Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικές πηγές: Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ιστορικό καθήκον για την Αριστερά

Κυβερνητικές πηγές:  Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ιστορικό καθήκον για την Αριστερά
Τι ανέφεραν κυβερνητικές πηγές
«H καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ιστορικό καθήκον για την Αριστερά και ότι εκτίθενται όσοι στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ και τώρα κάνουν τον ...Κινέζο», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Πεκίνο, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του.
Όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  «η κυβέρνηση κατέθεσε την πρόταση μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ως μία ειλικρινή προσπάθεια να βρεθεί μια συνισταμένη, ένας κοινός παρονομαστής.
Η πρόταση αυτή θα τεθεί προς ψήφιση και θα γίνει νόμος του κράτους.
Από εκεί και πέρα, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορούν να τεθούν ζητήματα όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών ή η ψήφος των ομογενών».
«Αν η ΝΔ έμπαινε στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα μπορούσε να υπάρξει μια βάση για μια πιο ριζική μεταρρύθμιση» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Περαιτέρω, για την Κίνα οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις μας με την Κίνα δεν πρέπει να περιοριστούν σε έναν επικοινωνιακό ρόλο, αλλά να έχουν συνέχεια».
Πρόσθεσαν πως «είμαστε μια χώρα του Δυτικού κόσμου που μετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που έχει τις ρίζες της στη Δύση αλλά που απλώνει τα κλαδιά της στην Ανατολή, στον Βορρά και στον Νότο», σημειώνοντας τα ανοίγματα της χώρας και προς τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Ιράν και την Κίνα.
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της COSCO, οι κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν «άδικη» την κριτική της αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, προσθέτοντας ότι  «το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση χωρίς να υπάρχει λόγος».
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «υπερβολική αντίδραση» από το ελληνικό τμήμα της COSCΟ, ενώ υπογράμμισαν ότι η υπόθεση δεν τέθηκε από κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο στο Πεκίνο.
Σχετικά με το Brexit, οι κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν ότι θα δημιουργηθεί μια αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην Ευρώπη συνολικά, όμως η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς μετά την αξιολόγηση και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε η χώρα είναι καλυμμένη, ιδίως και μετά την απόφαση για το χρέος που κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Για το θέμα της διαπραγμάτευσης, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την άποψη ότι οι εξελίξεις βοηθούν τη χώρα γιατί το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να δουν κάποιοι θα ήταν να ξανάρχιζε η κρίση στην Ελλάδα, όμως για την Ευρώπη η αβεβαιότητα μετά το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθειά πολιτική κρίση και σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς να αρχίσουν να φεύγουν κάποιες χώρες από την ΕΕ.
Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν με έμφαση το θέμα του μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, σημειώνοντας πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος F. Hollande θέλει να παίξει η χώρα του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ , όπως επίσης και σε ένα μέτωπο προοδευτικών κυβερνήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης