Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Τρικυμία» στο Μαξίμου μετά την καταγγελία της Cosco για μονομερείς αλλαγές στη σύμβαση για τον ΟΛΠ

«Τρικυμία» στο Μαξίμου μετά την καταγγελία της Cosco για μονομερείς αλλαγές στη σύμβαση για τον ΟΛΠ
Ψυχραιμία συνιστά ο Δρίτσας, για αναξιοπιστία κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ
«Τρικυμία» στο Μαξίμου προκάλεσε η καταγγελία της Cosco για μονομερείς ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στον κινεζικό κολοσσό, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Κίνα.
Η Coscο ζητά την τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με την κατάθεση και τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ, σύμφωνα με δήλωση στελέχους της εταιρείας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε χθεσινή επιστολή του προς την επιτροπή εμπορίου ο γενικός διευθυντής της COSCO Hellas Άγγελος Καρακώστας αναφέρει ότι με την κατάθεση του σχεδίου του κυρωτικού νόμου της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και τη ΟΛΠ ΑΕ, «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, καθώς το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σχεδίου συνιστά πλήρη ανατροπή των όσων η εταιρεία μας Cosco HK συμφώνησε με το ΤΑΙΠΕΔ στα πλαίσια της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ».
Προσθέτει ότι «το κείμενο του σχεδίου του κυρωτικού νόμου που κατατέθηκε στις 28/06 στη Bουλή αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο από το αντίστοιχο σχέδιο κυρωτικού νόμου που έχει προσαρτηθεί ως παράρτημα 13 και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασής μας με το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ». Τονίζει επίσης ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν είναι μόνο διαφορετικό, αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΑΕ.
Υπογραμμίζει ότι οι τροποποιήσεις του συμβατικά συμφωνημένου σχεδίου νόμου αποτελούν μια προφανή απόπειρα του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας να υποκαταστήσει πλήρως την διοίκηση του ΟΛΠ, να καταστήσει (με οριζόντιες διατάξεις του κατατεθέντος νομοσχεδίου) ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει δια νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ.

Ψυχραιμία συνιστά ο Δρίτσας

Ψυχραιμία συνιστά ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιστολή της Cosco, με την οποία εκφράζει τις ενστάσεις της σχετικά με το νομοσχέδιο παραχώρησης του ΟΛΠ, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, όσα αναφέρει η Cosco είναι «κάποιες νομοτεχνικές αλλαγές που έγιναν και δεν είναι ουσιώδεις, δεν αλλάζουν κάτι στην συμφωνία, όμως προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα αποσαφηνιστούν».
Ανάλογη θέση εξέφρασε στη Βουλή και ο κ. Δρίτσας, σημειώνοντας:
«Δεν μπορεί με μία επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ερωτήματα αν απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και αν θα συνεχίσουμε αύριο την διαδικασία.
Πρέπει να ηρεμήσουμε, αυτό είναι το πλαίσιο.
Ότι υπάρχουν διαφορές όντως υπάρχουν στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που έχει η κυβέρνηση.
Οι αναφορές που στοχοποιούν εμένα, είναι ανούσιες να συζητούμε σ’ αυτό το επίπεδο.
Δεν είναι σκόπιμο να συζητούμε στη Βουλή σ’ αυτό το επίπεδο ανάμεσα σε ένα υπουργό και σε μία εταιρεία», ενώ καταλήγοντας τόνισε:
«Η επιστολή θα ληφθεί και αυτή υπ’ όψιν.
Η κυβέρνηση θα δει τις αντιρρήσεις και θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις».
Θυμίζουμε πως σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, η κινεζική εταιρεία απαιτεί την ανατροπή επτά βασικών σημείων της συμφωνίας που είχε υπογραφεί, μέσω αλλαγής στο σχετικό νομοσχέδιο.
Επίσης, η Cosco αφήνει να εννοηθεί ότι οι κινήσεις του Θοδωρή Δρίτσα θέτουν σε κίνδυνο την επικείμενη επίσκεψη (1/7) του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, προειδοποιώντας πως αν δεν γίνουν αλλαγές τότε δεν θα προχωρήσει στην αγορά του ΟΛΠ.

Γεροβασίλη: Ανύπαρκτο το ζήτημα, η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά

Η σύμβαση με την Cosco θα κυρωθεί κανονικά, αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντας υπεροβικό τον θόρυβο που προκλήθηκε.
Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει ότι, όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με τη COCSO, είναι επι ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου.
Οι υπερβολικές αντιδράσεις καθώς και η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, την παραμονή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι εντυπώσεων.
Το θέμα έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά, καταλήγει η κυβερνητικής εκπρόσωπος.

Κυβερνητικές πηγές: Βιαστική η ενέργεια της Cosco

«Βιαστική ενέργεια» χαρακτήριζαν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές την επιστολή της Cosco, με την οποία ο κινεζικός κολοσσός κατηγορεί την κυβέρνηση για αλλοίωση της συμφωνίας.
Η ίδια υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή εξηγούσε πως ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας, Θόδωρος Δρίτσας, τήρησε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κινεζικής Cosco και πως οι όποιες τροποποιήσεις δεν αλλοιώνουν την ουσία της συμφωνίας, είναι ζητήματα διατύπωσης, αλλά και προσαρμογής της συμφωνίας στις κείμενες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η κίνηση της εταιρείας να αποστείλει επιστολή στη Βουλή, χωρίς πρώτα να απευθυνθεί για τις τυχόν αντιρρήσεις της στους συνομιλητές της, εν προκειμένω το ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα στις σχέσεις της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο, πως όλα θα συζητηθούν αύριο, Πέμπτη 30 Ιουνίου, στην Ολομέλεια και θα δοθούν πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις στην εταιρεία, ενώ κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η Γραμματεία της κυβέρνησης θα προχωρήσει σε δύο διορθώσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο.
Όπως σημείωνε η ίδια πηγή, οι δύο συγκεκριμένες διορθώσεις αφορούν θέματα διατύπωσης και όχι ουσίας ή εφαρμογής αυτής καθαυτής της συμφωνίας.

ΝΔ: Αναξιόπιστη η κυβέρνηση

Πυρά κατά της κυβέρνησης εκτόξευσε για ακόμα μια φορά ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την επιστολή της Cosco που είδε σήμερα 29/6 το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, η κινεζική εταιρεία απαιτεί την ανατροπή επτά βασικών σημείων της συμφωνίας που είχε υπογραφεί, μέσω αλλαγής στο σχετικό νομοσχέδιο.
Επίσης, η Cosco αφήνει να εννοηθεί ότι οι κινήσεις του Θοδωρή Δρίτσα θέτουν σε κίνδυνο την επικείμενη επίσκεψη (1/7) του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, προειδοποιώντας πως αν δεν γίνουν αλλαγές τότε δεν θα προχωρήσει στην αγορά του ΟΛΠ.
«Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του "άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε".
Η επιστολή - κόλαφος της Cosco δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την πλήρη αναξιοπιστία της Κυβέρνησης.
Η σταθερή αυτή πολιτική αναξιοπιστίας διώχνει και θα συνεχίσει να διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη.
Αλήθεια, ποιος θα εμπιστευτεί αυτήν την Κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδας;
Η χώρα δεν αντέχει και άλλους διασυρμούς από την σημερινή κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον υπουργό του κ. Δρίτσα.
Οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης