Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ζητούμενο η υπέρβαση από Γεννηματά, Θεοδωράκη για τη συμπόρευση

Ζητούμενο η υπέρβαση από Γεννηματά, Θεοδωράκη για τη συμπόρευση
Κυριαρχεί η καχυποψία και οι προσωπικές στρατηγικές
Το εγχείρημα της σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι για τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα είναι για άλλη μια φορά στον αέρα.
Αν και την περασμένη Παρασκευή τα μηνύματα που εκπέμπονταν και από τις δύο πλευρές ήταν εξόχως αισιόδοξα για την ευοίωνη κατάληξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων, το τοπίο άλλαξε άρδην.
Η δήλωση της κας.Γεννηματά ότι το φθινόπωρο είναι το απώτερο χρονικό όριο για την εκλογή του νέου αρχηγού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ.Θεοδωράκη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για τελεσίγραφα.
«Η ιστορία δεν γράφεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων.
Και ούτε οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες πολίτες δέχονται τέτοιου είδους τελεσίγραφα» είπε ο κ.Θεοδωράκης.
Η απάντηση ήταν άμεση.
«Ο κόσμος της παράταξης αγωνιά για αποτελέσματα, για έργα και όχι για λόγια.
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει.
Είναι λάθος με συνεντεύξεις και διαρροές να υπονομεύεται το κλίμα των συνεννοήσεων που διεξάγονται» τόνισε το ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εκεί που φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν κάνει ένα βήμα μπροστά, ξαφνικά να κάνουν δύο βήματα πίσω και το εγχείρημα να μοιάζει να είναι στον αέρα.
Αν και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως η σύμπραξη τους είναι σχεδόν μονόδρομος για την πολιτική τους επιβίωση, είναι προφανές το έλλειμμα εμπιστοσύνης και το περίσσευμα καχυποψίας.
Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το Ποτάμι ότι δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το εάν πραγματικά θέλει ή όχι να συμμετάσχει στο εγχείρημα.
Το Ποτάμι φοβάται τον κίνδυνο «καπελώματος», την ώρα που αρκετά στελέχη του νιώθουν πιο κοντά στο αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη από ότι στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή, και στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ξεπεραστεί οι επιφυλάξεις για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό το εγχείρημα, το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βάζει τέλος σε μια ιστορική πορεία, οδηγώντας στο τέλος του ΠΑΣΟΚ όπως το γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι προφανές πως η όλη διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να θεωρηθεί.
Το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα της σύμπραξης, τι μορφή θα έχει ο νέος πολιτικός φορέας, πώς θα διεξαχθεί η εκλογή του νέου αρχηγού, ποιοι θα συμμετάσχουν και εν τέλει τι θα γίνει με τους χαμένους της προεδρικής αναμέτρησης είναι «καυτά» ζητήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις.
Η καχυποψία, οι προσωπικοί στρατηγικές και οι κομματικοί εγωισμοί κυριαρχούν.
Ίσως να είναι και λογικό όταν πρέπει να ληφθούν εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν την «τύχη» πολιτικών και κομμάτων.
Αλλά η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού μοιάζει μονόδρομος και κυρίως αμοιβαία επωφελής.
Διότι μπορεί ο κ.Θεοδωράκης να υποστηρίζει πως το Κέντρο είναι πολύ μεγαλύτερο του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά είναι ξεκάθαρο στην κοινή γνώμη πως το εγχείρημα αυτό της Κεντροαριστεράς ή του μεσαίου χώρου δεν πρόκειται να έχει καμία επιτυχία, αν τα δύο αυτά κόμματα δεν ενώσουν δυνάμεις.
Τη λύση θα τη δώσουν οι ίδιες οι ηγεσίες σε συνεννόηση πάντα με τη βάση των κομμάτων τους.
Και εκεί θα φανεί κατά πόσο είναι σε θέση να ξεπεράσουν αγκυλώσεις του παρελθόντος και να βρουν μια κοινή πορεία, από την οποία είναι πιθανό να προκύψει κάτι πολιτικά νέο.
Κάτι που δηλώνουν ότι επιδιώκουν τόσο η κα.Γεννηματά όσο και ο κ.Θεοδωράκης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης