Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χ. Θεοχάρης: Το χάος που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2015 γύρισε την ελληνική οικονομία στην ύφεση

Χ. Θεοχάρης: Το χάος που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2015 γύρισε την ελληνική οικονομία στην ύφεση
Η Δημοκρατική Ευθύνη στηρίζει την πρόταση για εξεταστική 
Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, προχωρώντας σε ένα απολογισμό του έργου των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
«Ο τελευταίος 1,5 χρόνος είναι μια από τις σπάνιες στιγμές στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους που η πολιτική ελπίδα μετατράπηκε τόσο γρήγορα, σε φόβο, στη συνέχεια σε υποταγή και εντέλει σε παραίτηση», ανέφερε σήμερα 26/7 στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση της ΝΔ περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής, ενώ συμπλήρωσε:
«Ο κ. Μπαλαούρας έκλεισε την ομιλία του με την αραβική παροιμία για το καραβάνι και τα σκυλιά.
Η αραβική παροιμία που ταιριάζει στη διαπραγμάτευσή σας είναι αυτή που λέει ότι ράχη της καμήλας έσπασε από ένα άχυρο.
Η καμήλα είναι οι Έλληνες και ο άκαρδος καμηλιέρης που φόρτωσε ακόμα και το άχυρο είναι οι δανειστές και οι Γερμανοί.
Το μόνο που κάνετε είναι να εκλιπαρείτε για ανθρωπιά, ευτελίζοντας τη χώρα.
Επί δύο χρόνια ο κ. Τσίπρας ζητούσε εκλογές, γιατί αυτός θα διαπραγματεύονταν καλύτερα, και θα έκανε μια πρόταση στους εταίρους που δε θα μπορούσαν να αρνηθούν.
Αντί για αυτό η κυβέρνηση αγνόησε τους κινδύνους και τα πρότερα γεγονότα φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν την άτακτη χρεοκοπία».
«Ήδη όμως από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακήρυξε τον κ. Τσίπρα ως τον χειρότερο διαπραγματευτή της χρονιάς.
Σε λίγο θα υπάρξει και διδακτορικό για το πως μπορεί μια χώρα να αυτοπυροβοληθεί», σχολίασε καυστικά.
Συνεχίζοντας:
«Εκπλήσσομαι όμως που ακόμα και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις ως πόλεμο.
Ακούσαμε προ ολίγου τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ιρλανδία τι θα έπρεπε να πει;
Η Ιρλανδία είχε πρόβλημα σε 2 τράπεζες με μόνο το 4% των καταθέσεων των Ιρλανδών.
Εκβιάστηκε από τους Ευρωπαίους να φορτωθεί χρέος 85 δις ευρώ για να αποφευχθεί το πλήγμα στις Γαλλικές, Γερμανικές και Βρετανικές τράπεζες.
Αυτό ήταν πραγματικός πόλεμος.
Η κυβέρνηση αγνόησε το προηγούμενο των επιστολών της ΕΚΤ προς τις αρμόδιες αρχές της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, όπου ρητά αναφερόταν πως στις χώρες όπου ήταν εκτός προγράμματος το τραπεζικό τους σύστημα θα θεωρούνταν αφερέγγυο και άρα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ευρωσύστημα.
Τις καταθέτω.
Δεν δικαιούστε να λέτε πως δεν ξέρατε.
Και στη συνέχεια όταν η διαπραγμάτευση έφθασε σε αδιέξοδο η Κυβέρνηση οργάνωσε ένα δημοψήφισμα παρωδία.
Μόλις χθες ο Π/Θ μίλησε για την ανάγκη πρόβλεψης στο Σύνταγμα για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.
Τι να τα κάνουμε όταν τα αγνοείτε, τα ευτελίζετε, όταν εξαπατάτε τον λαό;
Σήμερα βέβαια ένα χρόνο μετά ο ίδιος ο Π/Θ, υποστήριξε πως η πρωθυπουργία είναι διαφορετική στην πράξη από ό,τι στη θεωρία, πως τώρα έχει μεγαλύτερη επίγνωση των ευρωπαϊκών συσχετισμών και των δυνατοτήτων της χώρας από ό,τι πριν αναλάβει την πρωθυπουργία, πως είχε ρομαντική προσέγγιση αναφορικά με το πως θα υπολόγιζε η ΕΕ το πολιτικό κόστος του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Ο ρομαντισμός έχει θέση στη ζωή, όχι όμως στην πολιτική.
Και ειδικά στη διακυβέρνηση της χώρας είναι καταστροφικός!
Ρομαντικές αυταπάτες έχουν οδηγήσει χώρες σε εθνικές καταστροφές.
Βέβαια δε μας είπατε αν και το Σχέδιο Β ήταν και αυτό μια αυταπάτη.
Όταν το κατήγγειλα από αυτό εδώ το βήμα στις 29/06/2015 με απειλήσατε με εισαγγελέα.
Η αλήθεια βέβαια αποκαλύφθηκε γρήγορα δείχνοντας πως υπήρχαν όντως κύκλοι εντός της κυβέρνησης που σχεδίαζαν και σκέφτονταν σοβαρά την έκδοση εθνικού νομίσματος, ενώ ταυτόχρονα άλλοι κύκλοι εισηγούνταν σχέδια για την κινητοποίηση του στρατού για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης – θυμίζω τις δηλώσεις Καμμένου ενώπιον του κ. Τσίπρα. Αυτό λέγεται θεσμική ανευθυνότητα, λέγεται θεσμική εκτροπή, λέγεται αδυναμία και ανικανότητα ελέγχου του Π/Θ πάνω στην ίδια την Κυβέρνησή του.
Σίγουρα όμως δεν λέγεται αυταπάτη.
Και το αποτέλεσμα;
Το χάος του καλοκαιριού αύξησε την αβεβαιότητα και γύρισε την οικονομία στην ύφεση, τα 74,5 δις ευρώ κόκκινα δάνεια έγιναν 110, οι μετοχικές αξίες των τραπεζών εξαϋλώθηκαν όπως και η επένδυση του ΤΧΣ σε αυτές.
Η αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση έγινε με τεράστια έκπτωση στις χρηματιστηριακές τους αξίες σηματοδοτώντας την πλήρη απαξίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ας ελπίσουμε πως το successstory της ανακεφαλαιοποίησης με μόνο 5,5 δις ενώ είχατε 25 διαθέσιμα, successstory που εμποδίζει τις τράπεζες να λύσουν το θέμα των κόκκινων δανείων δεν θα οδηγήσει σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Τέλος το 2015 είδαμε και την παγκόσμια πρωτοτυπία στην ΑΜΚ της τράπεζας Αττικής όπου η αύξηση γίνονταν ακριβότερα από την χρηματιστηριακή τιμή.
Η ευκαιρία ήταν τόσο μεγάλη που εκτός από το ΤΣΜΕΔΕ, που επένδυσε συνολικά 643 εκ., συμμετείχαν και άλλες εταιρείες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου όπως το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η ΕΥΔΑΠ, η Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ.
Μετά αναρωτόμαστε που πάνε τα λεφτά των συνταξιούχων.
Σήμερα η απάτη ολοκληρώνεται: τα 0,30 ευρώ της Αττικής αξίζουν 0.08

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Να απαντήσουμε σε αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πως κρίθηκαν τα γεγονότα με τις εκλογές.
Εδώ δηλώνετε εσείς οι βουλευτές πως παραπλανηθήκατε με το ΕΚΑΣ και δεν καταλάβατε τι ψηφίζατε και τι γινόταν.
Πόσο άνανδρο να λέτε πως κρίθηκαν αυτά ρίχνοντας το βάρος σε αυτούς που εξαπατήσατε.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Έχοντας υπόψη πως ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την απώλεια της προληπτικής πιστωτικής γραμμής των 10 δις, έχοντας υπόψη πως ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι προσωπικά υπεύθυνοι για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, έχοντας υπόψη πως ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών, έχοντας υπόψη πως ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι προσωπικά υπεύθυνοι για τα 86 δις κόστος που φορτώθηκε η ελληνική οικονομία το καλοκαίρι του 2015, έχοντας υπόψη πως ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την εκτόξευση των κόκκινων δανείων και για την μείωση των καταθέσεων, έχοντας υπόψη πως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήταν το κόψιμο του ΕΚΑΣ, έχοντας υπόψη πως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήταν ο ΕΝΦΙΑ που αλλάζετε με την ουρά στα σκέλια, ξεχνώντας τα ταξικά πρόσημα , έχοντας υπόψη πως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήταν οι ληστρικές αυξήσεις των εισφορών από 1/1/2017, έχοντας υπόψη πως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα είναι το κουτσούρεμα εργασιακών δικαιωμάτων, έχοντας υπόψη πως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι πως ο κόφτης έχει ήδη ενεργοποιηθεί αφού για να ισοσκελίσετε τον Π/Υ δεν χρηματοδοτείτε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Όνειδος για αριστερή διακυβέρνηση, έχοντας υπόψη πως οι πολίτες έχουν δικαίωμα να μάθουν τη συνέβαινε εν αγνοία τους όταν βάζατε σε κίνδυνο τη ζωή τους, την περιουσία τους και το μέλλον των παιδιών τους.
Η Δημοκρατική Ευθύνη στηρίζει την πρόταση αν και δεν ελπίζουμε πως θα μπορέσει να φέρει αποτελέσματα δεδομένης της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή, αλλά είστε τόσο φοβισμένοι που ακόμη και την ελεγχόμενη εξεταστική τρέμετε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης