Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Φτάσαμε κοντά σε μία εθνική τραγωδία το 2015 – Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 100 δισ. ευρώ

Μητσοτάκης: Φτάσαμε κοντά σε μία εθνική τραγωδία το 2015 – Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 100 δισ. ευρώ
«Οι πολίτες σήμερα πληρώνουν το οδυνηρό τίμημα της καταστροφικής περιόδου των 6 πρώτων μηνών διακυβέρνησης Τσίπρα»
Το 2015 παρ' ολίγον να γίνει ένα έτος εθνικής τραγωδίας εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής επί του θέματος.
Στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέκρινε το ότι χρειάστηκαν 4 μήνες για να συζητηθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα την περίοδο της υπουργίας Βαρουφάκη, ενώ σχολίασε και την «σιωπή» ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και ο Αλέξης Τσίπρας:
«Η συμμετοχή στη συζήτηση είναι πολύ περιορισμένη.
Η κυβέρνηση αισθάνεται άβολα.
Τόσο άβολα που ο Αλ. Τσίπρας δεν πήρε τον λόγο και ο κ. Καμμένος βρέθηκε στη Βουλγαρία.
Η απουσία του πρωθυπουργού προκαλεί εύλογα ερωτήματα.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι όσο απομακρυνόμαστε από τα τραγικά γεγονότα του 2015 τόσο λιγότερη θα είναι η ανάγκη να διερευνήσουμε τι έγινε»…
Εν συνεχεία, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση το περασμένο έτος, κάνοντας μάλιστα και τον σχετικό απολογισμό.
«Οι πολίτες σήμερα πληρώνουν το οδυνηρό τίμημα της καταστροφικής περιόδου των 6 πρώτων μηνών διακυβέρνησης Τσίπρα.
Η οικονομία βούλιαξε στην ύφεση, επιχειρήσεις έκλεισαν, εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, το κράτος απώλεσε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.
Η απώλεια του ΑΕΠ στη διετία 2015-2016 εκτιμάται σε 21 δισ. ευρώ.
Επίσης, εγκαλείστε για το γεγονός ότι οι τράπεζες αγοράστηκαν από ξένους επενδυτές, που πήραν τον έλεγχό τους έναντι μόλις 5,3 δισ.
Επί των ημερών σας οι έννοιες αλήθεια, συνέπεια, αξιοπιστία πήραν οριστικό διαζύγιο από την οικονομική, κοινωνική, πολιτική πραγματικότητα.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ.Γιάννης Στουρνάρας, υπολόγισε το κόστος του α' εξαμήνου ΣΥΡΙΖΑ σε 86 δισ. ευρώ, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ.Regling, σε συνέντευξή του, ανέβασε το κόστος στα 100 δισ. ευρώ!.
Επιβλήθηκαν νέα μέτρα λιτότητας 9 δισ. ευρώ περίπου για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που προκάλεσε η κυβέρνηση κατά το α' επτάμηνο του 2015.
Οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων, τα capital controls, διέλυσαν την οικονομία. Οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν.
Τα "λουκέτα" πολλαπλασιάστηκαν.
Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) απαξιώθηκε και απώλεσε το 1/3 περίπου της αξίας του», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «οι πολίτες πληρώνουν σήμερα το λογαριασμό, ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ και οι περικομμένες συντάξεις είναι το οδυνηρό τίμημα αυτής της περιόδου».
«Και μετά απορήσατε γιατί το πανεπιστήμιο Harvard σας απένειμε το βραβείο της χειρότερης διαπραγμάτευσης του 2015», σχολίασε καυστικά…
Ερχόμενος και πάλι στο σημερινό, επίμαχο θέμα της Εξεταστικής, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνησης πως «δεν υπήρχε σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά μόνο σας για την… κατάληψη της εξουσίας».
Για το δημοψήφισμα - «παρωδία» του Ιουλίου 2015, υπογράμμισε πως ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τους Έλληνες, καθώς τους τρομοκράτησε ενώ παράλληλα οδήγησε στη σύναψη του 3ου Μνημονίου.
Επίσης, κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να καταθέσει στη Βουλή το «plan X» του Γιάνη Βαρουφάκη και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, για τον οποίο «ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πως είναι "asset" για την Ελλάδα»…
«Μήπως όμως το "Plan X" ήταν τελικά "Plan Α", όπως αναμφισβήτητα θα επιθυμούσε ο κ. Βαρουφάκης;», διερωτήθηκε, ενώ συμπλήρωσε:
«Εσείς κ. Τσίπρα θα έπρεπε να είστε o πρώτος που επιθυμεί αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή, αν θέλατε πραγματικά να στείλετε το μήνυμα ότι αλλάξατε.
Η εξεταστική θα ήταν για εσάς μια ευκαιρία να πείτε ένα συγνώμη.
Αλλά δεν θα το κάνετε.
Γιατί αρνείστε να μάθετε από τα λάθη σας.
Η εξουσία είναι για εσάς αυτοσκοπός».
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόφαση ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως «το ρεύμα απογοήτευση που υπάρχει στους νέους δεν θεραπεύεται με το δικαίωμα του ψήφου που τους δώσατε»…
Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για«υποτίμηση του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας», με αφορμή τις προτάσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση που παρουσιάστηκαν χθες:
«Τελειώσατε την ομιλία σας χθες κ. Τσίπρα με τη φράση "για πρώτη φορά η δημοκρατία στην εξουσία".
Δεν ντρέπεστε;».
Πριν τελειώσει την ομιλία του, έκανε αναφορά και στην «ακραία χυδαιότητα» του Πάνου Καμμένου απέναντι στην Φώφη Γεννηματά.
Καταλήγοντας, επικαλέστηκε τους σχετικούς χαρακτηρισμούς του στενού συνεργάτη του Γ. Βαρουφάκη, του κ. Galbraith, ο οποίος είχε γράψει πως «μόνο όταν υπάρχει απελπισία σε έναν λαό έρχονται στην εξουσία κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Η απελπισία όμως σύντομα θα δώσει τη θέση της στην ελπίδα της αλήθειας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκη.…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης