Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λαπαβίτσας: Η βρετανική αριστερά δεν έχει αντιπρόταση και η ακροδεξιά καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια

Λαπαβίτσας: Η βρετανική αριστερά δεν έχει αντιπρόταση και η ακροδεξιά καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια
Μέσα από τη διαδικασία προς το δημοψήφισμα αναδεικνύονται και «ταξικά» χαρακτηριστικά
Στην έλλειψη κριτικής αντιπρότασης από την βρετανική αριστερά απέδωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας, το γεγονός ότι τη λαϊκή δυσαρέσκεια για πολιτικές της Ε.Ε. και για τη συνεχιζόμενη λιτότητα καρπώνεται «το δεξιό, έως ακροδεξιό κομμάτι του πολιτικού φάσματος» στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κ. Λαπαβίτσας σημείωσε ότι «υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια, εντονότατη, στις λαϊκές περιοχές του Λονδίνου και αλλού, ο αέρας μυρίζει "μπαρούτι", την οποία καρπώνεται η ακροδεξιά, γιατί δεν έχει υπάρξει πρόταση από πλευράς αριστεράς η οποία να το θέτει σε ένα πλαίσιο προοδευτικό και να δίνει ορίζοντα και που να κάνει κριτική στην Ε.Ε. και να μην είναι αυτού του τύπου, που κάνει σήμερα ο κ. Johnson ή ο κ. Gove, δηλαδή οι ακροδεξιοί.
Δεν έχει υπάρξει.
Και δυστυχώς αυτό είναι το πρόβλημα της αριστεράς γενικότερα στην Ευρώπη» είπε ο κ. Λαπαβίτσας.
Ακόμη, τόνισε ότι υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση «απονομιμοποίησης» της Ε.Ε., όχι μόνο σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Βρετανίας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εκτίμησε ότι εάν η Βρετανία αποχωρήσει, η Ε.Ε. μπαίνει σε μια κατάσταση «απορρύθμισης», καθώς ήδη υφίσταται «φθορά» ως προς την εικόνα της στα μάτια των κατοίκων της.
Σημείωσε δε ότι αναδεικνύονται και «ταξικά» χαρακτηριστικά μέσα από τη διαδικασία προς το δημοψήφισμα, καθώς η ιδέα του Brexit φαίνεται, όπως είπε, να γοητεύει περισσότερο «λαϊκά και εργατικά στρώματα» και «μικρομεσαία αστικά στρώματα», ενώ αντιθέτως, «αναφανδόν» υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. είναι το «μεγάλο κεφάλαιο», οι τράπεζες, «οι έχοντες και οι κατέχοντες και η ανώτερη μεσαία τάξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης