Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο «κίνδυνος» οι τηλεοπτικές άδειες να γίνουν … Mall - Aλαλούμ στο τηλεοπτικό τοπίο

Ο «κίνδυνος» οι τηλεοπτικές άδειες να γίνουν … Mall - Aλαλούμ στο τηλεοπτικό τοπίο
Γιατί μπορεί στο τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχουν 10 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο οι τηλεοπτικές άδειες να γίνουν νέο Mall και να δημιουργηθεί το απόλυτο αλαλούμ στο τηλεοπτικό τοπίο βρίσκεται η κυβέρνηση.
Ειδικότερα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί των κυρίων προσφυγών (αιτήσεων ακυρώσεως) των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν ήδη συζητηθεί στη φάση των ασφαλιστικών μέτρων όπου απορρίφθηκαν μεταξύ άλλων γιατί «προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές (αρχή κράτους δικαίου και αρχή ισότητας) η επ΄ αόριστον ανοχή λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών που ιδρύθηκαν και λειτουργούν παρανόμως».
Ωστόσο και στην περίπτωση του The Mall Athens το ΣτΕ είχε κρίνει μεν άκυρη την άδεια δόμησης και είχε διαπιστώσει σωρεία αντισυγματικών πράξεων και παρανομιών έδωσε τη δυνατότητα στο ΥΠΕΧΩΔΕ (γιατί δεν μπορούσε να «γκρεμιστεί» το εμπορικό κέντρο καθώς λειτουργούσε πάνω από 10 χρόνια!) για να ξεπεράσει τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που ανέκυψαν να επανέλθει με νεότερες αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του όλου έργου και θα αιτιολογούν την αναγκαιότητα μεγαλύτερου (υπερδιπλάσιου) συντελεστή δόμησης για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου.
Ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο δεν είναι καθόλου ανύπαρκτος καθώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας λειτουργούν πάνω από δύο δεκαετίες.
Έτσι μπορεί να προκύψει το εξής καταπληκτικό φαινόμενο.
Να υπάρχουν κανάλια που λειτουργούσαν προηγουμένως και να έχουν λάβει άδεια από τη δημοπρασία ενώ ταυτόχρονα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους νέα κανάλια που μετείχαν στη δημοπρασία και να συνεχίσουν να λειτουργούν κανάλια που προϋπήρχαν αλλά δεν έλαβαν άδεια από τη διαδικασία της δημοπρασίας.
Ουσιαστικά δηλαδή με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αύξηση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας σε 10 καθώς δεν πρέπει να διαφεύγει ότι πλην των 11 που υπέβαλαν αίτηση (αποκλείστηκαν δύο μη κατέχοντες άδεια) υπάρχει και το TV Μακεδονία του ομίλου Κυριακού.
Είναι προφανές πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αλαλούμ αλλά και προσφυγές από όσους έχουν πληρώσει για να λάβουν άδεια οι οποίες όμως είναι δύσκολο να τύχουν θετικής έκβασης αν πληρώσουν εκ των υστέρων όσοι δεν έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία δημοπρασίας.
Βέβαια το θετικό για την κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.
Καμία σχέση δηλαδή με τον αρχικό στόχο της αδειοδότησης όπως η ίδια τον έχει περιγράψει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης