Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης: Είμαστε προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας – Να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση

Παπαδημούλης: Είμαστε προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας – Να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση
Η κυβέρνηση εγγυάται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και την άριστη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ με τη Eurostat είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση της συμφωνίας υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος υπογράμμισε πως εγγυάται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και την άριστη συνεργασία με της Eurostat.
«Αυτό που κυριάρχησε στη χθεσινή συζήτηση με τον Μοσκοβισί ήταν η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, που αποτελούν την ουρά της πρώτης αξιολόγησης, ει δυνατόν και μέσα στον Σεπτέμβρη, προκειμένου να πάρουμε τα 2,8 δισ. που εκκρεμούν από τη μεγάλη δόση των 10,3 δισ. και η ταχύτερη δυνατή και επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ δεν τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση, σημάδι ότι η ένταση και η κόντρα που προκάλεσε αυτή η χοντροκομμένη και άκομψη παρέμβαση της Κομισιόν, μπαίνει σε έναν δρόμο εκτόνωσης.
Και αυτό νομίζω ότι είναι σωστό, γιατί οι πάντες γνωρίζουν εδώ στις Βρυξέλλες ότι και τα ελλείμματα της περιόδου των προηγούμενων ετών και τα «μαγειρέματα» των δημόσιων στατιστικών βαραίνουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφορούν στο παρελθόν και επί των ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα ουδείς αμφισβητεί στις Βρυξέλλες την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και την εγκυρότητα των δημόσιων στατιστικών.
Κατά τα άλλα, για την κυβέρνησή μας και τη χώρα μας, είναι αυτονόητα και δεδομένα τα εξής: Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα και ψηφίστηκε από 221 βουλευτές πέρσι τον Ιούλιο.
 Είμαστε προσηλωμένοι στην υλοποίησή της και εγγυόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και την άριστη συνεργασία ΕΛΣΤΑΤ-Eurostat» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο κ.Παπαδημούλης, ο οποίος υποστήριξε πως «η θεωρία ότι μπήκαμε στο Μνημόνιο επειδή κάτι «μαγειρεύτηκε» στην ΕΛΣΤΑΤ εκείνη την περίοδο δεν «αντέχει» στον κριτικό έλεγχο και απέχει της αλήθειας».
«Μπήκαμε στα Μνημόνια εξαιτίας μιας άθλιας δημοσιονομικής και οικονομικής διαχείρισης στη δεκαετία 2000-2009, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ η θεωρία ότι όλα πήγαιναν καλά επί κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή και έγινε ένα μαγικό και μας έβαλαν στα Μνημόνια.
Αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν καμία σχέση με μια αριστερή ανάλυση των πραγμάτων.
Το θέμα αυτό που έχει ανακύψει δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί.
Θα συζητηθεί εκτιμώ στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.
Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μπουν τα πράγματα στη σωστή βάση, αλλά ζητάμε από την Κομισιόν να σέβεται την ανεξαρτησία της εν εξελίξει δικαστικής διαδικασίας.
Έτσι νομίζω ότι θα λυθεί το θέμα.
Αν προσέξει κανείς τον ελληνικό Τύπο όλες αυτές τις μέρες θα παρατηρήσει ότι οι αντιπολιτευόμενοι της κυβέρνησης επένδυαν πολλά στο σενάριο της εμπλοκής με αφορμή την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου, καθώς περίμεναν ότι θα «καταρρεύσει» η συζήτηση» τόνισε ο κ.Παπαδημούλης.
Όπως είπε, έγινε ακριβώς το αντίθετο κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, καθώς «υπήρξε μια κοινή συμφωνία για επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης και των 15 προαπαιτούμενων και της 2ης αξιολόγησης, με το πρόσθετο στοιχείο ότι συμφώνησαν -μετά από ελληνική πρόταση- να υπάρχει αυτό το αποκληθέν «κόκκινο τηλέφωνο», η απευθείας επικοινωνία σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών, έτσι ώστε όπου υπάρχουν προβλήματα να λύνονται χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις».
«Είναι κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και της Κομισιόν να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.
Νομίζω ότι χθες έγινε ένα σημαντικό βήμα και στο άλλο κομμάτι που μας «καίει»: στο να προχωρήσουν οι μελέτες βιωσιμότητας του χρέους από ESM, ΕΚΤ κλπ, ώστε η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους με βάση τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στις 24 Μαΐου να γίνει μέχρι το τέλος του 2016.
Αυτό θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο γιατί θα κάνει αυτόν τον οδικό χάρτη πιο δεσμευτικό – που είναι απαραίτητο για τους δημοσιονομικούς μας στόχους-, αλλά και γιατί θα δώσει ένα περαιτέρω σήμα σταθεροποίησης, που θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης