Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία για το άσυλο που ζήτησαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Γ. Μουζάλας: Θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία για το άσυλο που ζήτησαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
«Η ελληνική κυβέρνηση, μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των δύο μηνών έκανε πράγματα, που στο προσφυγικό ζήτημα δεν έχουν γίνει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου»
Η Ελλάδα θα ακολουθήσει κάθε νόμιμη διαδικασία σχετικά με το άσυλο που έχουν ζητήσει οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας.
Υπενθυμίζεται πως οι «8» είχαν φτάσει με στρατιωτικό ελικόπτερο την επομένη (16/7) του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Αλεξανδρούπολη, με την Άγκυρα να ζητά και επίσημα πριν λίγες εβδομάδες την έκδοση τους.
Ο κ. Μουζάλας βρέθηκε σήμερα 8/9 στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Sebahattin Öztürk.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Τουρκία στον απόηχο του πραξικοπήματος, αλλά, κυρίως, το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού και τη σχετική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.
«Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και την αντίθεσή μας στο πραξικόπημα. (…)
Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε., αλλά είμαστε εδώ επειδή πρώτον το πρόβλημα συμβαίνει στο έδαφός μας και δεύτερον η Τουρκία είναι γειτονική χώρα.
Η ελληνική κυβέρνηση κάνει παρατηρήσεις και προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας.
Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε καθημερινή ροή 5.000 - 7.000 και ο αριθμός αυτός μετά την συμφωνία μειώθηκε στους 60 - 70.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία στο κομμάτι των υποχρεώσεών της που αφορά τις ροές, ανταποκρίνεται στην συμφωνία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σχολιάζοντας πως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος παρατηρείται μικρή αύξηση στις προσφυγικές ροές, χωρίς όμως να αυτό να οφείλεται σε πολιτική βούληση.
Ειδικότερα, ο κ. Μουζάλας επισήμανε πως μετά τη 15η Ιουλίου έχουν προστεθεί δύο νέοι δρόμοι ροής προσφύγων, προς τη Ρόδο και την Κάλυμνο, με την Άγκυρα να διαμηνύει πως το πρόβλημα θα λυθεί.
Επίσης, η ελληνική πλευρά ζήτησε από την τουρκική να δεχθεί τη ρύθμιση με την οποία θα υπάγονται στη συμφωνία και συνεπώς θα μπορούν να επαναπροωθούνται στην Τουρκία οι πρόσφυγες που τυχόν εμφανίζουν παραβατικότητα και για το λόγο αυτό μεταφέρονται, υπό κράτηση, από τα νησιά, σε άλλα σημεία της Ελλάδας, επειδή η εφαρμογή της συμφωνίας αφορά τους πρόσφυγες προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά.
Ο Τούρκος υφυπουργός τόνισε πως το αίτημα θα εξεταστεί.
Μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει Ελληνοτουρκική συνάντηση σε υπηρεσιακό επίπεδο για το «πολύ σημαντικό» αυτό θέμα, όπως είπε ο κ. Μουζάλας.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την άποψη πως η μείωση των προσφυγικών ροών δεν αποτελεί αποτέλεσμα του κλεισίματος των συνόρων από τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Όταν έκλεισαν τα σύνορα καθημερινά υπήρχε ροή 1000 - 1300 προσφύγων, ενώ μετά τη συμφωνία η ροή μειώθηκε στους 60 πρόσφυγες την ημέρα», υποστήριξε.
Επίσης, έκανε λόγο και για «έλλειμμα» στις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Αθήνα, θυμίζοντας τις δεσμεύσεις της για στήριξη 400 υπάλληλων στην Ελλάδα, ειδικών στο θέμα του ασύλου, αλλά και μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων στην Ευρώπη.
«Η ελληνική κυβέρνηση, μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των δύο μηνών έκανε πράγματα, που στο προσφυγικό ζήτημα δεν έχουν γίνει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Εκκενώθηκε η Ειδομένη και δημιουργήθηκαν 40.000 θέσεις φιλοξενίας.
Τα προσφυγόπουλα φέτος θα πάνε στο σχολείο και θα ενταχθούν σε ένα είδος προενταξιακής τάξης, έτσι ώστε να έχουν μια «στοιχειώδη πρόσβαση στην παιδεία. Μέσα σε δυο μήνες, έγινε η προκαταγραφή του ασύλου για όσους από τους πρόσφυγες το έχουν ζητήσει», δήλωσε, καταλήγοντας πως η Ε.Ε. και η Τουρκία «έχουν αναλάβει υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιήσουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης