Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Το στοίχημα να βγούμε από τη μέγγενη της κρίσης είναι εθνικό – Αναγκαία η Συνταγματική Αναθεώρηση

Γεννηματά: Το στοίχημα να βγούμε από τη μέγγενη της κρίσης είναι εθνικό – Αναγκαία η Συνταγματική Αναθεώρηση
"Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος", ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά
«Το στοίχημα να βγούμε από τη μέγγενη της κρίσης είναι εθνικό», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", προσθέτοντας ότι αυτό είναι «πέρα και πάνω από παρατάξεις και χρώματα».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «κάθε μέρα και περισσότερο οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης μοιάζουν ίδιοι σε πολλές πτυχές της πολιτικής τους.
Συνεχίζουν το παιχνίδι του κακέκτυπου δικομματισμού με το «φύγε εσύ να έλθω εγώ», που κρατά τη χώρα στο φαύλο κύκλο της κρίσης 6 χρόνια τώρα.
Αυτό το πάρτι για δύο, που βλάπτει τη χώρα εγώ θα το χαλάσω.
Με τη στήριξη των πολιτών».
Σημειώνει δε, πως η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα θέματα κυβερνητικών συνεργασιών είναι σαφής, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.
«Ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης ευρείας πολιτικής συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα υπηρετήσει μια καθαρή Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση αλλά θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες  που την προκάλεσαν.
Είμαι βέβαιη ότι η θέση αυτή ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και στο λαϊκό αίτημα και αίσθημα.
Όσοι δεν θέλουν να το αντιληφθούν ματαιοπονούν!
Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος!», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.
Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του εκλογικού νόμου, τόνισε ότι «καθορίστηκε από την σταθερή μας θέση για αναζήτηση λύσεων ευρύτερης συνεννόησης και αποδοχής», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η παράταξή μας έχει πολύ μεγάλη ιστορία για να ετεροπροσδιορίζει την στάση της με βάση τις συγκυριακές και καιροσκοπικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ ή οποιουδήποτε άλλου.
Αντίθετα εμείς καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για τον διάλογο μεταξύ των κομμάτων με στόχο την  εξεύρεση λύσης ευρύτερης αποδοχής.  
Πρόταση χωρίς «κόλπα», τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικά παιχνίδια, όπως αυτά που έπαιξαν και στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία.
Για ένα δίκαιο και αναλογικό εκλογικό σύστημα  που δεν θα είναι μόνο «μιας χρήσης» για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
Ένα σύστημα που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις  για ισχυρή Κυβέρνηση με πραγματική λαϊκή πλειοψηφία, ικανή να υλοποιήσει την Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση που έχει ανάγκη ο τόπος».
Κατά την ίδια, το ΠΑΣΟΚ είχε όχι μόνο ενιαία και συντεταγμένη στάση στη Βουλή αλλά  απέφυγε κάθε παραφωνία στο θέμα αυτό.
Όπως είπε, «διατηρώντας  ως πάγια θέση αρχής ένα σύστημα απλής αναλογικής αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κομμάτων όπως αυτές είχαν διατυπωθεί διαμορφώσαμε την   θέση και την πρόταση μας   με ομόφωνες συλλογικές αποφάσεις στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόταση μας άλλωστε είναι πρόταση απλής αναλογικής σε κάθε περίπτωση, με μοναδική εξαίρεση στην περίπτωση που ο λαός με υψηλό ποσοστό (άνω του 42%) εκφράσει την ρητή βούληση του να κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων».
Στην κριτική που ασκείται ότι με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η θέση του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και ότι υποστηρίζεται η εκλογική ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι «η κριτική αυτή αφορά και δικαίως τον κ. Τσίπρα όχι εμάς.
Αυτός κράτησε το μπόνους των 50 εδρών που το εκμεταλλεύτηκε δύο φορές για να γίνει πρωθυπουργός».
«Ο κίνδυνος της δεξιάς παλινόρθωσης δημιουργείται από τις πολιτικές και την ανικανότητά της κυβέρνησης του.
Η άρνησή του μάλιστα να συζητήσει το αναλογικό σύστημα που προτείναμε, θα  χαρίσει στον επόμενο προικοθήρα της εξουσίας προίκα 50 έδρες,  ό,τι ποσοστό κι αν πάρει», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Υπογράμμισε δε, πως «το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχύονται καθημερινά γιατί οι πολίτες αξιολογούν θετικά την υπεύθυνη στάση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και των στελεχών μας, τις σοβαρές και επεξεργασμένες προτάσεις μας, την μαχητική αλλά τεκμηριωμένη και δημιουργική αντιπολίτευση που ασκούμε».
Τόνισε ακόμη ότι «η κοινωνία έχει αντιληφθεί πια το μέγεθος της πολιτικής απάτης σε βάρος της, διαδοχικά από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά και την άδικη και ισοπεδωτική στοχοποίηση και κατασυκοφάντηση της παράταξης μας».
Περαιτέρω, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ανέφερε ότι συνιστά μια αναγκαία, μεγάλης σημασίας και εμβέλειας παρέμβαση, αλλά και πως «απαιτεί απόλυτο σεβασμό στην προβλεπόμενη Συνταγματική και Κοινοβουλευτική τάξη, η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί ούτε κατά κεραία».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «πρέπει άμεσα με την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής σχετικές διαδικασίες.  
Εκεί όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με τις θέσεις και τις προτάσεις τους.
Εμείς είμαστε έτοιμοι».
Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία της γιατί βλέπει «και στο θέμα αυτό τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση χωρίς πρόταση και σχέδιο να μεταθέτουν συνεχώς το θέμα και να πετούν ξανά φωτοβολίδες κρότου λάμψης για εντυπωσιασμό και αντιπερισπασμό».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «από το Σύνταγμα προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις και πρόνοιες για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.
Όμως τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για τυχοδιωκτισμούς και επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς.
Ούτε γίνονται κάθε φορά που η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα   στριμώχνεται και σκέφτεται: «Δεν ξέρω τι να κάνω ας ζητήσω τη βοήθεια του κοινού»!».
Διερωτήθηκε τι  θα πει συμβουλευτικό δημοψήφισμα, για θέματα συνταγματικής αναθεώρησης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι επινοήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπλάνηση του ελληνικού λαού και κινούνται στα όρια παράβασης των κανόνων του Δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».
Σε ερώτηση για  την περίπτωση που τελικά η κυβέρνηση καταθέσει προς συζήτηση πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, η ίδια αφού τόνισε ότι «για εμάς δεν τίθεται θέμα αλλαγής της μορφής του πολιτεύματος ως Προεδρευόμενης Δημοκρατίας», πρόσθεσε ότι για το ρόλο και της αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν διατυπώσει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθουν στην προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.
Σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως «είναι επίσης δεδομένη η θέση μας για την αποσύνδεση της σχετικής διαδικασίας από την διάλυση της Βουλής και την πρόκληση πρόωρων εκλογών».
Σχετικά με το του βρίσκεται το θέμα της συνεργασίας με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, απάντησε ότι «και συνάντηση έγινε και επικοινωνία υπάρχει.
Έχει δεσμευθεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του κοινού προγραμματικού πλαισίου που είναι σε εξέλιξη και να συμμετάσχει στο εγχείρημα ενοποίησης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.
Για τις σχέσεις με τη ΔΗΜΑΡ μετά τη διαφοροποίηση του κ. Θεοχαρόπουλου στο θέμα του εκλογικού νόμου, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δηλώνει ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Προχωράμε όλοι μαζί.
Προφανώς θα προτιμούσα να μην είχε προκύψει αυτό το θέμα.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως είναι δεδομένη η αυτονομία των κομμάτων που την συγκροτούν».
Σχετικά με το πότε θα στηθούν κάλπες για να γίνει η εκλογή ανάδειξης του ηγέτης της κεντροαριστεράς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι διαδικασίες  θα πρέπει να ολοκληρωθούν με την εκλογή αρχηγού της παράταξης από τη βάση, αλλά και πως «τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες της εκλογής και τον χρόνο της πραγματοποίησης της θα τα συναποφασίσουμε, όλοι μαζί .
Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε».
Τέλος, η κ. Γεννηματά σχετικά με  τις αλλαγές στα εργασιακά, ανέφερε ότι «για εμάς είναι καθαρό ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε νέα μείωση του κόστους εργασίας», συμπληρώνοντας ότι έχει ήδη διατυπώσει τις θέσεις του κόμματος συνολικά για τις εργασιακές σχέσεις.
«Είναι θετικό ότι αυτές οι θέσεις που διατυπώσαμε ξεκινώντας εμείς πρώτοι τον κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αποτελούν και τον πυρήνα της Εθνικής γραμμής που διαμόρφωσαν οι κοινωνικοί εταίροι για την διαπραγμάτευση», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης