Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης (ΝΔ): Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές αποτελούν οδηγό για το μέλλον της Ελλάδας

Χατζηδάκης (ΝΔ): Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές αποτελούν οδηγό για το μέλλον της Ελλάδας
«Άλλες χώρες που μπήκαν κι αυτές στα μνημόνια βγαίνουν από αυτά, ενώ εμείς παραμένουμε εγκλωβισμένοι»
Την υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών προτείνει ως λύση για την οικονομική κρίση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Σημειώνεται πως η ομιλία του κ. Χατζηδάκη έλαβε χώρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (EBEA) με θέμα «Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, οδηγός για το μέλλον της Ελλάδας», την οποία συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το Ίδρυμα «Konrad Adenauer».
«Παρά τις μεγάλες θυσίες που κάναμε αυτά τα χρόνια, βλέπουμε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, που μπήκαν κι αυτές στα μνημόνια, να βγαίνουν από αυτά, ενώ εμείς παραμένουμε εγκλωβισμένοι», σχολίασε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Αναλυτικότερα, η ομιλία του κ. Χατζηδάκη:

«Κυρίες και κύριοι

Εδώ και εφτά χρόνια όλοι οι Έλληνες κλονιζόμαστε από μια κρίση με τρία πρόσωπα.

•Μια κρίση χρέους
•Μια κρίση ελλείμματος ανταγωνιστικότητας
•Μια κρίση θεσμικής θωράκισης

Ακόμα περισσότερο, παρά τις μεγάλες θυσίες που κάναμε αυτά τα χρόνια, βλέπουμε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, που μπήκαν κι αυτές στα μνημόνια, να βγαίνουν από αυτά, ενώ εμείς παραμένουμε εγκλωβισμένοι. Και ένας από τους βασικούς λόγους που μένουμε εγκλωβισμένοι είναι πως ο λαϊκισμός παρέμεινε ισχυρός στη χώρα μας. Και μας παγίδευσε σε μια οπισθοδρομική εσωστρέφεια. Μας οδήγησε να αναλισκόμαστε σε θεωρίες και συζητήσεις που αγνοούν την πραγματικότητα.
Και μας έκανε να βαφτίζουμε προοδευτικές τις πιο αντιδραστικές πολιτικές.

Κυρίες και κύριοι,

Θεωρώ πως όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ μοιραζόμαστε μια κοινή οπτική για τη λύση στα προβλήματα της χώρας μας. Για να αφήσουμε πίσω μας τα μνημόνια και να μπούμε σε μια τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.
Η λύση αυτή δεν εδράζεται σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις, αλλά στην κοινή λογική. Στην υιοθέτηση καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Χρειάζεται να μελετήσουμε τι πέτυχε αλλού και να δούμε πως μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας.
Στη Νέα Δημοκρατία, κατά τη διαμόρφωση του προγράμματός μας, επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις των τομέων, κάνουμε διάλογο με φορείς και ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, όμως δεν αρκούμαστε σε αυτά.
Γι’ αυτό διοργανώσαμε τη σημερινή εκδήλωση και καλέσαμε ανθρώπους με πρακτική εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τον πρόεδρο Schüssel και τον δόκτορα Hirte για να μοιραστούν μαζί μας τις παραστάσεις τους από σημαντικές θέσεις ευθύνης σε χώρες με ανεπτυγμένες οικονομίες και θεσμικά συστήματα. Τον κ. Γεωργιάδη και την κυρία Albuquerque που ως υπουργοί Οικονομικών κατάφεραν να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις στις χώρες τους και να αφήσουν πίσω τους τα μνημόνια.
Θα ήταν φυσικά αφελές να πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ακριβώς ίδια με αυτά άλλων χωρών. Όμως θα ήταν επίσης αφελές να πιστέψουμε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα λύσεις που πέτυχαν σε άλλες χώρες!

Κυρίες και κύριοι,

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχουμε ανάγκη από μια καινούρια προσέγγιση στα προβλήματα της χώρας μας. Σας ρωτάω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, ποιο είναι το καινούριο; Ποιο είναι το νέο; Είναι νέο, να εμμείνουμε σε δόγματα που απέτυχαν στην Ελλάδα και παγκοσμίως, όπως αυτά της μεγάλης κρατικής παρέμβασης και της υπερφορολόγησης; Ή να ανοίξουμε τα μάτια σε αυτά που γίνονται γύρω μας και να προσαρμόσουμε τις πιο πετυχημένες συνταγές στις ανάγκες της χώρας μας;
Το πρακτικό πνεύμα, η κοινή λογική και η εξωστρέφεια. Αυτό είναι το πραγματικά καινούριο! Όχι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και ο δογματισμός! Και ένα από τα ισχυρότερα δόγματα είναι το «στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται»! Ε λοιπόν εγώ λέω ότι αυτό που δεν γίνεται είναι να συνεχιστεί αυτό το δόγμα!

Κυρίες και κύριοι,

Ένα πρώτο μεγάλο βήμα είναι να εγκαινιάσουμε ένα νέο πλαίσιο αλληλεπίδρασης με τους εταίρους μας. Να υπάρξει συνεργασία και αλληλεγγύη όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, με συστηματική ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας. Σαν και αυτή που σήμερα εγκαινιάζουμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την καχυποψία που πολλές φορές δηλητηρίασε τη σχέση μας τα τελευταία χρόνια.
Και μεταφράστηκε, από τη μία πλευρά, στην τιμωρητική προσέγγιση της τρόικας – ειδικά τα πρώτα χρόνια της κρίσης- η οποία έφερε απέναντι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Πολύ περισσότερο που η τρόικα ανέχτηκε και ανέχεται λάθη, όπως είναι η υπερφορολόγηση. Και, από την άλλη πλευρά, η καχυποψία απέναντι στους δανειστές οδήγησε στην άνθιση του λαϊκισμού και των άκρων στην Ελλάδα, φαινόμενο που έπληξε την αξιοπιστία της χώρας και μας γύρισε πίσω στην ύφεση. Ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που είχαμε αρχίσει το 2014 να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ.
Το μήνυμα, λοιπόν, της σημερινής συνάντησης, είναι: συζήτηση, διάδραση και συνεργασία, για την υιοθέτηση των καλύτερων διεθνών πρακτικών μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και πραγματιστικής προσέγγισης.

Κυρίες και κύριοι,

Στην προετοιμασία του προγράμματός μας λέμε όχι στον λαϊκισμό, στα συνθήματα και στην εύκολη αοριστολογία. Πιστεύω ότι αυτό έχει φανεί στις 25 προτάσεις που παρουσιάσαμε στο συνέδριό μας την άνοιξη, στο εθνικό σχέδιο για το μεταναστευτικό, στις θέσεις μας για τις υιοθεσίες.
Προσεγγίζουμε τις προκλήσεις της χώρας με ρεαλισμό και ειλικρίνεια, και αυτό θα αποτυπωθεί στην ομιλία του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. Γιατί για να γυρίσουμε νέα σελίδα πρέπει να γυρίσουμε και την πλάτη στη δημαγωγία και την αερολογία. Να προσφέρουμε την ελπίδα της αλήθειας, όχι των ψεύτικων υποσχέσεων.
Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα έχει ως στόχο την Ελλάδα που θα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και θα κερδίσει με το σπαθί της τη θέση της στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Ελλάδα όχι των επιδομάτων, αλλά των ευκαιριών, στην οποία κάθε Έλληνας θα νιώθει ότι αν βάλει κάτι σκοπό και αν εργασθεί σκληρά θα πετύχει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Την Ελλάδα της πραγματικής αλληλεγγύης που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω και θα προσφέρει στους πολίτες της το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό: Νέες δουλειές. Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Για αυτή την Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Γνωρίζουμε ότι θα είναι μια δύσκολη μάχη. Όμως αν τη δώσουμε με σοβαρότητα, σχέδιο και σκληρή δουλειά, βασισμένοι στις καλές διεθνείς πρακτικές, είναι μια μάχη που πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι στο χέρι μας να την κερδίσουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης