Τελευταία Νέα
Πολιτική

Β. Μεϊμαράκης: Αναγκαία η θέσπιση νόμων που θα επιταχύνουν την απόδοση Δικαιοσύνης

Β. Μεϊμαράκης: Αναγκαία η θέσπιση νόμων που θα επιταχύνουν την απόδοση Δικαιοσύνης
«Όλοι πρέπει να συμβάλουμε με απόψεις και προτάσεις για αλλαγές, προκειμένου το νέο Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις συνθήκες και τις απατήσεις της εποχής»
Η θέσπιση νόμων που θα επιταχύνουν την απόδοση Δικαιοσύνης κρίνεται αναγκαία, αναφέρει σε άρθρο του στην Real News ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ξεκινώντας το άρθρο του, ο κ. Μεϊμαράκης κάνει λόγο στη Συνταγματική Αναθεώρηση, επισημαίνοντας πως «όλοι πρέπει να συμβάλουμε με απόψεις και προτάσεις για αλλαγές, προκειμένου το νέο Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις συνθήκες και τις απατήσεις της εποχής».
Βασική προϋπόθεση, όπως έχω ήδη αναλύσει, είναι ένα περιβάλλον ομαλότητας και συνεννόησης διότι οι προτάσεις για την αναθεώρηση δεν πρέπει να επηρεάζονται από μικροκομματικές σκοπιμότητες και από τις απαιτήσεις της στιγμής, αλλά πρέπει να διακρίνονται από μακροπρόθεσμη οπτική με μόνο κριτήριο το συμφέρον της χώρας και της Δημοκρατίας», προσθέτει.
Στη συνέχεα, ξεδιπλώνει την πρόταση του για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία πρέπει «να υπηρετεί την Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όπως προβλέπεται στο ισχύον Σύνταγμα, όπου ο πρώτος λόγος ανήκει τη Βουλή και στον Πρωθυπουργό».
«Αν όμως το νέο Σύνταγμα προβλέψει Προεδρική Δημοκρατία, αυτονόητο είναι ότι ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται απευθείας από τον λαό», σχολιάζει.
Για το επίμαχο θέμα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αναφέρει πως «απαιτείται αναθεώρηση στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».
Ειδικότερα:
«Η αδυνατισμένη αξία του θεσμού εκπέμπει ένα μήνυμα μιας μορφής εξαρτημένης Δικαιοσύνης.
Ως εκ τούτου το ανέλεγκτο δικαίωμα επιλογής της εκάστοτε κυβέρνησης πρέπει να καταργηθεί.
Άλλωστε πολλές φορές εμφανώς παραβιάζονται η ιεραρχία, η αξιοκρατία και η αρχαιότητα και γίνονται απαράδεκτες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις (π.χ. βουτιά στην επετηρίδα).
Συχνά παραλείπονται και παρακάμπτονται ικανοί και άξιοι δικαστές, οι οποίοι χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και διαθέτουν δικαστικό και επιστημονικό εκτόπισμα.
Ο πυρήνας της σκέψης πρέπει να είναι η απεμπλοκή της επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε πολιτική και κομματική εξουσία.
Στόχος μας πρέπει να είναι η θωράκιση του κύρους τόσο του πολιτικού όσο και του δικαστικού κόσμου και η αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας».
Καταλήγοντας, συμπεραίνει πως «οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων και πιθανώς ο,η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να εκλέγονται από ένα ευρύτατο Εκλεκτορικό Σώμα», προκείμενου να «αποφεύγονται οι υποψίες των πολιτών περί παρεμβάσεων της Εκτελεστικής προς τη Δικαστική εξουσία, που σε περιόδους κρίσης και πολιτικής αβεβαιότητας εντείνονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης