Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Θέλουμε θετικές δράσεις και όχι επεμβάσεις τρίτων στην περιοχή

Κοτζιάς: Θέλουμε θετικές δράσεις και όχι επεμβάσεις τρίτων στην περιοχή
Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο
Με την κοινή βούληση όλων των συμμετεχουσών χωρών για την αναβάθμιση και θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας σε ετήσιο φόρουμ διαλόγου αλλά και της διεύρυνσής της στα αραβικά κράτη του Κόλπου, ολοκληρώθηκε σήμερα (9/9/2016) στη Ρόδο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.
«Στην εξωτερική μας πολιτική το κριτήριό μας είναι το αναγκαίο.
Συμφωνήσαμε να κάνουμε κάθε χρόνο τη Διάσκεψη, καθώς και ότι πρέπει να στηρίζεται σε αρχές.
Η πρώτη αρχή είναι ότι δεν θέλουμε την επέμβαση τρίτων στην περιοχή.
Μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να χρησιμοποιούμε βοήθεια από τρίτες πλευρές, αλλά η περιοχή αυτή πρέπει να αναπτύξει τις δικές της εσωτερικές σχέσεις, στη βάση εμπιστοσύνης και μιας θετικής ατζέντας που θα αναπτύσσει τα δίκτυα και τα δημόσια αγαθά στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου.
Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από τις διακρατικές μας σχέσεις αλλά είναι και υπό εξέταση, όπως συμφωνήσαμε, όλα τα διεθνή προγράμματα προς αξιοποίηση από τον ΟΗΕ μέχρι αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία μέχρι τώρα αξιοποιούνται από τις κατεξοχήν πλούσιες χώρες, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Η ιδέα της θετικής προσέγγισης σε έναν κοινό βηματισμό για την ασφάλεια στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσα από δίκτυα συνεργασίας σε όλους τους τομείς ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες, από την νότιο Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέχρι τη Μ. Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, βρήκε ένθερμους υποστηριχτές καθώς δίνει τη δυνατότητα για νέα εργαλεία προσέγγισης λαών και κυβερνώντων, σε ένα χώρο που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα ως χώρος πολέμου και συγκρούσεων και όχι ως χώρος θετικής ενέργειας και διαμόρφωσης δράσεων.
Ενώ παράλληλα αναβαθμίζει το κύρος της Ελλάδας και το ρόλο της ως «γεφυροποιού» των δύο κόσμων του ευρωπαϊκού και του αραβικού, ως χώρα η οποία συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης