Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρασκευόπουλος: Η δικαιοσύνη δεν έχει αστυνόμους για να κάνουν παρεμβάσεις – Τι είπε για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Παρασκευόπουλος: Η δικαιοσύνη δεν έχει αστυνόμους για να κάνουν παρεμβάσεις – Τι είπε για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Τι ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ν. Παρασκευόπουλος
Στον μεγάλο αριθμό μαρτύρων, στην έλλειψη μεγάλων χώρων, στα μεγέθη της δίκης, καθώς ε και στην αποχή των δικηγόρων απέδωσε την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ν. Παρασκευόπουλος.
Ο κ. Παρασκευόπουλος, κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επίσκεψη του στο χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στις φυλακές Διαβατών, διευκρίνισε πως «κατ΄ αρχήν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση και γενικά η εκτελεστική εξουσία δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να καθορίζει τον τόπο και τον χρόνο της διεξαγωγής της δίκης.
Αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης».
Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το λόγο που δεν παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη στις καταλήψεις ξενοδοχείων στην Αθήνα από αλληλέγγυους προκειμένου να στεγαστούν πρόσφυγες, ο υπουργός είπε πως  «η δικαιοσύνη δεν παρεμβαίνει γιατί είναι αναρμόδια».
Όπως είπε, «οι αρμόδιοι να παρέμβουν, αν γίνεται μία παράνομη πράξη είναι οι διωκτικές αρχές, η αστυνομία», συμπληρώνοντας ότι «η δικαιοσύνη δεν έχει αστυνόμους για να κάνουν παρεμβάσεις».
Πρόσθεσε δε, πως «ακόμη και η εισαγγελία, όταν υπάρχει μια παράνομη πράξη που πρέπει να παρέμβει ενεργεί χωρίς υποδείξεις και εντολές από την κυβέρνηση, η οποία δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης όπως βεβαίως δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στο έργο της αστυνομίας».
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του κ. Παρασκευόπουλου στον χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στις φυλακές Διαβατών, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών,  στο πλαίσιο αυτής παρουσίασε το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για την απεξάρτηση στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.
Το εν λόγω σχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφορά το αναμενόμενο από καιρό πλαίσιο για τη λειτουργία, σε κάθε φυλακή, θεραπευτικών προγραμμάτων διάγνωσης της εξάρτησης, σωματικής αποτοξίνωσης και ψυχικής απεξάρτησης, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 31 έως 35 του νόμου 4139/2013.
Με βάση το νέο πλαίσιο, οι εγκεκριμένοι από τον νόμο φορείς, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ), θα μπορούν να λειτουργούν θεραπευτικά προγράμματα και θα παρέχουν διάγνωση και σωματική αποτοξίνωση στον τοξικοεξαρτημένο κρατούμενο, ενώ θα του δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει και στη φάση της ψυχικής απεξάρτησης.
Ακόμη, στον τοξικοεξαρτημένο κρατούμενο θα παρέχεται με το νέο πλαίσιο συνδυαστικά η δυνατότητα να αποφυλακιστεί με την συμπλήρωση του 1/6 της ποινής και να ολοκληρώσει την απεξάρτησή του, μέσα στην ίδια την κοινωνία.
Επιπλέον, το υπουργείο έδωσε στην δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία κρατουμένων στις φυλακές της χώρας που είναι για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών, αλλά και το ποια από αυτά είναι σε πρόγραμμα απεξάρτησης.
Βάσει των στοιχείων, στις 33 ελληνικές φυλακές διαβούν σήμερα 9.896 κρατούμενοι συνολικά (στοιχεία της 16 Ιουνίου 2016), ενώ ο αριθμός των κρατουμένων με βάση τον νόμο περί των ναρκωτικών είναι 2.049 και από αυτούς οι 1.177 έχουν διαγνωσθεί με ιατρική γνωμάτευση ή δικαστική απόφαση ως τοξικοεξαρτημένοι.
Στις αρχές του 2016 συμμετείχαν 653 τοξικοεξαρτημένοι στα λειτουργούντα συμβουλευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές, 111 στα λειτουργούντα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, 100 στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, 98 στα προγράμματα θεραπείας και συμβουλευτικής του 18 ΑΝΩ, 36 στο πρόγραμμα απεξάρτησης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ),  10 στους Ναρκομανείς Ανώνυμους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης