Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Ρημαγμένη χώρα η Ελλάδα – Δεν αντέχει άλλο τον Τσίπρα – Θα καταργήσουμε το νόμο Παππά

Μητσοτάκης: Ρημαγμένη χώρα η Ελλάδα – Δεν αντέχει άλλο τον Τσίπρα – Θα καταργήσουμε το νόμο Παππά
Μιλώντας για όλους και για όλα στη συνέντευξη του στον Σκάι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση
Ως μία «ρημαγμένη» χώρα χαρακτήρισε την Ελλάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πλέον η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας για όλους και για όλα στη συνέντευξη του στον Σκάι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, στον πρόσφατο διαγωνισμό για την χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ενώ παράλληλα ανέπτυξε τα σχέδια του κόμματος του προκειμένου να υπάρξει διέξοδος από το τούνελ της οικονομικής κρίσης.

Η θητεία του κ. Μητσοτάκη ως πρόεδρος της ΝΔ

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως εκλέχθηκε σε αυτό το αξίωμα από μία ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, στην οποία προσήλθαν παραπάνω από 400.000 Νεοδημοκράτες και όχι μόνο, για να επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ήτανε μία πολύ τιμητική επιλογή για εμένα και πιστεύω ότι αυτούς τους 9 μήνες έχω σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Έχω οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε μία νέα κατεύθυνση.
Εκπέμπουμε με απόλυτη σαφήνεια ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο.
Έχουμε κάνει πολλές οργανωτικές αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία.
Μια σημαντική ανανέωση σε πρόσωπα, σε ιδέες και βέβαια έχουμε καταφέρει και έχουμε κατοχυρώσει και ένα πολύ σημαντικό πολιτικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Θυμίζω ότι είχαμε χάσει εθνικές εκλογές με 7 μονάδες πριν από λιγότερο από ένα χρόνο και τώρα οι δημοσκοπήσεις του ΣΚΑΪ, αλλά και άλλες, μας δείχνουν με διψήφια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό το οποίο ενδεχομένως με εξέπληξε δυσάρεστα, είναι μερικές φορές οι αντιστάσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουνε και στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, αλλά και σαν οργανισμό όπως η Νέα Δημοκρατία, σε αλλαγές οι οποίες θα προτάσσουν τον ορθό λόγο έναντι του λαϊκισμού.
Σε αυτό όμως κύριε Παπαχελά είμαι αποφασισμένος να μην κάνω καμία έκπτωση.
Διότι αυτή είναι η εντολή την οποία πήρα, να προσφέρω στους Έλληνες πολίτες, να προτείνω μία συμφωνία αλήθειας, έναν διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση.
Και αυτός ο διαφορετικός δρόμος δεν μπορεί να στηρίζεται σε υποσχέσεις, σε παροχές χωρίς αντίκρισμα.
Εγώ δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων αρχηγών αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίο για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες μόνο για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων, όταν πια έφτασαν στην εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλέξης Παπαχελάς: Κοιτάξτε όμως, εδώ υπάρχει ένα θέμα, ότι ο κόσμος περίμενε επειδή ήσασταν το outsider, να το πω έτσι, ότι όντως θα τα αλλάζατε όλα στη Νέα Δημοκρατία.
Βλέπουμε όμως περίπου τα ίδια πρόσωπα.
Φθαρμένα πρόσωπα στη τηλεόραση να εκπροσωπούν τη Νέα Δημοκρατία, που έχουν παίξει και ξαναπαίξει.
Κάποιοι περίμεναν ενδεχομένως ότι θα κάνατε αυτό που κάνει παραδοσιακά κάθε αρχηγός της αντιπολίτευσης, κάποιες διαγραφές ενδεχομένως ή κάτι τέτοιο.
Δεν έχουμε δει τίποτα τέτοιο.
Βλέπουμε μια ρουτίνα να το πει κανείς έτσι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Α, δεν θα συμφωνήσω μαζί σας.
Κατ’ αρχάς, η Νέα Δημοκρατία πέρασε από ένα καταστατικό συνέδριο, που έκανε πάρα πολύ σημαντικές καταστατικές αλλαγές.
Λυπάμαι που το συνέδριο αυτό συνέπεσε με μία απεργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Πολύ λίγοι συμπολίτες μας ξέρουν ότι εγώ είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με θητεία κύριε Παπαχελά.
Η δικιά μου η θητεία θα λήξει το 2021 και θα πρέπει να ανανεωθεί.
Έχουμε κάνει μια σημαντικότατη ανανέωση στις κομματικές μας οργανώσεις και ο πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας κύριε Παπαχελά δεν έχει σχέση με τον πολιτικό λόγο που άρθρωνε η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν.
Από εκεί και πέρα, έρχομαι στα πρόσωπα.
Κατ’ αρχάς, εγώ αυτή τη στιγμή έχω την τιμή να συνεργάζομαι με 74 Βουλευτές, τη Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Επέλεξα από αυτούς τους Βουλευτές, αυτούς που εγώ έκρινα ότι είναι οι καλύτεροι και τους ανέθεσα συγκεκριμένους ρόλους.
Από εκεί και πέρα, βεβαίως είναι χρέος μου και είναι κάτι το οποίο είναι μία πρόκληση για το μέλλον, να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και σε πρόσωπα και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα τη δείτε.
Και επειδή εγώ προσβλέπω και προσδοκώ ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί και να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική της δύναμη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι επιλογές που θα δώσουμε στους πολίτες όταν θα έρθουν να επιλέξουν Βουλευτές με το σταυρό τους, να αποπνέουν ένα διαφορετικό ήθος, ύφος, αλλά και μία διαφορετική ποιότητα από αυτήν την οποία ενδεχομένως να είχανε…

Το «άνοιγμα» προς το κέντρο

Μιλώντας σχετικά με τις γενικότερες συζητήσεις για ένα «άνοιγμα» της ΝΔ στο χώρο του κέντρου, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, «στην οποία χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση».
«Είναι πρωτίστως μία διεύρυνση ιδεών και δευτερευόντως προσώπων.
Εγώ μιλάω για τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και τη σημασία της αξιοκρατίας, της αποτελεσματικότητας.
Αυτές είναι οι έννοιες οι οποίες πιστεύω ότι εκφράζουν τον ψηφοφόρο του μετριοπαθούς κέντρου.
Σκοπός μου κύριε Παπαχελά είναι σαφής.

Η στάση της ΝΔ στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και ο καραμανλικός χώρος

Απαντώντας στον δημοσιογράφο για τη στάση της ΝΔ στο επίκαιρο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και τις διώξεις κατά του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η θέση του κόμματος να μάθουμε τι ακριβώς έγινε και μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο.
«Αυτή η συζήτηση έχει γίνει ακόμα με την απαραίτητη νηφαλιότητα.
Πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα για τους πολίτες που μας ακούνε, για το συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει.
Δεν έχει τι έγινε το ’09 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%.
Το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα.
Εγώ εκεί εστιάζω την προσοχή μου και δεν πρόκειται επίσης κύριε Παπαχελά να ανεχθώ καμία εσωστρέφεια γύρω από αυτό το ζήτημα».

Αλέξης Παπαχελάς: Τι σημαίνει αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαίνει ότι κοιτάμε μπροστά και δεν διυλίζουμε τον κώνωπα για μία υπόθεση η οποία ούτως ή άλλως ως προς το νομικό της σκέλος είναι στη δικαιοσύνη, και από εκεί και πέρα πολιτικά σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει κριθεί.

Αλέξης Παπαχελάς: Έχετε εισπράξει εσείς προσωπική δυσαρέσκεια από τον Κώστα Καραμανλή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία απολύτως.
Έχω μία πολύ καλή σχέση και με τους δύο τέως Πρωθυπουργούς, μάλλον 3 είναι για τη ακρίβεια, αλλά με τον τρίτο όπως καταλαβαίνετε έχουμε μία άλλου είδους σχέση, αλλά και με τον κύριο Σαμαρά και με τον κύριο Καραμανλή έχουμε μία πολύ καλή προσωπική σχέση.
Σέβομαι απόλυτα την άποψή τους.
Την καταθέτουν πάντα σε εμένα κατ’ ιδίαν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Από εκεί και πέρα εγώ είμαι Πρόεδρος και εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες των αποφάσεων.

Αλέξης Παπαχελάς: Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχουν κάποιο ρόλο στο να υπερασπιστούν και εκείνοι δημόσια αυτές τις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, αυτό σίγουρα αφορά τον καθένα ξεχωριστά, αλλά όπως σας είπα, έχουνε γραφτεί πάρα πολύ για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο.
Εγώ προσωπικά αν με ρωτάτε, θεωρώ ότι ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε μια εποχή, που εν πάση περιπτώσει οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα.
Ο κύριος Καραμανλής, θα μου πείτε με καθυστέρηση.
Μπορεί ναι με καθυστέρηση, αλλά πρότεινε στους πολίτες έναν εθνικό συμβιβασμό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Ο κύριος Παπανδρέου μας είπε ότι λεφτά υπάρχουν και 7 μήνες μετά βρεθήκαμε σε ένα μνημόνιο οποίο αμφιβάλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε.
Σίγουρα οι υπουργοί του δεν το είχανε διαβάσει, αλλά βάζω μία τελεία σε αυτό, διότι δεν είναι αυτό το οποίο θα μας βγάλει από την κρίση.
Υπάρχουν συλλογικές ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ πέρα και αφορούν όλους και μια καινούρια συμφωνία αλήθειας, για την οποία θα μιλήσω πολύ πιο αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη, σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας κύριε Παπαχελά.
Και το κράτος και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες και όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτήν την προσπάθεια.
Δεν μπορούμε να είμαστε μία κοινωνία λαθρεπιβατών, όπου κάποιοι λίγοι οι οποίοι είναι μέσα στο σύστημα να εκμεταλλεύονται τους πολλούς οι οποίοι είναι απ’ έξω και αυτό γίνεται σήμερα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ακριβώς αυτό το μοντέλο.
Όποιος είναι κοντά στην εξουσία έχει προνόμια.
Μπορεί να διορίζεται στο δημόσιο, μπορεί να παίρνει τηλεοπτικές άδειες, μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας.
Μα δεν πάμε έτσι μπροστά.

Οι εκλογές και η απελπιστική κατάσταση στην Ελλάδα

Υπέρ της επιλογής του να ζητήσει εκλογές τόσο νωρίς την άνοιξη τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας μία εκτενή αναφορά στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα:
«Νομίζω ότι οι εξελίξεις με δικαίωσαν απόλυτα.
Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα.
Δείτε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία σήμερα.
Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν.
Δείτε τους συνταξιούχους οι οποίοι παίρνανε σύνταξη 850 ευρώ και βρέθηκαν χωρίς ΕΚΑΣ με 670 ευρώ από τον κύριο Κατρούγκαλο να ψεύδεται μέχρι που αντιμετώπισε επιτέλους τη σκληρή πραγματικότητα.
Δείτε την κατάσταση ανομίας, η οποία επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας.
Δείτε την κατάσταση στη παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση.
Εγώ δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο κύριε Παπαχελά αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο.
Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα και είπα τον Απρίλιο όταν ζήτησα για πρώτη φορά εκλογές, ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης.
Υπάρχει ένας πολίτης σήμερα ο οποίος να αμφισβητεί ότι αυτό συμβαίνει;
Και σήμερα ακόμα που μιλάμε, τώρα που μιλάμε υπάρχει καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Τα 2,8 δις ευρώ δεν έρχονται στα ταμεία.
Με αυτά τα λεφτά κύριε Παπαχελά θα πήγαιναν σε κάποιες επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το κράτος και οι οποίες θα κλείσουν και κάποιοι άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο επειδή η κυβέρνηση εξακολουθεί να φέρεται με αυτήν την ανικανότητα.
Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές.
Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα.
Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κύριο Τσίπρα Πρωθυπουργό και να σας πω και κάτι; Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Όχι τόσο πιο εύκολο.
Ίσως θα ήταν η εύκολή λύση για μένα, να αρκεστώ στη τακτική του ώριμου φρούτου.
Το έχουνε κάνει προκάτοχοί μου.
Να περιμένουμε να περάσει ο κύριος Τσίπρας τα δύσκολα μέτρα.
Τα ακούω ξέρετε όλα αυτά.
Τα ακούω και από το εξωτερικό μερικές φορές.
Ας κάνει ο κύριος Τσίπρας τη βρώμικη δουλειά, δεν πειράζει.
Θα έρθεις εσύ μετά καβάλα στο άλογο.
Μα, δεν θα είναι έτσι.
Για δείτε την Ελλάδα την οποία θα παραλάβουμε, όταν με το καλό καταφέρουμε να κερδίσουμε εκλογές και δυστυχώς προβλέπω η Ελλάδα σε 6 μήνες θα είναι χειρότερη από την Ελλάδα τη σημερινή και σε 12 μήνες θα είναι ακόμα χειρότερη.
Η σχέση των δανειστών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Αλέξης Παπαχελάς: Υπάρχει μία αίσθηση ότι οι ξένοι, ακόμα και η κυρία Μέρκελ, ότι στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα, διότι όντως κάνει πράγματα που δεν θα μπορούσε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει εύκολα και έχει γραφτεί μάλιστα ότι σας έδωσε και μία συμβουλή, να κάνετε υπομονή και να περιμένετε 1 – 1,5 χρόνο μέχρι να έρθει η σειρά σας.
Εσείς τι απαντάτε σε αυτό;
Κατ’ αρχήν, υπήρξε τέτοιο..;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, ποτέ.
Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα καμία παρότρυνση και καμία συμβουλή από κανένα ξένο… και ξεκαθάρισα από την αρχή ότι εγώ είμαι υπόλογος στους έλληνες πολίτες και κάνω.

Αλέξης Παπαχελάς: Εντάξει κάποια συζήτηση υποθέτω ότι έγινε, έστω και ατύπως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, αλλά εγώ εξηγώ και στο εξωτερικό.
Γιατί εγώ λέω τα ίδια πράγματα ξέρετε κύριε Παπαχελά και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό γιατί υπάρχει ανάγκη σήμερα για πολιτική αλλαγή;
Από εκεί και πέρα, εμένα με ενδιαφέρει η συνολική στήριξη της χώρας.
Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δυστυχώς και αυτό το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε, ως προς τα σωστά του δεν εφαρμόζεται, γιατί οι μεταρρυθμίσεις και να δανειστώ μία φράση και του Προϊστάμενου του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, δεν μπορείς να κάνεις ολίγον μεταρρυθμίσεις.
Ή κάνεις μεταρρυθμίσεις ή δεν κάνεις μεταρρυθμίσεις.
Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση και ως προς το δημοσιονομικό σκέλος, δυστυχώς αυτό το οποίο συμβαίνει, είναι ότι ακολουθείται η λάθος συνταγή.
Εγώ τα έχω εξηγήσει λοιπό όλα αυτά στο εξωτερικό και έχω πει και κάτι ακόμα κύριε Παπαχελά.
Το βασικό πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι η αξιοπιστία.
Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Το θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το ’18 να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος.
Εμείς τι συνεισφέρουμε σε αυτή τη συζήτηση;
Την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις;
Τις παλινωδίες του κάθε κύριου Σπίρτζη ή του κάθε κύριου Μπαλτά, ο οποίος υπονομεύει τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν;
Τα πισωγυρίσματα στην παιδεία;
Αυτή είναι η δικιά μας συνεισφορά εάν θέλουμε πραγματικά να διεκδικήσουμε κάτι από την Ευρώπη;
Με αυτά τα μυαλά φοβάμαι ότι η χώρα γίνεται ολοένα και πιο αξιόπιστη.
Για αυτό και λέω ότι η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση εμπιστοσύνης και η εμπιστοσύνη είναι καθοριστική για να μπορούμε να πετύχουμε και μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη.

Το «διαφορετικό» και οι μεταρυθμίσιες που θα φέρει μία κυβέρνηση της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει το κόμμα του όταν αναλάβει την εξουσία, τονίζοντας πως η χώρα να γίνει και πάλι ελκυστική τους επενδυτές:
«Εγώ θα κάνω μεταρρυθμίσεις και θα τις κάνω όχι γιατί είναι στο μνημόνιο.
Έτσι πιστεύω.
Γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος φιλελεύθερος που να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, που να προσελκύει επενδύσεις, που να μειώνει και φορολογικούς συντελεστές και δαπάνες και να μπορεί να βάλει την οικονομία σε μία τροχιά ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει ένα δίκαιο κοινωνικό μέρισμα για όλους και να μη μένει κανείς πίσω.
Αυτή είναι η δικιά μου πρόταση για τη χώρα.
Το τι έκαναν οι ξένοι στις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ένα αντικείμενο το οποίο Αν ο κύριος Τσίπρας δεν είχε ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε βγει τώρα από το Μνημόνιο.
Εγώ κυκλοφορώ αρκετά με πολίτες και μιλάω.
Συζητούμε με μικροεπιχειρηματίες, με αγρότες.
Κάνω συχνά μία απλή ερώτηση.
Πότε ήταν καλύτερα τα πράγματα;
Πριν από δύο χρόνια ή τώρα;
Το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο του ’14 ή τώρα;
Θα σας πουν ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα τότε.
Άρα, τι ακριβές κερδίσαμε με αυτήν την περήφανη διαπραγμάτευση;
Χάσαμε τρία χρόνια.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Μία αξιόπιστη κυβέρνηση η οποία υλοποιεί σοβαρά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η οποία έχει ατζέντα, η οποία έχει τεχνοκρατική επάρκεια, η οποία ξέρει να διαπραγματεύεται, όχι με λουλουδάτα πουκάμισα και με τερτίπια επικοινωνιακού χαρακτήρα, η οποία πηγαίνει προετοιμασμένη, με τα χαρτιά της, είναι τις αναλύσεις της, με τους αριθμούς της, η οποία έχει τεχνοκρατική επάρκεια.

Οι εξαγγελίες των κομμάτων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η ΔΕΘ είναι ένας τόπος ο οποίος είναι συνδεδεμένος στο μυαλό των πολιτών με την ακατάσχετη παροχολογία κυβερνώντων ή αυτών που διεκδικούνε να κυβερνήσουν, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας πως «αν θέλουμε να κάνουμε μια τομή με το παρελθόν, δεν μπορώ και δεν μπορούμε εμείς ως ΝΔ να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».
«Εγώ λοιπόν θα πάω στη ΔΕΘ και θα παρουσιάσω έναν οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Θα μιλήσω όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουνε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κοστολογημένες και θα δεσμευτώ μόνο για πράγματα τα οποία ξέρω ότι θα μπορώ να υλοποιήσω.
Εγώ, το λάθος ας πούμε το οποίο έκανε ο κύριος Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω.
Εγώ όμως θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών.

Αλέξης Παπαχελάς: Απλώς να επιμείνω στο πως θα γίνει αυτό γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγάλο κομμάτι των εσόδων πλέον και σταθερό κομμάτι των εσόδων, στο βαθμό βέβαια που θα εξυπηρετεί γιατί βλέπω ότι υπάρχουν προβλήματα εκεί.
Άρα εάν το κάνετε αυτό προφανώς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Παπαχελά, πιστεύετε πραγματικά ότι σήμερα δεν μπορούν να βρεθούν από εξοικονόμηση δαπανών 700 με 800 εκατομμύρια;

Αλέξης Παπαχελάς: Τι σημαίνει εξοικονόμηση δαπανών;
Σημαίνει μείωση του κράτους ουσιαστικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαίνει καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σημαίνει εξορθολογισμός, παραδείγματος χάριν, στις δαπάνες, στην υγεία, στην παιδεία.
Εγώ, κύριε Παπαχελά, επειδή διαχειρίστηκα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξέρω πολύ καλά τι κάναμε και πόσα ακόμα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει.
Και το πρώτο φυσικά το οποίο θα κάνουμε είναι θα σταματήσουμε την ακατάσχετη επέλαση του κομματικού κράτους όπως τη δρομολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κύριε Παπαχελά, εγώ έδωσα έναν τεράστιο αγώνα όσο ήμουν στο Υπουργείο να εξασφαλίσω ότι το μέγεθος του δημοσίου θα περιορίζεται όχι με απολύσεις και δεσμεύομαι εδώ πέρα ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις αλλά μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων, η οποία να μειώνει σταδιακά το δημόσιο και το σημαντικότερο μέσα από τη μη ανανέωση της πρακτικής να βάζουμε στο δημόσιο από την πίσω πόρτα συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε.
Και αυτό ακριβώς δρομολογεί αυτή η κυβέρνηση.
Αυτό δεν έχει κόστος;

Οι συντάξεις, οι συμβασιούχοι, οι μειώσεις των δαπανών και το φλέγον θέμα της φοροδιαφυγής

Αλέξης Παπαχελάς: Αυτοί θα φύγουνε με μια δικιά σας κυβέρνηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό δεν έχει κόστος;
Εγώ δεν πρόκειται να ανεχτώ καμία, μα καμία, μονιμοποίηση συμβασιούχου.
Όπως δεν το έκανα όσο ήμουν εγώ Υπουργός.
Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό.
Λοιπόν, υπάρχουν περιθώρια και σήμερα ακόμα για εξοικονομήσεις δαπανών.
Δεν θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος γιατί θα τα πω στη ΔΕΘ.

Αλέξης Παπαχελάς: Το καταλαβαίνω, απλώς ο λόγος που επιμένω είναι γιατί έχετε απέναντί σας πολύ δύσπιστους πολίτες, ακόμα και τους δικού σας, ψηφοφόρους του δικού σας κόμματος, οι οποίοι βλέπουν ότι οι συντάξεις και μισθοί στο δημόσιο, αν θυμάμαι καλά, είναι πάνω από 80% των δαπανών.
Άρα κάτι πρέπει να κόψετε εκεί αλλιώς δεν βγαίνει αυτός ο λογαριασμός με τη μείωση των φόρων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα το σχέδιό μας για τον εξορθολογισμό των δαπανών νομίζω ότι θα πειστείτε ότι αυτά τα λίγα τα οποία θα πούμε θα είναι κοστολογημένα και θα μπορούν να γίνουν.
Γιατί μπορώ να σας πω ότι και στο ζήτημα των εσόδων υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν με την εφαρμογή της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών πληρωμών που αποτελούν τη μια και μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα και δεν κάνει τίποτα γιατί κλείνει το μάτι στη μικρή φοροδιαφυγή.
Λοιπόν, εκεί πέρα μπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα.
Εγώ έχω ένα έτοιμο σχέδιο για το οποίο θα μιλήσω στη ΔΕΘ, για το πως μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση μετρητού στην Ελλάδα και να μπορούμε να πάμε σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Λοιπόν, αυτά είναι συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν.
Και μπορώ να πω και πολλά ακόμα αλλά αφήστε να τα πω και στη ΔΕΘ, έτσι για να μην προκαταλάβω πλήρως και το περιεχόμενο της ομιλίας μου.
Θεωρώ μια φορολογική μεταρρύθμιση απολύτως κρίσιμη για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος η οικονομία, διότι είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι φορολογικοί συντελεστές δεν μπορεί οι πολίτες πια να τους πληρώσουν.
Ένας στους δύο πολίτες σήμερα χρωστάει στην εφορία.

Αλέξης Παπαχελάς: Εκεί τι θα κάνετε;
Θα δώσετε κάποιου είδους αμνηστία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα τα συζητήσουμε αυτά.
Είναι αντικείμενα, η φορολογική αμνηστία είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα, αν χρειάζεται και πως χρειάζεται για να μπορέσουν να επιστρέψουν χρήματα και στο δημόσιο και στις τράπεζες.
Είναι κάτι το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει με ανοιχτά χαρτιά να το συζητήσουμε.
Θα μπορέσω όμως να είμαι πιο συγκεκριμένος και σ’ αυτό αλλά το βασικό μας πρόβλημα σήμερα είναι ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η πολιτική της ραγδαίας αύξησης των φόρων δεν έφερε τα αναμενόμενα έσοδα.
Και θέλω να δώσω και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, το οποίο θα το χρησιμοποιήσω και όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσω με την ΤΡΟΙΚΑ.
Εμείς μειώσαμε, κύριε Παπαχελά το θυμάσαι, μόνοι μας, χωρίς την άδεια της ΤΡΟΙΚΑ το ΦΠΑ στην εστίαση, απ’ το 23 στο 13%.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Τα δικά μας νούμερα επαληθεύτηκαν και όχι της ΤΡΟΙΚΑ.
Διότι ίσως εμείς καταλαβαίνουμε λίγο καλύτερα την ελληνική ιδιαιτερότητα.
Και όταν στους έλληνες πολίτες με εντιμότητα έρχεσαι και τους λες, κοιτάξτε να δείτε, εγώ μπορώ να αρχίσω να μειώνω φορολογικούς συντελεστές αλλά και εσείς θα πρέπει να πληρώνετε τους φόρους σας, νομίζω ότι πάνω σε αυτό μπορούμε να χτίσουμε μια νέα συμφωνία αλήθειας και εμπιστοσύνης.
Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν. Αλλά σήμερα το μόνο το οποίο κάνουμε είναι να να τιμωρούμε τους συνεπείς φορολογούμενους και τελικά να επιβραβεύουμε όλους αυτούς οι οποίοι φοροδιαφεύγουν, χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα για να το αντιμετωπίσουμε.

Αλέξης Παπαχελάς: Στο συνταξιούχο που έχει δει και την επικουρική του να εξανεμίζεται ή αυτόν που έχει δει το ΕΚΑΣ να χάνετε.
Τι έχετε να του πείτε;
Γιατί ξέρετε ένα ζήτημα που ακούω πολύ είναι ότι ο Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που μιλάει με την αγορά, τους επιχειρηματίες κτλ αλλά δεν έχει την επικοινωνία με τον άνθρωπο που βλέπει την σύνταξή του να μειώνεται. Σ’ αυτόν τον άνθρωπο μπορείτε να πείτε κάτι το οποίο είναι ρεαλιστικό, που να νιώθετε την κατάσταση του;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς ακούω και εγώ αυτήν την κριτική.
Θέλω να σας θυμίσω, κύριε Παπαχελά, ότι εγώ είμαι ένας βουλευτής, παραμένω βουλευτής παρότι αρχηγός της αντιπολίτευσης, εκλεγμένος με σταυρό, πολλές φορές πρώτος στην Β’ Αθηνών και πρώτος στις δυτικές συνοικίες της Β’ Αθηνών.
Εδώ πέρα από το γραφείο το υπουργικό μας, τα γραφεία μας στο Μοσχάτο η θέα μου είναι στη Δυτική Αθήνα. Και αυτή η Δυτική Αθήνα, η οποία σήμερα πάσχει και υποφέρει, εγώ την έχω γυρίσει και την έχω περπατήσει πόρτα – πόρτα και οι πολίτες γνωρίζουν εάν εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος απευθύνεται μόνο στην ελίτ ή αν μπορώ να μιλήσω και μ’ αυτούς οι οποίοι σήμερα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Και σε αυτούς πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας.
Εγώ δεν μπορώ να υποσχεθώ σήμερα, κύριε Παπαχελά, ότι θα αυξήσω τις συντάξεις και δεν θα το κάνω αλλά αυτό το οποίο μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι χρειαζόμαστε πια το συντομότερο δυνατό ένα εργαλείο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, το οποίο να είναι κοστολογημένο και το οποίο να μπορεί να δίνεται σ’ αυτούς που το έχουνε πραγματική ανάγκη και αυτό είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο εμείς το ξεκινήσαμε και το οποίο θα πρέπει πια να το ξεδιπλώσουμε σε όλη τη χώρα αυστηρά κοστολογημένο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον τις περιπτώσεις εκείνες οι οποίες αυτή τη στιγμή βλέπουν και τη ζωή τους να διαλύεται και έχουν πέσει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο εκλογικός νόμος και οι πρώτοι μήνες μίας κυβέρνησης της ΝΔ

Αλέξης Παπαχελάς: Πώς φαντάζεστε τους πρώτους δύο μήνες σε μια δικιά σας κυβέρνηση;
Υπάρχουν δύο ζητήματα εδώ.
Το ένα είναι τι θα κάνετε με τους έξω, πώς θα μπορέσετε να τους πείσετε γι’ αυτά που λέτε, διότι έχουν ακούσει πολλά κατά καιρούς αλλά δεν τα ανέχονται όπως ξέρετε.
Και το δεύτερο είναι τι θα κάνετε εσωτερικά;
Θα έχετε ένα κόμμα που σίγουρα θα έχει κάποιους, ακόμα, ανθρώπους της, μιας διαφορετικής αντίληψης που δεν θα είναι μείωση του κράτους, για παράδειγμα, και το πιθανότερο, όπως το βλέπω εγώ, είναι να έχετε συνεταίρο το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση που επίσης δεν έχει την ίδια αντίληψη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, ας μην σπεύδουμε να προεξοφλήσουμε οποιοδήποτε προεκλογικό αποτέλεσμα.
Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί το καλύτερο δυνατό.

Αλέξης Παπαχελάς: Εγώ βλέπω τα νούμερα τα τωρινά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το καλύτερο δυνατό.
Και πιστεύω ότι έχουμε ακόμα πολλά περιθώρια εσωτερικής βελτίωσης και πολλά περιθώρια να είμαστε κυρίαρχη πολιτική δύναμη.
Δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και εμείς τη δουλειά μας να κάνουμε αλλά νομίζω ότι κάθε μέρα προοδεύουμε και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.
Από εκεί και πέρα ένα πράγμα μπορώ να σας πω, η δικιά μας κυβέρνηση, η δικιά μου κυβέρνηση, η κυβέρνηση είναι το αποκλειστικό πρόβλημα του Πρωθυπουργού και έτσι πρέπει να είναι, θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων.
Θα υπάρχουν στην κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από τη πολιτική, από την εκλεγμένη πολιτική.
Δεν θα είναι μια κυβέρνηση τουρλού.
Όταν εννοώ τουρλού, δεν θα είναι μια κυβέρνηση όπου θα διακομίζονται μεταρρυθμιστές με κρατιστές.
Το στίγμα είναι ξεκάθαρο.
Η πολιτική νομιμοποίηση που ζητάει είναι σαφής.
Έρχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλείσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω.
Και η κυβέρνησή μου, η οποία πραγματικά θα έπρεπε να είναι μια κυβέρνηση των αρίστων, και όταν μιλάμε κυβέρνηση δεν μιλάμε μόνο κατ’ ανάγκη για τα Υπουργεία, μιλάμε και για όλες τις θέσεις που στελεχώνουνε τον κρατικό μηχανισμό, αυτό θα είναι.
Εγώ δεν πρόκειται, κύριε Παπαχελά, να ανεχτώ πολιτευτές Διοικητές νοσοκομείων.
Διότι αν θέλω πραγματικά να κάνω εξοικονόμηση στην υγεία και υπάρχουν περιθώρια σήμερα και καμία αμφιβολία και σήμερα ακόμα να κάνουμε εξοικονόμηση, τα συστήματα των προμηθειών στα νοσοκομεία δεν δουλεύουν σήμερα αποτελεσματικά και τελικά προμήθειες δεν γίνονται ουσιαστικά.
Αν θέλω αυτό να το κάνω, θα το κάνω με τον πολιτευτή Διοικητή νοσοκομείου του οποίου το μόνο μέλημα θα είναι να τον πάρει κάποιος άλλος τηλέφωνο να του βρει ένα κρεβάτι στην εντατική;
Είμαστε σοβαροί;
Λοιπόν, αυτά με εμένα δεν πρόκειται.

Αλέξης Παπαχελάς: Αυτά έγιναν και επί Νέας Δημοκρατίας βέβαια και είναι και στο DNA και του δικού σας κόμματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ένα βαθμό έγιναν αλλά εγώ ζητώ πολιτική νομιμοποίηση να το αλλάξω.
Και να σας πω και κάτι;
Ο καθένας κρίνεται για το βίο του.
Εγώ αυτά τα πράγματα δεν τα ανακάλυψα.

Αλέξης Παπαχελάς: Απλώς προσπαθώ να καταλάβω, εάν έχει μια κυβέρνηση των 152, 153, πόσοι θα είναι, που σίγουρα θα είναι και κάποιο άλλο κόμμα μέσα, που θα έχετε και κάποιους βουλευτές άλλων αντιλήψεων.
Δεν θα είστε όμηρος μιας τέτοιας πλειοψηφίας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα είμαι όμηρος κανενός.
Με μια ισχυρή λαϊκή εντολή.

Αλέξης Παπαχελάς: Σας υπενθυμίζω ότι αν ξαναπάτε σε εκλογές βέβαια θα έχετε την απλή αναλογική απέναντί σας.
Μια άλλη παγίδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το συζητήσουμε αυτό.
Θα σας απαντήσω και σ’ αυτό αμέσως αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
Με μια ισχυρή λαϊκή εντολή δεν θα είμαι όμηρος κανενός.
Εγώ δεν πρόκειται να έρθω με το καλό, με τη βούληση των πολιτών να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα για να είναι ένας ισορροπιστής μεσοβέζικος πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ένας διαιτητής στην αντιπαράθεση μεταξύ διαφόρων Υπουργών.
Δεν θα το κάνω αυτό ποτέ.
Εγώ θα παίξω τα χαρτιά μου, θα παίξω τα ρέστα μου σ’ αυτή την προσπάθεια.
Και επειδή τα ρέστα μου πρέπει να τα παίξω νωρίς, γι’ αυτό και ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάνω και έχει γίνει πολύ μεθοδική δουλειά, αφορά την προετοιμασία, δεν θα χρησιμοποιήσω το κλισέ των πρώτων εκατό ημερών αλλά των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης μας.
Φορολογική μεταρρύθμιση, φορολογικό νομοσχέδιο, νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά στα ζητήματα της λειτουργίας της αγοράς και του ανταγωνισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Αυτά, όλη αυτή η δουλειά, είμαστε υποχρεωμένοι και έχουμε ήδη κάνει πάρα πολύ δουλειά να είναι έτοιμη, δεν θα πάμε να το ανακαλύψουμε εκείνη τη στιγμή. Αλλά δεν υπάρχει κανένα απολύτως.

Αλέξης Παπαχελάς: Σας έθεσα το ερώτημα βεβαίως ότι εάν θέλετε να ξαναπάτε σε εκλογές, με… καθαρή εντολή και με πιο καθαρή πλειοψηφία έχετε απλή αναλογική απέναντί σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ θα αλλάξω αμέσως τον εκλογικό νόμο.
Έχω δεσμευτεί γι’ αυτό.
Το είπα και στη συζήτηση.
Δεν ξέρω αν θα έχω διακόσες ψήφους αλλά θα έχω μια ανοιχτή συζήτηση με όλα τα κόμματα τα οποία θέλουν να προσέλθουν για έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα συνιστά πραγματική τομή γιατί αυτό που έγινε τώρα, είναι αστείο να συζητάμε ότι αυτή είναι η τομή.
Εδώ δεν τόλμησε καν ο κύριος Τσίπρας να σπάσει τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες γιατί δεν ήθελε ο κύριος Λεβέντης.
Λοιπόν, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο κύριος Λεβέντης που αλληθωρίζει προς τον κύριο Τσίπρα με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό του είπε μην σπάσεις Αλέξη μου τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και ο κύριος Τσίπρας δεν τις έσπασε.
Λοιπόν, αυτή είναι η πραγματική τομή στον εκλογικό νόμο;
Λοιπόν, εμείς θα προτείνουμε και θα συζητήσουμε, υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, ένα νέο εκλογικό σύστημα, θα το κάνουμε αμέσως, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο.
Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν θα έχουμε διακόσους βουλευτές ή όχι αλλά ο εκλογικός νόμος θα είναι αυτός και θα είναι διαφορετικός από αυτόν τον οποίο έχουμε σήμερα. Και εμείς ήμασταν διατεθειμένοι, κύριε Παπαχελά, να μπούμε σε μια συζήτηση για πραγματική αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Θα συζητούσαμε μέχρι και ένα πιο, μέχρι και ένα πιο αναλογικό bonus, το bonus.
Θα το συζητούσαμε και αυτό, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα είχαμε μια πραγματική μεταρρύθμιση και μια πραγματική αλλαγή.
Αλλά αυτό το οποίο έγινε δεν ήταν πραγματική μεταρρύθμιση.
Ήταν η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βρει διακόσους βουλευτές, βλέποντας τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει εκλογές, να μας κάνει τη ζωή πιο δύσκολη.
Επί τούτου πρόκειται και νομίζω ότι είναι κάτι που το καταλαβαίνουν και όλοι οι έλληνες πολίτες.

Η καταπολέμηση του πελατειακού κράτους

Αλέξης Παπαχελάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει, ωραία, ας έρθει ο Μητσοτάκης να διαπραγματευτεί με την ΤΡΟΙΚΑ και τους έξω και ένα κλασικό επιχείρημα που ακούω είναι ότι όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δέχτηκε να υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εμείς όχι απλώς δεν το δεχτήκαμε και δεν το κάναμε, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους πήραμε και πίσω.
Άρα είμαστε καλύτεροι διαπραγματευτές γιατί προστατεύσαμε τα συμφέροντα των αδυνάμων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από την πρώτη στιγμή είπα ότι κατά την άποψή μου οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να πορευτεί κανείς αν θέλει να κάνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση το δημόσιο.
Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι απολύσεων αλλά έκανα και κάτι ακόμα.
Υπήρχαν απολύσεις οι οποίες έγιναν που ήταν απολύτως δικαιολογημένες.
Και αναφέρομε σε όλο αυτό το παρασύστημα των πλαστών πτυχίων, των παράνομων προσλήψεων, των παράνομων μετατροπών, τις παθογένειες του παλιού πελατειακού συστήματος.
Και εγώ αυτό το κυνήγησα, το αντιμετώπισα και θα συνεχίσω πάντα να το αντιμετωπίζω.
Από εκεί και πέρα η χώρα χρειάζεται μια δημόσια διοίκηση που να πατάει καλά στα πόδια της, χρειάζεται δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι να αξιολογούνται, όχι με το φόβο της απόλυσης αλλά η αξιολόγηση, να, σημαίνει επιβράβευση και σημαίνει και κάποια, ας το πούμε, νουθεσία για τους υπαλλήλους οι οποίοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Αλέξης Παπαχελάς: Θέμα μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα βάζατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θεωρώ ότι το βασικότερο ζήτημα σήμερα είναι η μονιμότητα αλλά αυτό το οποίο θα έκανα μετά βεβαιότητας, κύριε Παπαχελά, είναι θα εφάρμοζα στην πράξη τον θεσμό του δόκιμου δημοσίου υπαλλήλου, αυτό σημαίνει ότι ο υπάλληλος προσλαμβάνεται με καθεστώς δοκίμου, αξιολογείται και κρίνεται και αν στα δύο χρόνια δεν κάνει, δεν συνεχίζει στο δημόσιο.

Ο διαγωνισμός τηλεοπτικών αδειών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η στάση μας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη.
Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Αυτό είναι κάτι το οποίο το λέω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα αρχηγός.
Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός.
Αυτό εδώ πέρα είναι το σύνταγμα της Ελλάδος το οποίο στο άρθρο 15 παράγραφος 2 λέει «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους, ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή όπως ο νόμος ορίζει».
Αυτό λέει το Σύνταγμα.
Αυτό που έκανε ο κος Παππάς είναι αντισυνταγματικό να πάρει ο ίδιος τις αρμοδιότητες και να στήσει ένα διαγωνισμό με περιορισμένο αριθμό αδειών που φιμώνει την πολυφωνία, δημιουργεί συνθήκες νέας διαπλοκής και κλείνει, κύριε Παπαχελά, υφιστάμενα κανάλια.
Μα την εποχή του Internet, την εποχή όπου όλοι εκπέμπουν με όλους τους δυνατούς τρόπους είναι δυνατόν να συζητάμε για τον περιορισμό του αριθμού των καναλιών για να δημιουργηθεί μια νέα διαπλοκή;
Και το ζήτημα του τιμήματος.
Αφήστε να δούμε καταρχάς γιατί δική μου εκτίμηση είναι, κύριε Παπαχελά, ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οποιοσδήποτε διαβάζει το σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος.
Λοιπόν, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, ο νόμος δεν θα σταθεί. Αλλά πήραν 246.000.000 για τα οποία χαίρεται η Κυβέρνηση. Μιλάει η Κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους.
Μα 465.000.000 κύριε Παπαχελά έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν;
Οι καινούργιες, οι υφιστάμενες συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα στην επαναδιαπραγμάτευση με το δημόσιο ζητήθηκαν από τους εργολάβους παραπάνω χρήματα γιατί;
Διότι η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά την περιπέτεια Βαρουφάκη και τους τραγικούς διαπραγματευτικούς ισχυρισμούς του πρώτου εννιαμήνου του 2015.
Και μιας και μιλάμε για διαπλοκή, έχω μια απορία, κύριε Παπαχελά, που θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας και με τους τηλεθεατές.
Ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών είναι εργολάβος.
Είναι κουμπάρος του υπουργού Υποδομών από τον οποίο παίρνει έργα και για τον ίδιο άνθρωπο ο Υπουργός Άμυνας και συγκυβερνήτης έχει αφήσει υπονοούμενα ότι διακινεί μαύρα λεφτά. Εάν αυτό είχε γίνει επί δικών μας ημερών θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες.
Και εν πάση περιπτώσει πόσο λογικό και θεμιτό είναι ένας εργολάβος να έχει ένα κανάλι;

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης