Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διευκρινίσεις από τους θεσμούς για τις αλλαγές σε ΤΧΣ και τράπεζες ζητούν Τσακαλώτος - Δραγασάκης

Διευκρινίσεις από τους θεσμούς για τις αλλαγές σε ΤΧΣ και τράπεζες ζητούν Τσακαλώτος - Δραγασάκης
«Θέλουμε να γίνουν πιο σαφή τα κριτήρια, για να αποκτήσουμε ισχυρά διοικητικά συμβούλια στις τράπεζες», φέρεται να δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή
Διευκρινίσεις για το πλαίσιο που θέτει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) όσον αφορά στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ φέρεται να ζητά η κυβέρνηση από τους θεσμούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, εστάλη επιστολή προς τους επικεφαλής των θεσμών, με αφορμή τη διελκυστίνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τον έλεγχο των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Την επιστολή φέρεται ότι απέστειλαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Oικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στην επιστολή, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά ζητά διευκρινίσεις, καθώς «θέλουμε να γίνουν πιο σαφή τα κριτήρια, για να αποκτήσουμε ισχυρά διοικητικά συμβούλια στις τράπεζες».
Ενδεικτικό πάντως της στάσης που κρατά η κυβέρνηση είναι ότι στις αρχές της εβδομάδας, τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, εξέφραζαν την ικανοποίηση τους στη διοίκηση του ΤΧΣ, κυρίως για την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ανάλογη ικανοποίηση εξέφραζαν και κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος που σημείωναν με νόημα πως η διοίκηση του ΤΧΣ απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης και έχει αποδείξει έμπρακτα τις ικανότητες του.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως πως η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συζητήσεις με τους θεσμούς σε ότι αφορά το ζήτημα του νόμου για την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή στις 5 Ιουλίου και ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι «κρίσεις» στις διοικήσεις των τραπεζών γίνονται με τα κατάλληλα κριτήρια και θα προσφέρουν στη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε τα εξής:
Αυτό που έχει σημασία είναι να εμπεδωθεί ο νέος θεσμός όχι ως μια εφάπαξ διαδικασία, αλλά ως μια διαρκής πρακτική.
Δυστυχώς η πρωτοβουλία γι’ αυτήν την αξιολόγηση δεν προήλθε από το ελληνικό πολιτικό και θεσμικό σύστημα, αλλά επιβλήθηκε από τα έξω.
Γι' αυτό τόσο τα κριτήρια όσο και οι διαδικασίες της αξιολόγησης έχουν τη σφραγίδα των δανειστών και των θεσμών που τους εκπροσωπούν.
Δεν ήταν καν προϊόν διαλόγου με την κυβέρνηση ή αποτέλεσμα συμβιβασμού.
Ήταν αποτέλεσμα επιβολής σε συνθήκες που η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν επέτρεπε καμία καθυστέρηση.
Τώρα όμως που επιχειρείται η εφαρμογή τους στην πράξη αποκαλύπτονται σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις που επιβάλλουν την επαναξιολόγησή τους.
Τόσο τα κριτήρια λοιπόν όσο και οι διαδικασίες της αξιολόγησης, αναγκαίας σε κάθε περίπτωση, των διοικήσεων των τραπεζών πρέπει να επανεξεταστούν και να αλλάξουν και προς αυτήν τη κατεύθυνση εργάζεται ήδη η κυβέρνηση.

Αρχές Σεπτεμβρίου η νέα διοίκηση στο ΤΧΣ - Οι δανειστές θα μετατρέψουν το Ταμείο από τρυφερό σε σκληρό μέτοχο

Αρχές Σεπτεμβρίου του 2016 αναμένεται να οριστικοποιηθεί η νέα διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με βάση πληροφορίες η επιτροπή αξιολόγησης έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες με στόχο να βρει αντικαταστάτες για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ.
Η ΤτΕ έχει βρει ήδη το τρίτο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και ίσως ανακοινωθεί προσεχώς.
Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής θα παραμείνει στην θέση του για κάποιους μήνες ακόμη.
Με βάση τον σχεδιασμό θα αποχωρήσει έως τον Δεκέμβριο του 2016 με πιθανότερο σενάριο να αποχωρήσει νωρίτερα.
Πιθανότερος αντικαταστάτης για την θέση του επικεφαλής του ΤΧΣ φέρεται ο Marek Belka ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας της Πολωνίας θεωρείται άνθρωπος του ΔΝΤ.
(Δεν είναι οριστικό αλλά αποτελεί μια βασική επιλογή ο Πολωνός)
Να σημειωθεί ότι ήταν υποψήφιος για την θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ αλλά έχασε την μάχη από τον Ντ. Στρος Καν.
Είναι πολύ πιθανό λοιπόν το ΤΧΣ να περάσει στον έλεγχο του ΔΝΤ έμμεσα.
Αυτό δεν είναι οριστικό αλλά έχει μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Αυτό όμως που είναι 100% βέβαιο ότι το νέο management του ΤΧΣ θα έρθει για να υλοποιήσει το μεγάλο σχέδιο των δανειστών.
Το απερχόμενο management θα παραιτηθεί.
Με βάση αξιόπιστη πηγή «οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ έχουν πολύ ξεκάθαρη άποψη για τα ελληνικά NPLs.
Τα προβληματικά δάνεια ανέρχονται σε 90 δισεκ. και τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονται σε 116,8 δισεκ.
Αυτά αντιστοιχούν στο 65% του ΑΕΠ που αυτό σημαίνει καταστροφή.
Οι ξένοι θεωρούν ότι από πλευράς αποτελέσματος μέχρι τώρα η διαχείριση του προβλήματος βρίσκεται ακόμη στο μηδέν.
Δεν μπορεί στην Ιταλία με τα NPLs να αντιστοιχούν στο 19% του ΑΕΠ οι ιταλικές τράπεζες να έχουν ξεσηκώσει γη και ουρανό και στην Ελλάδα το πρόβλημα να διογκώνεται.
Έτσι λοιπόν έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν θεραπεία σοκ.
Η θεραπεία σοκ θα εστιαστεί στα επιχειρηματικά δάνεια μεγάλα και μικρομεσαία με στόχο να υπάρξει ένα ιστορικό ξεσκαρτάρισμα»
Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα άλλο σχέδιο.
Με βάση την ίδια πηγή «το νέο management θέλει να μετατρέψει το ΤΧΣ από τρυφερό σε σκληρό μέτοχο, όπερ σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα δυσκολέψει την καθημερινότητα των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών».
Ορισμένοι τραπεζίτες ορθά θεωρούν το ΤΧΣ τρυφερό μέτοχο γιατί λόγω της νομοθεσίας ο ρόλος του Ταμείου ήταν συγκεκριμένος.
Στο μέλλον όμως μπορεί να αλλάξουν οι σχέσεις…προς το χειρότερο.

Στην Ιταλία κάνουν τα πάντα για να διασώσουν τις τράπεζες και στην Ελλάδα τα πάντα για να τις σαμποτάρουν

Στην Ιταλία κάνουν τα πάντα για να διασώσουν τις τράπεζες και στην Ελλάδα κάνουν τα πάντα για να τις σαμποτάρουν.
Και όμως είναι απόλυτα ρεαλιστικό.
Στην Ιταλία ο Renzi ο πρωθυπουργός στην προσπάθεια του να αποφύγει το bail in δηλαδή την ενεργοποίηση ομολογιούχων και καταθετών για την ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών ζητάει να γίνει δεκτό το αίτημα κρατικής βοήθειας ενώ έρχεται και σε ευθεία αντιπαράθεση με την Γερμανία αφήνοντας υπονοούμενα για την Deutsche bank και την έκθεση της στα παράγωγα.
Ο Renzi λοιπόν στην Ιταλία, δεν ενοχοποίησε τις τράπεζες.
Δεν έστειλε εισαγγελείς.
Δεν ζήτησε την καθαίρεση των διοικήσεων.
Αντιθέτως αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την πολιτική διπλωματία ώστε να αποτρέψει το bail in.
Ανεξαρτήτως των προθέσεων – προφανώς και ανησυχεί για το πολιτικό κόστος του bail in ενόψει δημοψηφίσματος στην Ιταλία – ωστόσο ξεκάθαρα προστατεύει τις Ιταλικές τράπεζες που δέχονται σοκ απαξίωσης χρηματιστηριακά ενώ κεφαλαιακά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν κάποιες εξ αυτών ανακεφαλαιοποίηση.
Η περίπτωση της Ιταλίας δεν έχει βρει κανένα μιμητή στην Ελλάδα.
Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση δήθεν για να εμφανιστεί ότι η Αριστερά είναι απέναντι από τους τραπεζίτες…έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των τραπεζών

1)Περισσότερες φορές έχουν δει εισαγγελείς οι τραπεζίτες ή έχουν διαβιβάσει έγγραφα σε εισαγγελείς παρά έχουν συγκαλέσει διοικητικά συμβούλια.

2)Η κυβέρνηση φερόταν έκπληκτη για την απόφαση του SSM να ζητήσει την καθαίρεση της διοίκησης του ΤΧΣ αλλά οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου δεν έφεραν καμία αντίθεση στην απόφαση του SSM.

3)Οι τραπεζίτες είναι στοχοποιημένοι, αξιολογούνται μετά από 20-30 χρόνια παρουσίας ενώ εφαρμόζεται και ένας εκτρωματικός νόμος που μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετηθεί.
Πότε και με ποιο τρόπο η κυβέρνηση αντέδρασε αντιπροτείνοντας πιο ρεαλιστικές ιδέες;

4)Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαδικασία σκόπιμης αμαύρωσης των τραπεζιτών.
Καλούνται σε μια επιτροπή της Βουλής για να αξιολογηθούν από αναρμόδιους, κατασυκοφαντούμενοι καλούμενοι να απολογηθούν για δάνεια που χορήγησαν άλλες διοικήσεις στο παρελθόν.

5)Στο ζήτημα των NPLs ποια σοβαρή πρόταση κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να ισχυροποιήσει τους ισολογισμούς των τραπεζών;
Οι προτάσεις της κυβέρνησης ήταν μίξη ανθρώπων άσχετων με το τραπεζικό αντικείμενο με εμμονικές προκαταλήψεις

6)Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζεται για να λειτουργήσουν όχι προστασία, δεν χρειάζονται πολιτικούς προστάτες αλλά μια νομοθεσία ρεαλιστική και μια οικονομία σταθερή.
Η κυβέρνηση για λόγους φθηνής λαϊκής κατανάλωσης αντί να επιτίθεται στους τραπεζίτες ας τους αφήσει να πράξουν τα δέοντα.

7)Η κυβέρνηση φέρεται να αγωνιά εμπρός στον κίνδυνο να αλωθεί το ελληνικό banking από τα ξένα funds.
Μια ερώτηση θα θέσουμε;
Πότε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης ασχολήθηκε σοβαρά με το ελληνικό χρηματιστήριο και την λειτουργία των αγορών;
Η αριστερά έχει άγνοια αγοράς και άγνοια κινδύνου….

Το συμπέρασμα
Δεν υπάρχει τραπεζικό στέλεχος – όχι οι διοικήσεις – που να μην αισθάνεται απογοήτευση από την στοχοποίηση του ελληνικού banking από την ελληνική κυβέρνηση που για φθηνή μικροπολιτική επιτίθεται στον πιο σοβαρό κλάδο της οικονομίας…
Τουλάχιστον οι τράπεζες, κάποτε ήταν υγιής κλάδος της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης