Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ψάχνουν 3 ναι στο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο – Συγκρατημένη αισιοδοξία για το στόχο των 200 ψήφων

Ψάχνουν 3 ναι στο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο – Συγκρατημένη αισιοδοξία για το στόχο των 200 ψήφων
Ξανά στο προσκήνιο το πλαφόν του 3%
«Δεν έχουμε άγχος, δεν μετράμε κουκιά για τον εκλογικό νόμο» ανέφερε με νόημα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, με το Μέγαρο Μαξίμου να εμφανίζεται ανοικτό σε κάθε συζήτηση ή πρόταση ακόμα και για μείωση του ορίου του 3%.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση κατέθεσε στην πρότασή της το όριο του 3%, στο πλαίσιο ενός κοινού παρανομαστή που προέκυψε από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ωστόσο, με τα δύο αυτά τα δύο κόμματα να μην δείχνουν διάθεση να μπουν σε συζήτηση για να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης το Μαξίμου, δηλώνει ανοικτό και έτοιμο να ακούσει, να συζητήσει και να αποδεχθεί προτάσεις.
Το ενδεχόμενο της μείωσης στο πλαφόν εισόδου στη βουλή αν αυτό μπει στη συζήτηση από κάποιο κόμμα είχε αποκαλύψει το bankingnews.gr σε ρεπορτάζ του (27/6) αναφέροντας πως για την κυβέρνηση αποτελεί ένα δυνατό και καθ όλα "έντιμο" κίνητρο ώστε κόμματα τα οποία βρίσκονται στο όριο εισόδου στη Βουλή να πεισθούν και να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση.
Στόχος να βρεθεί εν τέλει ο απαιτούμενος αριθμός των 200 βουλευτών ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές.
"Θα δούμε πώς διαμορφώνεται η συζήτηση από εδώ και πέρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και συμπλήρωναν πως υπάρχει άλλωστε η εν εξελίξει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου υπάρχουν περιθώρια  διαλόγου και αλλαγών".
Χθες ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο κατέθεσε πρόταση για κατάργηση του 3%, δήλωσε ότι φεύγει αισιόδοξος από το Μ. Μαξίμου «γιατί ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή την πρόταση και θα την εξετάσει πολύ σοβαρά".
Μάλιστα ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε στον πρωθυπουργό, πως πρέπει να είναι «πιο γενναίο το βήμα», με κατάργηση του 3% και ειδικότερα να τεθεί όρος, πως για να μπει στη Βουλή ένα κόμμα που έχει συγκεντρώσει το 1%, θα πρέπει σε αρκετές από τις 7 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας να έχει ως ελάχιστο το 1% – και ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου, να απαγορευθεί η μεταδημότευση.
Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος αυτό, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα αμιγώς μειονοτικό κόμμα.
Επιπλέον, με τις δηλώσεις του ο κ. Νικολόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα δώσει την ψήφο του για την αλλαγή του εκλογικού.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούν ήδη 197 "ΝΑΙ" και εκτιμούν οτι ο στόχος των διακοσίων βουλευτών αν και δύσκολος σε καμία περίπτωση δεν ακατόρθωτος και δεν αποτελεί ...όνειρο θερινής νυκτός. Μάλιστα κάποια κυβερνητικά στελεχη εκτιμούν οτι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο μέχρι και την ψηφιση του νομοσχεδίου απο την ολομέλεια θα υπαρξουν έντονες εσωκομματικές ζυμώσεις στο Ποταμι αλλά και το ΠΑΣΟΚ απο τις οποίες μπορεί να προκύψουν ακόμα διαφοροποιήσεις και διαφοροποιήσεις βουλευτών με την κυβέρνηση να χρειάζεται ακόμα μόλις τρία "ΝΑΙ" για φτάσει τον μαγικό αριθμό των 200ων βουλευτών.

Δ. Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης