Τελευταία Νέα
Πολιτική

Reuters: Να βιαστούν και να τα βρουν για το χρέος κάλεσε τους δανειστές ο Τσίπρας

Reuters: Να βιαστούν και να τα βρουν για το χρέος κάλεσε τους δανειστές ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 70% των μεταρρυθμίσεων και θα έπρεπε να είναι ήδη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Η ρήξη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το πώς θα αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση χρέους κάνει ζημιά στη χώρα σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει το Reuters που κάνει αναφορά στην κυριακάτικη (11/9) συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, λέγοντας ότι δεν είναι πεπεισμένο για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως και το αν είναι εφικτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Το ελληνικό χρέος υπερβαίνει το 170% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.
«Θα έλεγα ότι η καθυστέρηση στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ανέφερε ο Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.
Και πρόσθεσε ότι αυτές οι διαφωνίες εμποδίζουν να συμπεριληφθεί το ελληνικό κρατικό χρέος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να διευκρινίσει πότε θα είναι σε θέση να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει από μία ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους μέχρι να συμβεί αυτό.
Οι δανειστές υποσχέθηκαν να δουν πώς το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να είναι βιώσιμο και από την απόφασή τους θα εξαρτηθεί αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Ο Τσίπρας είπε ότι ο χρόνος πιέζει.
«Μία χώρα που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή δεν μπορεί να περιμένει, θέλουμε μία δίκαιη ρύθμιση στο θέμα του χρέους, που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Την Παρασκευή 9/9 οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν από την Ελλάδα να μην παρεκκλίνει από το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2016.
Αυτό τον μήνα χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά, να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα για να επιβλέπει τις ιδιωτικοποιήσεις και να ιδρυθεί μία νέα ανεξάρτητη αρχή για τα έσοδα.
Ο Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 70% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
«Κανονικά θα έπρεπε ήδη να δρέπουμε τους καρπούς και να είμαστε στην ποσοτική χαλάρωση» είπε αναφερόμενος στην ΕΚΤ για να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.
«Αλλά αυτό δεν έχει γίνει και ο λόγος είναι η διαφωνία του ΔΝΤ με τη Γερμανία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης