τόνισε το πολύ σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και των λουκέτων των καταστημάτων, που αντί να έχει μία φθίνουσα πορεία βλέπουμε να έχει επιδεινωθεί. Αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό και ζήτησε την γεωγραφική κατανομή και διασπορά των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, περιέγραψε την εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης που όπως είπε, πάει από το κακό στο χειρότερο και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις που έχουν υποβάλλει οι δήμαρχοι προς την Πολιτεία δεν έχουν εισακουστεί σε μια σειρά από θέματα όπως η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και τα προγράμματα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης