Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανδρουλάκης (Ευρωβουλευτής): Σημαντικές καθυστερήσεις σε πολλά επίπεδα στο προσφυγικό ζήτημα

Ανδρουλάκης (Ευρωβουλευτής): Σημαντικές καθυστερήσεις σε πολλά επίπεδα στο προσφυγικό ζήτημα
«Πρέπει άμεσα να επιβληθούν χρηματικές ρήτρες σε όσες χώρες της ΕΕ αρνούνται να συμμετάσχουν και να δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο έδαφος τους»
Την εκτίμηση ότι το προσφυγικό θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα, εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας σήμερα Παρασκευή (26/8) στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα FM” και τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που υπάρχει απέναντι στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει και τις εξελίξεις στο χώρο τις κεντροαριστεράς, οι οποίες σύμφωνα «εξελίσσονται πάρα πολύ αργά».
Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη:

«Εμείς, στην Ελλάδα, το έχουμε συνδέσει με τον εμφύλιο της Συρίας, στην πραγματικότητα όμως συνδέεται με την αύξηση του πληθυσμού σε Μέση Ανατολή και Αφρική και τις ελλείψεις προοπτικών που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα το 2040, η Νιγηρία θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε πληθυσμό, πίσω από την Ινδία και την Κίνα.
Άρα, πέρα από τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Συρία, εξέλιξη που όλοι βέβαια ελπίζουμε να συμβεί σύντομα, πρέπει να δούμε και με ποιους τρόπους θα δημιουργήσουμε κίνητρα και προοπτική σε αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν στις χώρες τους.
Δηλαδή, πως θα στηρίξουμε τις χώρες αυτές να ισορροπήσουν, στην Νιγηρία, υπάρχει ουσιαστικά ένας εμφύλιος πόλεμος, η Μπόκο Χαραμ, πως θα μειωθούνε τα προβλήματα τα εσωτερικά, πως θα υπάρχει μία στοιχειώδης οικονομική ευημερία, ένα κράτος δικαίου, για να κρατηθούν οι πληθυσμοί εκεί. Να υπάρχει μία ισορροπία στις χώρες του Μαγκρέμπ, που βλέπουμε μία μεγάλη αναστάτωση μετά την Αραβική Άνοιξη.»

Σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα ο Ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι: «υπάρχει σημαντική καθυστέρηση σε πολλά επίπεδα.
Καθυστερήσαμε να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, καθυστερούμε να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους 500 εκατομμυρίων Ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία που είναι διαθέσιμα για την περίοδο 2014-2020 καθώς και την έκτακτη χρηματοδότηση των 345 εκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε πέρσι.
Ευθύνες υπάρχουν βέβαια και από την πλευρά των Ευρωπαίων, ειδικά της Κας Μέρκελ, η οποία δείχνει αδικαιολόγητη ανοχή προς τον κ. Ερντογάν με αποτέλεσμα να ενισχύει την αδιαλλαξία του.
Σημαντικό πρόβλημα συνιστά και το γεγονός ότι τα προγράμματα μετεγκαταστάσεις δεν λειτουργούν ικανοποιητικά αυτή τη στιγμή.
Πρέπει άμεσα να επιβληθούν χρηματικές ρήτρες σε όσες χώρες της ΕΕ αρνούνται να συμμετάσχουν και να δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο έδαφος τους.
Πρέπει επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των καθαρά οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους από την στιγμή που δεν υπάρχει η αντικειμενική ανάγκη φιλοξενίας τους.»

Για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι: «Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία εξελίσσεται πάρα πολύ αργά.
Η διαδικασία κινείται από πάνω, πράγμα που λειτουργεί ως τροχοπέδη ενώ θα έπρεπε να προέρχεται από κάτω, από την κοινωνία με ένα σύγχρονο πρόγραμμα που θα δίνει απαντήσεις σε πραγματικά προβλήματα.
Σήμερα έχει ανάγκη η χώρα την κεντροαριστερά και ως θεσμική κουλτούρα και ως αντίληψη.
Χρειάζεται μια φωνή λογικής, την έχει ανάγκη ο τόπος.
Το ταμείο και ο χρόνος είναι οι εκλογές, εάν δεν υπάρχει ένα σχήμα μέχρι τις επόμενες εκλογές που θα αγκαλιάσει την γόνιμη κριτική και θα προσφέρει μια υγιή προοπτική τότε δυστυχώς θα έχουμε αποτύχει.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης