Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης: Ο πρέσβης της Τουρκίας ξέφυγε από το ρόλο του – Να είναι πιο προσεκτικός

Παπαδημούλης: Ο πρέσβης της Τουρκίας ξέφυγε από το ρόλο του – Να είναι πιο προσεκτικός
Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι θα τηρηθούν τα όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς τόνισε ο κ.Παπαδημούλης
Την θέση ότι ο πρέσβης της Τουρκίας, Κερίμ Ουράς ξέφυγε «από αυτό που πρέπει να είναι ένας πρέσβης» διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.
«Ο Τούρκος πρεσβευτής, ο κ. Κερίμ Ουράς, οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του.
Χθες, ξέφυγε από αυτό που πρέπει να είναι ένας πρέσβης και για αυτό ανασκεύασε τις δηλώσεις του με μια γραπτή δήλωση» τόνισε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Παπαδημούλης.
Όσον αφορά το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών ο κ.Παπαδημούλης είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι θα τηρηθούν, απολύτως, όσα προβλέπει ο νόμος και το διεθνές δίκαιο και το ελληνικό δίκαιο και νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε τους αρμοδίους, που είναι η Δικαιοσύνη, να κάνουν τη δουλειά τους».
Σημειώνεται ότι χθες ο Τούρκος πρέσβης υποστήριξε πως «η τουρκική πλευρά ελπίζει πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα και ότι οι οκτώ θα επιστραφούν στην Τουρκία, όπου θα έχουν μια δίκαιη δίκη».
Επιπλέον, χαρακτήρισε λάθος το ό,τι επετράπη στο ελικόπτερο των οκτώ να προσγειωθεί επί ελληνικού εδάφους λέγοντας ότι ένα ελικόπτερο μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε και ότι τα ελληνικά μαχητικά που το παρακολούθησαν από την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν θα έπρεπε να του είχαν επιτρέψει να προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος ενώ υποστήριξε ότι η προτίμηση της Άγκυρας θα ήταν να είχαν εκδοθεί αμέσως οι οκτώ και ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε προκαλεί μεγάλο θυμό.
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο ο κ. Ουράς ανέφερε ότι η κοινή γνώμη στην Τουρκία παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την υπόθεση, η οποία δημιουργεί έντονη συναισθηματική φόρτιση και ότι αν δεν επιστραφούν οι οκτώ στην Τουρκία είναι ανήσυχος για τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινής γνώμης και δεν θα ήταν καλό κάτι τέτοιο για τις διμερείς σχέσεις.
Στη συνέχεια πάντως ο πρέσβης της Τουρκίας προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του.
«Ο πρεσβευτής τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Σαββατοκύριακου θα τύχουν μιας δίκαιης και διαφανούς δίκης στην πατρίδα (τους).
Δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία.
Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο (ο πρεσβευτής) δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό του καθήκον ως πρεσβευτή είναι να βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρεί την κατάσταση σταθερή.
Ο πρεσβευτής ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο ανώτατο επίπεδο για την έγκαιρη υποστήριξη και τη συνεργασία που προσέφεραν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος του νόμου» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης