Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ - Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης

Σκουρλέτης: Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ - Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης
Τι ανέφερε για τη ΔΕΗ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης
«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ και αυτή ακριβώς είναι η θέση της κυβέρνησης», δηλώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στη Real News, τονίζοντας πως «το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί».
 «Αυτό», συμπληρώνει ο υπουργός, «το γνωρίζει ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να κάνει πως το αγνοεί - και αυτό γεννά ερωτήματα».
Ακόμη, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει «κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Πιτσιόρλα και είναι λάθος να καλλιεργείται η εντύπωση για κάτι τέτοιο», ενώ εκείνο στο oποίο αντιπαρατίθεται  όπως αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης, «είναι πρακτικές που δεν απορρέουν  από τον ρόλο που έχει ο καθένας.
Ναι, πράγματι, πιστεύω πως το ΤΑΙΠΕΔ κακώς επεκτείνεται  και σε αλλά πεδία πέρα από το αντικείμενο του.
Πρόκειται για έναν οργανισμό που τον κληρονομήσαμε και κινείται με μια δυναμική από το παρελθόν.
Θεωρώ  πως η συγκρότηση του νέου υπερταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιούσιας θα περιορίσει τον ρόλο του σε εκείνες τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουμε δεσμευτεί με τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, και μόνο σε αυτές».
Για την τροπολογία που μείωσε τα τέλη διέλευσης του φυσικού αερίου, και τις διαρροές που κάνουν λόγο για σκέψεις αποχώρησης των Αζέρων της SOCAR από το έργο, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθαρίζει ότι «ο αγωγός TAP υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και όλα δείχνουν πως το ελληνικό κομμάτι του αγωγού θα είναι το πρώτο που θα ολοκληρωθεί.
 «Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, εναπόκειται στους Αζέρους να αποφασίσουν τι θέλουν και τι μπορούν να κάνουν», προσθέτει.
Μάλιστα, ο υπουργός εξηγεί ότι  «με την τροπολογία δεν έχουμε παρέμβει στους όρους του διαγωνισμού, απλώς μετά την προτροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποτρέψαμε την αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου κατά 68%, προστατεύοντας την εγχώρια παραγωγή και τα νοικοκυριά».
 «Αν ο διαγωνισμός ναυαγήσει, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
 Ουδέν κακόν αμιγές καλού», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το αν η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό South Stream, αναφέρει πως «η κατασκευή του δεν αντίκειται στις ευρωπαϊκές στρατηγικές, ούτε λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς αλλά έργα», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε θετικοί στην προοπτική κατασκευής του».
Ακόμη, ο υπουργός χαρακτήρισε ως «πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση την υλοποίηση του σχεδίου για τον νέο ΑΔΜΗΕ», καθώς, «κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα (51%) των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη στρατηγική συνεργασία άλλου αντίστοιχου διαχειριστή δικτύων κατά 24%», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «ένα μοντέλο που θα πρέπει να το εφαρμόσουμε και σε άλλους τομείς».
Για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο υπουργός τονίζει ότι «πρέπει να κλείσει στην ώρα της, γιατί αυτό θα είναι προς όφελος μας», αν και «αυτό δεν εξαρτάται πάντα από εμάς».
Όπως αναφέρει, «σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων», ενώ για τις ομαδικές απολύσεις, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «και μόνο η σκέψη για απελευθέρωσή τους συνιστά σχιζοφρένεια σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας».
 Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης απορρίπτει το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως σχήμα οξύμωρο μία συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.
«Δεν νομίζω πως μιλάει κανείς στα σοβαρά  για εκλογές στην Ελλάδα σήμερα, είτε από τη μεριά της κυβέρνησης, είτε από τη μεριά της αντιπολίτευσης.
Εκτός απροόπτου η οικονομία θα πάει καλύτερα και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης σύντομα θα είναι πραγματικότητα», υπογραμμίζει ο υπουργός.
Σε ότι αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Σκουρλέτης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε έναν «ανοικτό διάλογο που πρέπει να ανοίξει, με σκοπό τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων», εικάζοντας ταυτόχρονα ότι «στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας να είχε σημασία ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης