Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρέμβαση Κοτζιά στη συζήτηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τα κράτη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης – Τι ανέφερε

Παρέμβαση Κοτζιά στη συζήτηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τα κράτη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης – Τι ανέφερε
Τι ανέφερε στην παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς
Η διήμερη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία) με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ - ανατολικών εταίρων και η περαιτέρω ανάπτυξη δικτύων.
Κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα έξι αυτά κράτη ως χώρες που προήλθαν από την ΕΣΣΔ.
Υπογράμμισε ότι τα τρία από αυτά, - η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Μολδαβία - έχουν ιστορικές σχέσεις με την Ευρώπη, άνω των 1.000 ετών, ενώ τα υπόλοιπα τρία συνδέονται με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό για πάνω από δύο χιλιετηρίδες.
Για τον λόγο αυτόν ο κ. Κοτζιάς πρότεινε να συνταχθεί ένας κατάλογος θεμάτων συνεργασίας και να συμφωνηθεί σε ποια σημεία υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για να προγραμματισθεί καλύτερα η συζήτηση και η εκατέρωθεν συνεργασία.
Μάλιστα, ανέλυσε την προσωπική εμπειρία από τις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ, στις οποίες είχε συμμετάσχει ο ίδιος στο παρελθόν.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία «να τους βλέπουμε και τους έξι για μία ώρα, να λέμε ευχολόγια και να φεύγουμε.
Θα ήταν προτιμότερο να προγραμματίζονται χωριστές συζητήσεις με κάθε χώρα, δύο ώρες ανά εξάμηνο.
Με αυτό τον τρόπο σε ένα διάστημα ενός με ενάμιση χρόνου θα μπορούσε να γίνει εξαντλητική συζήτηση με κάθε κράτος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».
Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής από ευρωπαϊκής πλευράς των αποφάσεων και δεσμεύσεων της ΕΕ για την απελευθέρωση θεωρήσεων για τους πολίτες των κρατών εκείνων, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης